Τελευταίες Ειδήσεις

ΓΙΑ ΤΗΝ ΗΜΕΡΑ ΤΗΣ ΓΥΝΑΙΚΑΣ « Σπάμε τις αλυσίδες της σιωπής της εκμετάλλευσης, της ανισοτιμίας»


Η Επιτροπή Αγώνα Εργαζομένων του ΓΝΤρικάλων τιμά την ιστορική επέτειο της 8ης Μάρτη, Παγκόσμιας Μέρας της Γυναίκας και καλούμε όλους τους εργαζόμενους του Σωματείου μας να συμμετέχει στην              2 ΩΡΗ ΣΤΑΣΗ ΕΡΓΑΣΙΑΣ 1:00μμ - 3:00μ.μ, - όπως αποφάσισε η ΑΔΕΔΥ- και ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ 1:00 ΣΤΟΝ ΠΡΟΑΥΛΙΟ ΧΩΡΟ ΤΟΥ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ(μπρος στη Μ.Τ.Ν.) αναδεικνύουμε τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι συναδέλφισσες εργαζόμενες στο νοσοκομείο μας.

Το μήνυμα της ημέρας αυτής, 111 χρόνια μετά την καθιέρωσή της, παραμένει επίκαιρο, αφορά την κοινή πάλη για ισότιμα δικαιώματα ανδρών και γυναικών στην εργασία, στην οικογένεια, στην κοινωνική δράση, αφορά τον αγώνα για κατάργηση κάθε μορφής εκμετάλλευσης, που θα φέρει και την πραγματική απελευθέρωση της γυναίκας.

Οι γυναίκες υγειονομικοί δίνουν τη δική τους ξεχωριστή μάχη ενάντια στην πανδημία στις σοβαρά υποστελεχωμένες δομές υγείας.

Η ημέρα της γυναίκας βρίσκει σήμερα τις νοσηλεύτριες εξαντλημένες από τις πολλές νυχτερινές βάρδιες,  γιατρούς κουρασμένες από την υπέρβαση του πλαφόν των εφημεριών με ελάχιστα ρεπό, τις καθαρίστριες κατάκοπες από την 6ήμερη δουλειά και την ταυτόχρονη κάλυψη πολλών τμημάτων, τις μεταφορείς εξουθενωμένες από την αδιάκοπη μετακίνηση δεκάδων ασθενών και ο κατάλογος για όλες τις εργαζόμενες όλων των ειδικοτήτων στο Νοσοκομείο,  δεν έχει τέλος.                

            ΔΥΝΑΜΩΝΟΥΜΕ ΤΗ ΦΩΝΗ ΜΑΣ:

·   Για την κατάσταση που βιώνουν και εργάζονται με Ελαστικές Μορφές Εργασίας στο Νοσοκομείο και τα Κ.Υ του Νομού μας,  πάνω από 100 εργαζόμενες με Συμβάσεις Ορισμένου Χρόνου στην καθαριότητα, τραπεζαρία, Φύλαξη και τις νέες Νοσηλεύτριες με 18 μηνα ως και 2 χρόνια σε τμήματα COVID-ΤΕΠ-ΜΕΘ. Άλλες εργαζόμενες δουλεύουν  σε εργολάβο με ωράρια ¨λάστιχο¨ και εντατικοποίησης.

· Για την κατάσταση που επικρατεί στο δικό μας Νοσοκομείο και σε όλα τα Νοσοκομεία, στις δομές Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, με ένα δημόσιο σύστημα Υγείας της “μιας νόσου”, υποστελεχωμένο, στο οποίο οι υγειονομικοί- άνδρες και γυναίκες- δίνουν τη μάχη χωρίς τα απαραίτητα μέτρα προστασίας και εξοπλισμό.

ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΑΤΟΜΙΚΗ ΥΠΟΘΕΣΗ!  ΚΑΜΙΑ ΜΟΝΗ ΤΗΣ!

Χτίζουμε “ασπίδα προστασίας” απέναντι στη βία κάθε μορφής σε βάρος των γυναικών μέσα από την κοινή αγωνιστική μας δράση, τη συλλογικότητα, την αλληλεγγύη!

Δεν συμβιβαζόμαστε με την κάλπικη “ελευθερία” και “ισότητα”, που στο όνομα της πάρθηκαν πίσω κατακτήσεις που υπερασπίζονταν τη θέση της γυναίκας.

Απαιτούμε – Διεκδικούμε:

• Χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό για την ανάπτυξη και λειτουργία πλήρως στελεχωμένων (με μόνιμο εξειδικευμένο προσωπικό) δημόσιων υπηρεσιών για την πρόληψη της βίας κατά των γυναικών και για τη στήριξη των κακοποιημένων γυναικών (συμβουλευτικά κέντρα, ξενώνες, τηλεφωνικές γραμμές, νομική στήριξη κ.ά.).

Καμία εμπλοκή ΜΚΟ. Ενημερωτικά προγράμματα σε σχολεία, σχολές, σε χώρους νεολαίας από επιστημονικούς κρατικούς φορείς. 

• Εφαρμογή και επέκταση των ειδικών μέτρων προστασίας για τις εργαζόμενες εγκύους, λεχώνες και θηλάζουσες (απαλλαγή από νυχτερινή εργασία και από βαριές, ανθυγιεινές εργασίες, εκτίμηση επαγγελματικού κινδύνου, άδειες, απαγόρευση απόλυσης κλπ).

• Άδεια κύησης, τοκετού, λοχείας, μητρότητας με πλήρεις αποδοχές και ασφαλιστικά δικαιώματα, ανεξαρτήτως εργασιακής σχέσης. Κατάργηση της προϋπόθεσης συμπλήρωσης 200 ενσήμων τα τελευταία 2 χρόνια για τη χορήγηση του επιδόματος μητρότητας και της ειδικής παροχής προστασίας της μητρότητας από τον ΟΑΕΔ.

• Μειωμένο ωράριο εργασίας για γονείς με παιδιά ΑμΕΑ, χωρίς περικοπές των αποδοχών τους. Άδειες στο ζευγάρι για ασθένειες ή άλλες ανάγκες του παιδιού για τα επόμενα χρόνια. Μεγαλύτερη άδεια στις μονογονεϊκές οικογένειες και σε γυναίκες με αναπηρία ή με παιδιά ΑμΕΑ.

• Μέτρα υγείας και ασφάλειας στους χώρους δουλειάς για την προστασία του γυναικείου οργανισμού, της μητρότητας. Κάλυψη από το κράτος όλων των εξόδων προγεννητικού ελέγχου αναπαραγωγής και του τοκετού.

 

 

 

 

 

 

Τιμάμε την ιστορική επέτειο της 8ης Μάρτη, Παγκόσμιας Μέρας των γυναικών, το αγωνιστικό της μήνυμα φωτίζει στις σύγχρονες συνθήκες την κοινή μας πάλη για ισότιμα δικαιώματα ανδρών και γυναικών στην εργασία, στην οικογένεια, στην κοινωνική δράση.

Καλούμε  μαζί με τα εργατικά Σωματεία-Συλλόγους & Φορείς του κινήματος του Νομού μας, στη Συγκέντρωση, Δευτέρα 8 ΜΑΡΤΗ  και

ώρα 6:00 μ.μ Πλατεία  ΡΗΓΑ ΦΕΡΑΙΟΥ Τρικάλων.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.