Τελευταίες Ειδήσεις

Στα όριά του το ΕΣΥ: Γεμάτες ΜΕΘ, ρεκόρ διασωληνωμένων και στο... βάθος επιστράτευση



Απόλυτο αδιέξοδο μετά το «ναυάγιο» της συνάντησης του Υπουργού Υγείας, Βασίλη Κικίλια με τα μέλη του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου (ΠΙΣ) και την ολομέλεια των προέδρων των Ιατρικών Συλλόγων καθώς κατά τη χθεσινή τηλεδιάσκεψη δεν βρέθηκε κοινός τόπος συνεννόησης.


Η 48ωρη διορία του Υπουργείου Υγείας για εθελοντική προσέλευση των ιδιωτών γιατρών εξέπνευσε με μόλις 60 να έχουν ανταποκριθεί, την ώρα που ο κυβερνητικός στόχος ήταν οι 200.


Χθες το βράδυ από το νοσοκομείο «Γεννηματά», όπου και πραγματοποίησε έκτακτη επίσκεψη, ο κ. Κικίλιας δήλωσε: «Δεν μπορώ να φανταστώ κανέναν συνάδελφό μου γιατρό που έχει δώσει τον όρκο του Ιπποκράτη, να μην θέλει να έρθει να βοηθήσει».


Ο ίδιος ο πρωθυπουργός, με συνέντευξή του στο «Βήμα της Κυριακής» δεν αποκλείει το ενδεχόμενο της επίταξης.


«Έχουμε πάντα ως πρώτο βήμα τη συνεργασία. Διότι καταλαβαίνετε και εσείς ότι η επίταξη μπορεί να είναι μια έννοια νομικά ισχυρή, αλλά όταν ζητάμε από έναν γιατρό να παρέχει τις υπηρεσίες του, δεν αρκεί μόνο να τον υποχρεώνουμε. Πρέπει να τον εμπνεύσουμε και να το κάνει. Αν όμως χρειασθεί να χρησιμοποιήσω και το ύστατο συνταγματικό εργαλείο που έχω στη διάθεσή μου, αυτό της επίταξης προσωπικών υπηρεσιών, θα το κάνω», είπε χαρακτηριστικά.


Συνολικά το υπουργείο έχει ζητήσει τουλάχιστον 200 ιδιώτες γιατρούς για να καλύψουν κενά σε νοσοκομεία. Σύμφωνα με τον κ. Πατούλη, ο μικρός σε σχέση με τις ανάγκες αριθμός όσων έχουν εκφράσει ενδιαφέρον, έχει να κάνει με το μεγάλο κύμα μετανάστευσης νέων γιατρών, καθώς την τελευταία δεκαετία έχουν φύγει για το εξωτερικό 18.000 γιατροί μόνο από την Αθήνα, αλλά και την απροθυμία τους να κλείσουν για ένα μήνα το ιατρείο τους και να αφήσουν τους ασθενείς τους.


Πολλοί γιατροί έθεσαν και το ζήτημα της αστικής ιατρικής ευθύνης σε περίπτωση παροχής υπηρεσιών σε ασθενείς του ΕΣΥ και το οποίο διευκρινίστηκε. Οπως επισημαίνει σε ανακοίνωση που είχε αποστείλει στα μέλη του ο ΙΣΑ, «σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις, με την ένταξή σας στο ΕΣΥ, δεν υπέχετε ατομική αστική ευθύνη. Συγκεκριμένα, οι ιατροί (ιδιώτες) που θα παρέχουν τις υπηρεσίες τους σε νοσοκομεία του ΕΣΥ με βάση σύμβαση ιδιωτικού δικαίου ενεργούν στην περίπτωση αυτή ως όργανο του Δημοσίου και δεν υπέχουν ατομική αστική ευθύνη έναντι του ασθενούς ή συγγενών του. Για πράξεις ή παραλείψεις τους κατά την άσκηση των καθηκόντων που τους έχουν ανατεθεί, ευθύνεται για αποζημίωση μόνο το δημόσιο νοσοκομείο, τυχόν δε αγωγή, κατά το μέρος που στρέφεται κατά του γιατρού, θα είναι απορριπτέα ως απαράδεκτη».


Ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών επιχείρησε να πείσει τους παθολόγους, πνευμονολόγους, αναισθησιολόγους και γενικούς γιατρούς μέλη του να ενισχύσουν για τις επόμενες δύσκολες εβδομάδες τα δημόσια νοσοκομεία και με απαλλαγή από την υποχρέωση καταβολής της ετήσιας συνδρομής στον ΙΣΑ για μία πενταετία.


«Στην επιστράτευση απαντάμε με συστράτευση»

Ενδεικτική της κατάστασης που επικρατεί μεταξύ των ιδιωτών γιατρών και του κλίματος στους ιατρικούς συλλόγους της χώρας είναι η δήλωση του προέδρου του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών Γιώργου Πατούλη, ο οποίος τόνισε ότι «στην επιστράτευση εμείς απαντάμε με συστράτευση».


Ο κ. Πατούλης προσθέτει ότι «ενωμένο το ιατρικό σώμα θα δώσει τη μάχη ενάντια στην πανδημία. Την κρίσιμη αυτή ώρα που η χώρα μας δίνει τη μάχη ενάντια στην πανδημία και εκατοντάδες συνάνθρωποί μας αγωνίζονται για τη ζωή τους, οφείλουμε να δείξουμε ομοψυχία και να ενώσουμε τις δυνάμεις μας, σε ένα κοινό μέτωπο ενάντια στον φονικό ιό. Στην επιστράτευση εμείς απαντάμε με συστράτευση. Μας χρειάζονται οι συνάνθρωποί μας, οι ασθενείς και η πατρίδα».


Ο πρόεδρος του ΙΣΑ αναφέρει ότι «δεν είναι η ώρα για οξύτητες, κριτική και εσωστρέφεια. Είναι η ώρα για συσπείρωση, ενάντια στον κοινό εχθρό. Ο απολογισμός και η απόδοση ευθυνών ανήκουν στην επόμενη ημέρα. Τώρα όλοι μαζί ενωμένοι θα δώσουμε τη μάχη για να σώσουμε ανθρώπινες ζωές».


Τα κίνητρα προς τους ιδιώτες γιατρούς

Σε περίπτωση επιστράτευσης οι ιδιώτες γιατροί δεν θα τύχουν της χρηματικής αμοιβής που έχει ορίσει ως κίνητρο η Πολιτεία.


Σημειώνεται, ότι τα κίνητρα που δίνονται στους γιατρούς είναι σημαντικά: μηνιαία αμοιβή δύο χιλιάδων (2.000) ευρώ, αφορολόγητη, ανεκχώρητη και ακατάσχετη, στα χέρια του Δημοσίου ή τρίτων, κατά παρέκκλιση κάθε γενικής και ειδικής διάταξης, η οποία δεν υπόκειται σε οποιαδήποτε κράτηση, τέλος ή εισφορά, δεν δεσμεύεται και δεν συμψηφίζεται με βεβαιωμένα χρέη προς τη Φορολογική Διοίκηση και το Δημόσιο εν γένει, τους Δήμους, τις Περιφέρειες, τα ασφαλιστικά ταμεία ή τα πιστωτικά ιδρύματα και δεν υπολογίζεται στα εισοδηματικά όρια για την καταβολή οποιασδήποτε παροχής κοινωνικού ή προνοιακού χαρακτήρα.


Παράλληλα, υπήρχε πρόβλεψη αμοιβής για τη συμμετοχή των ιδιωτών γιατρών σε εφημερίες ίση με αυτή του Επιμελητή Β’, ενώ προβλέπεται και σημαντική μοριοδότηση στη διαδικασία πλήρωσης θέσεων του Ε.Σ.Υ. αντίστοιχη όσων υπηρετούν σε απομακρυσμένες περιοχές για όσους συνεργαστούν (αφορά μόνο όσους ιατρούς συνεργαστούν με το Ε.Σ.Υ. δυνάμει του δέκατου τέταρτου άρθρου της από 13.4.2020 ΠΝΠ, η οποία κυρώθηκε με το αρ. 1 του ν.4690/2020).


«Μαύρο» ρεκόρ στους διασωληνωμένους

Την ίδια ώρα το σύστημα υγείας βρίσκεται στα όρια του με τους διασωλωμένους ασθενείς στις ΜΕΘ- Covid να ανέρχονται σε 672, αριθμός που αποτελεί νέο αρνητικό ρεκόρ. Το απόγευμα του Σαββάτου ανακοινώθηκαν 2.535 νέα κρούσματα κορωνοϊού και 60 θάνατοι.


Πάντως, το υπουργείο Υγείας εκτός από τον ιδιωτικό τομέα προσπαθεί να καλύψει τις αυξημένες ανάγκες σε προσωπικό στα νοσοκομεία της Αττικής και να μπορέσει να ανοίξει επιπλέον κλίνες εντατικής με μετακινήσεις γιατρών από τη Βόρειο Ελλάδα. Σύμφωνα με την ΠΟΕΔΗΝ, προκειμένου να μπορούν να ανοίξουν επιπλέον οκτώ κλίνες εντατικής –προσωρινά– στην αίθουσα ανάνηψης του Σισμανόγλειου, μετακινούνται έξι γιατροί από τα νοσοκομεία Αλεξανδρούπολης, Ξάνθης, Κοζάνης, Παπανικολάου και Αγιος Δημήτριος Θεσσαλονίκης.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.