Τελευταίες Ειδήσεις

Την Πέμπτη οι ανακοινώσεις για AstraZeneca


Εν αναμονή των ανακοινώσεων την Πέμπτη από τον αρμόδιο Ευρωπαϊκό Οργανισμό, η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών συνεδρίασε ξανά μέσα σε λίγα 24ωρα για το εμβόλιο της Οξφόρδης. Στη χώρα μας έχουν γίνει περισσότεροι από 180.000 εμβολιασμοί με Astra Zeneca στην ηλικιακή ομάδα 60-64 ετών. Ερευνήθηκε ένα περιστατικό θρομβοεμβολικού επεισοδίου που δεν συνδέθηκε με τον εμβολιασμό.


«Λείπουν αποδείξεις για να ενοχοποιήσουμε ένα τόσο χρήσιμο εμβόλιο», τόνισε κατά τη σημερινή ενημέρωση η Πρόεδρος της Επιτροπής εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου.

Η Ελλάδα είναι στη γραμμή του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων που είναι ο μόνος αρμόδιος να αποφασίσει απόσυρση εμβολίου, ανέφερε ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους.


Επεσήμανε πάντως ότι “από τη στιγμή που ενοποιηθούν τα συστήματα εμβολιασμού, Pfizer- AstraZeneca στο τέλος του μήνα, ο πολίτης θα μπορεί να αποφασίζει τι εμβόλιο θέλει να κάνει”.


Ωστόσο, δεν δικαιολογείται αλλαγή για τη δεύτερη δόση με άλλο εμβόλιο, επισημαίνουν ειδικοί.


Από 22 Μαρτίου οι εμβολιασμοί για τις ευπαθείς ομάδες

Την Παρασκευή 19 Μαρτίου ανοίγει η πλατφόρμα των ραντεβού και οι εμβολιασμοί θα ξεκινήσουν τη Δευτέρα 22 Μαρτίου, ενώ υπολογίζονται 215.000 άτομα στην Ομάδα Α.


Για τις ηλικίες 70 – 74 ετών η πλατφόρμα για ραντεβού ανοίγει στις 26 Μαρτίου και εν συνεχεία στις αρχές Απριλίου για τα άτομα 65 – 69 ετών.


Θα προηγηθούν άτομα:


Με μεταμόσχευσηΜε νεφρική ανεπάρκειαΜε κυστική ίνωσηΜε καρκίνο υπό αγωγήΜε χρόνια νοσήματα του αναπνευστικούΜε σοβαρή καρδιακή νόσοΜε σοβαρή ηπατική νόσοΣε ανοσοκαταστολή

Για όσους είναι εκτός Άυλης Συνταγογράφησης επειδή είτε η διάγνωση είτε η θεραπεία έγινε στο εξωτερικό, όπως και στις σπάνιες παθήσεις, θα υπάρξει διαδικασία αιτήσεων που θα ανοίξει ένα 10ήμερο μετά το άνοιγμα της πλατφόρμας https://emvolio.gov.gr


Διεθνώς έχουν τεθεί στο μικροσκόπιο 37 θρομβοεμβολικά επεισόδια που έχουν μέχρι σήμερα καταγραφεί μετά από 17.000.000 δόσεις του εμβολίου της AstraZeneca.


Το απόγευμα ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων γνωμοδότησε θετικά, εκτιμώντας σταθερά ότι τα οφέλη και από αυτό το εμβόλιο είναι περισσότερα από τα ρίσκα.


Η Ιταλία ανακοίνωσε ότι η αναστολή του εμβολίου της AstraZeneca αποφασίστηκε ύστερα από συζήτηση με την Γερμανία ενώ και η Σουηδία ανακοίνωσε ότι παγώνει προληπτικά τη χορήγηση του εμβολίου.


Την ίδια ώρα η Pfizer επισπεύδει την παράδοση 10 εκατομμυρίων δόσεων που προορίζονταν για το 3ο τρίμηνο του έτους αλλά τελικώς θα παραδοθούν στην Ένωση μέχρι τα τέλη Ιουνίου.


Η Moderna ξεκίνησε κλινικές δοκιμές του εμβολίου της σε χιλιάδες παιδιά

Σε παράλληλες εξελίξεις, η Κύπρος προστίθεται στις χώρες που προχωρά σε διμερή συμφωνία με τη Ρωσία για την εισαγωγή του εμβολίου Sputnik V, μόλις αυτό εγκριθεί ενώ η εταιρεία Moderna ανακοίνωσε ότι έχει ξεκινήσει δοκιμές του εμβολίου της σε παιδιά από 6 μηνών μέχρι 12 ετών.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.