Τελευταίες Ειδήσεις

Ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός στο 9ο Smart Cities Conference 2021:Το βραβευμένο green deal σχέδιο της Θεσσαλίας για την ενέργεια και το περιβάλλον


Το ολοκληρωμένο «green deal» σχέδιο της Περιφέρειας Θεσσαλίας  για την  εξοικονόμηση ενέργειας και την προστασία του περιβάλλοντος  παρουσίασε ο Περιφερειάρχης Κώστας Αγοραστός στο διαδικτυακό συνέδριο  Smart Cities Conference 2021, που για ένατη χρονιά φέτος αποτέλεσε  σημείο συνάντησης των στελεχών της δημόσιας διοίκησης, της τοπικής αυτοδιοίκησης, των ερευνητικών κέντρων και των επιχειρήσεων  αναδεικνύοντας καλές πρακτικές  έξυπνης αστικής ανάπτυξης  που προωθούν  το όραμα του “Smart City” στην χώρα. Παρουσιάζοντας τα  βραβευμένα έργα της Περιφέρειας Θεσσαλίας στον τομέα της εξοικονόμησης ενέργειας, ο κ. Αγοραστός ανέφερε:  

-Η Θεσσαλία είναι η  πρώτη Περιφέρεια στη χώρα που σχεδίασε, δημοπράτησε και ολοκλήρωσε  την ενεργειακή αναβάθμιση του φωτισμού στο σύνολο του οδικού δικτύου αρμοδιότητας της, εγκαθιστώντας 7.900  σύγχρονα φωτιστικά σώματα τύπου LED που οδηγούν σε ετήσια εξοικονόμηση ενέργειας πάνω από  78%, ετήσια μείωση κατά 10.800 τόνους του διοξειδίου του άνθρακα και  συνολικό οικονομικό όφελος για τα 12 έτη της εγγύησης καλής λειτουργίας που ανέρχεται στο ποσό των 24.000.000 ευρώ.

-Σε εξέλιξη βρίσκονται και δρομολογούνται συνολικά 88 έργα ενεργειακής αναβάθμισης δημοσίων κτιρίων, Νοσοκομείων, Διοικητηρίων, Επιμελητηρίων, Δικαστικών Μεγάρων, Δημαρχείων, Στρατιωτικών κτιρίων  και  δεκάδων σχολικών συγκροτημάτων κάθε βαθμίδας εκπαίδευσης συνολικού προϋπολογισμού 65,7 εκατομμυρίων ευρώ.

Τόσο η ενεργειακή αναβάθμιση του οδοφωτισμού, όσο και το πρόγραμμα ενεργειακής αναβάθμισης δημοσίων κτιρίων της Περιφέρειας Θεσσαλίας έχουν  επιλεγεί στα 200 καλύτερα «πράσινα» έργα του Green Deal  της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του ευρωπαϊκού προγράμματος «Πράσινη Συμφωνία με Τοπική Δράση» και βραβεύτηκαν πρόσφατα  με Χρυσό  και Ασημένιο Βραβείο, αντίστοιχα,  στα Smart City Awards 2020.

-Η Περιφέρεια Θεσσαλίας επιδοτεί με 10 εκατ. ευρώ την ενεργειακή αναβάθμιση κατοικιών και με 6,12 εκατ. ευρώ  την αντικατάσταση συστημάτων θέρμανσης πετρελαίου με συστήματα  χρήση φυσικού αερίου σε νοικοκυριά με χαμηλό εισόδημα.

-Και  επενδύει σε  έργα βιώσιμης ανάπτυξης με πράσινο περιβαλλοντικό αποτύπωμα όπως οι αναπλάσεις των μεγάλων αστικών κέντρων με τη δημιουργία ποδηλατικών διαδρομών και την προμήθεια ηλεκτρικών ποδηλάτων και ποδηλάτων για ΑμΕα, η αναβάθμιση των ΧΥΤΑ σε ΧΥΤΥ, η  δημιουργία πράσινων σημείων- οικιακή κομποστοποίηση και συστημάτων διαλογής βιοαποβλήτων  στην πηγή, μονάδες επεξεργασίας βιοαποβλήτων στα νησιά,  επεξεργασία λυμάτων σε οικισμούς άνω των 2.000 κατοίκων αλλά και σε οικολογικά ευαίσθητες και τουριστικές περιοχές με πληθυσμό κάτω από 2.000 κατοίκους, έργα εξασφάλισης επαρκούς και ποιοτικού πόσιμου νερού, αντιπλημμυρικά έργα παντού και το βραβευμένο, μεγαλύτερο περιβαλλοντικό έργο πολλαπλής ωφέλειας και χρησιμότητας στην Νοτιοανατολική Ευρώπη, την ανασύσταση της λίμνης Κάρλα.

 

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.