Τελευταίες Ειδήσεις

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ 8Η ΜΑΡΤΗ


Η 8η Μάρτη, παγκόσμια μέρα της γυναίκας, φέρνει στο νου μας τους μεγάλους αγώνες των γυναικών πλάι στους άντρες συντρόφους τους για κοινωνικά και πολιτικά δικαιώματα, για την ισοτιμία των γυναικών σ' όλον τον κόσμο, από την περίοδο της φεουδαρχίας, της αποικιοκρατίας μέχρι και σήμερα, περίοδο του μονοπωλιακού καπιταλισμού-ιμπεριαλισμού.

Τιμάμε αυτούς τους αγώνες επισημαίνοντας πως όσα δικαιώματα έχουν κατακτηθεί μέχρι σήμερα είναι το αποτέλεσμα σκληρών και, πολλές φορές, αιματηρών αγώνων του εργατικού λαϊκού κινήματος. Δεν ξεχνάμε τις μεγάλες κατακτήσεις των γυναικών στις χώρες της σοσιαλιστικής οικοδόμησης, καθώς και, τις τελευταίες δεκαετίες μετά τις ανατροπές, το μεγάλο πισωγύρισμα που έχουμε στις χώρες αυτές όπως και στις άλλες καπιταλιστικές χώρες.

            Στη χώρα μας οι γυναίκες, συμμετέχοντας στους ηρωικούς αγώνες της ΕΑΜικής Αντίστασης για την απελευθέρωση της χώρας από τους ναζί κατακτητές αλλά και στην μεγάλη εποποιία του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας για μια Ελλάδα του λαού της, ενάντια στους ντόπιους δυνάστες του και στους Αγγλοαμερικάνους ιμπεριαλιστές συμμάχους των αστών, άρχισαν να κατακτούν την ισοτιμία τους παλεύοντας πλάι πλάι με τους άντρες -αντάρτες μαχητές συντρόφους- και με το όπλο στο χέρι, αλλά και από κάθε μετερίζι του αγώνα. Το ΕΑΜ, την περίοδο της κατοχής, για πρώτη φορά διασφάλισε το δικαίωμα της γυναίκας να ψηφίζει, όπως και για τους νέους από 18 χρονών, αλλά και την ισότιμη συμμετοχή της στα κοινά, τη συμμετοχή της στην Τοπική Αυτοδιοίκηση και τη Λαϊκή Δικαιοσύνη.

Αυτή η περίοδος ανάτασης του λαού μας αποτελεί ακριβή παρακαταθήκη για τους αγώνες του σήμερα και του αύριο. Είναι φάρος που θα φωτίζει και θα δείχνει το δρόμο για τη γυναικεία χειραφέτηση και ισοτιμία των γυναικών, μέσα από τους κοινούς αγώνες αντρών και γυναικών για κοινωνικά και πολιτικά δικαιώματα, για μια κοινωνία χωρίς εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο, για τη σοσιαλιστική κοινωνία.

            Σήμερα οι γυναίκες, όπως και οι άντρες, αντιμετωπίζουν την καπιταλιστική βαρβαρότητα. Τα όποια δικαιώματα είχαν κατακτηθεί υπονομεύονται ή παίρνονται πίσω. Η ανεργία, η ευελιξία στις εργασιακές σχέσεις, η μερική απασχόληση και τα ελαστικά ωράρια, η τηλεργασία, οι μισθοί πείνας για τη συντριπτική πλειοψηφία του λαού μας, πλήττουν κυρίως τις γυναίκες, σε συνδυασμό με την ανεπάρκεια μέτρων προστασίας της μητρότητας, αλλά και την ανυπαρξία μέτρων προστασίας του γυναικείου οργανισμού στους τόπους δουλειάς. Όλα θυσιάζονται στο βωμό του κέρδους που υπηρετεί η πολιτική όλων των κυβερνήσεων. Τα δικαιώματα των εργαζομένων γυναικών, αλλά και των ανδρών συναδέλφων τους, όπως τα στοιχειώδη κοινωνικοασφαλιστικά τους δικαιώματα, περιορίζονται στο όνομα της αντιμετώπισης της κρίσης είτε της «δίκαιης ανάπτυξης» για τα κέρδη των καπιταλιστών.

Με αφορμή την 8ηΜάρτη, η ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ καλεί τις γυναίκες, με την ιστορική πείρα των αγώνων της μεγάλης δεκαετίας 1940-1949, να συμμετέχουν στους αγώνες της ΟΓΕ και των εργατικών σωματείων, με το ταξικό εργατικό κίνημα και να παλέψουν για την ικανοποίηση των σύγχρονων αναγκών τους. Είναι ο μόνος δρόμος για την κατάκτηση της ισοτιμίας της γυναίκας και τη γυναικεία χειραφέτηση. Τα ιδεολογήματα του νεοφεμινισμού και της «αυτοδιάθεσης», απλώς συσκοτίζουν το πρόβλημα και κρύβουν τις αιτίες και τους υπαίτιους της ανισοτιμίας, της ταξικής υπερεκμετάλλευσης της γυναίκας, ουσιαστικά σιγοντάρουν την καπιταλιστική βαρβαρότητα.

Καλούμε τις γυναίκες να αντιπαλέψουν μαζί με τον υπόλοιπο εργαζόμενο λαό τις αντιλαϊκές πολιτικές της ΕΕ και των κυβερνήσεων. Να αντιπαλέψουν τα ιμπεριαλιστικά σχέδια και τη συμμετοχή της χώρας μας σ' αυτά, όπως γίνεται με την Ελληνοαμερικάνικη συμφωνία για τις βάσεις και τη συμμετοχή της Ελλάδας με τον όποιο τρόπο στις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις, που προκαλούν τεράστιους κινδύνους για τον ελληνικό λαό. Τις καλούμε να συμπορευτούν με το τιμημένο ΚΚΕ που πρωτοστατεί στους αγώνες όπως και τότε που οργάνωσε, καθοδήγησε και υπήρξε η ψυχή στους μεγάλους αγώνες του ΕΑΜ-ΕΛΑΣ, του ΔΣΕ και τους κατοπινούς κοινωνικούς-λαϊκούς αγώνες.

            Έτσι, συμμετέχοντας στην επέτειο της 8ης Μάρτη, καλούμε όλες τις γυναίκες της χώρας μας να πάρουν μέρος στις κινητοποιήσεις που διοργανώνουν τα συνδικάτα και η ΟΓΕ τη Δευτέρα στις 8 Μάρτη, στις 6.00μ.μ., στην πλατεία Ρήγα Φεραίου.

18

 Τρίκαλα 5-03-2021

ΤΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ

ΤΟΥ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑΤΟΣ ΤΡΙΚΑΛΩΝ ΤΗΣ ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ

 

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.