Τελευταίες Ειδήσεις

4 μέρες μετά το σεισμό δεκάδες οικογένειες βρίσκονται στο δρόμο σε Ζάρκο και Γριζάνο


Για μια ακόμη φορά στελέχη και μέλη του ΚΚΕ επισκέφτηκαν περιοχές του δήμου Φαρκαδόνας που έπληξαν οι  ισχυροί σεισμοί, μεταφέροντας τη συμπαράσταση του Κόμματος στους πληγέντες και απαιτώντας άμεσα και ουσιαστικά  μέτρα στήριξής του. Μετά τις επισκέψεις κλιμακίων της ΤΕ Τρικάλων , σήμερα βρέθηκαν στο πλευρό των οικογενειών που έχουν πληγεί αντιπροσωπεία του ΚΚΕ με επικεφαλής τους Αχιλλέα Κανταρτζή, μέλος της ΚΕ του & γραμματέα της Κοινοβουλευτικής ομάδας του Κόμματος , Τάσο Τσιαπλέ, μέλη της ΚΕ και περιφερειακό σύμβουλο Θεσσαλίας  και τον Γιώργο Λαμπρούλη, βουλευτή του Κόμματος και αντιπρόεδρο της Βουλής.

Κατά την περιοδεία τους διαπίστωσαν ότι δεκάδες οικογένειες βρίσκονται στο δρόμο, 4 μέρες μετά το σεισμό στον Ζάρκο και Γριζάνο , όπου επικεντρώνονται τα περισσότερα προβλήματα.

Συγκεκριμένα , στον Ζάρκο δεκάδες οικογένειες έχουν ξεσπιτωθεί, αφού τα ακατάλληλα προς κατοικία κτίρια, με τους ελέγχους των πρώτων τριών ημερών, έφτασαν τα 61, ενώ με τις εκτιμήσεις του Τοπικού Κοινοτικού Συμβουλίου αναμένεται να ξεπεράσουν τα 100 με την ολοκλήρωση των ελέγχων. Οι μόλις οκτώ στρατιωτικές σκηνές που στήθηκαν στο χωριό προαύλιο του Δημοτικού Σχολείου Ζάρκου, ήταν για τα πρώτα τρία κρύα  βράδια μετά το σεισμό τα μόνα καταλύματα για τους αστέγους, ενώ σήμερα 4η μέρα από το σεισμό στήνονταν ακόμη μερικές … Δηλαδή εκατοντάδες άστεγοι και λίγες σκηνές για την κάλυψη των αναγκών τις πρώτες τέσσερις μέρες...Το Συμβούλιο Τοπικής Κοινότητας έχει υποδείξει κατάλληλο χώρο, σε μια από τις εισόδους του χωριού, για την εγκατάσταση οικισμού με μεταφερόμενους λυόμενους οικίσκους, όμως οι πληροφορίες από τη Δημοτική και Περιφερειακή αρχή λένε για ελάχιστα τροχόσπιτα από βδομάδα... Τα μέλη του Τοπικού Συμβουλίου της Κοινότητας έχουν αναλάβει την καταγραφή των άμεσων αναγκών των πληγέντων σε σίτιση, ένδυση κ.ά. απουσία ανάλογων αρμόδιων κρατικών αρχών. Η βοήθεια σε σίτιση γίνεται από το στρατό (Σχολή Μονίμων Υπαξιωματικών που εδρεύει στα Τρίκαλα) σύμφωνα με το στρατιωτικό συσσίτιο και για μόνο 1 φορά την ημέρα. Ό,τι άλλη στήριξη σε τρόφιμα έχει έρθει , είναι  από μια προσφορά αλληλεγγύης κάποιων επαγγελματιών της γειτονικής Καρδίτσας.Το κλιμάκιο του ΚΚΕ  είχε συνάντηση με το Συμβούλιο της Τοπικής Κοινότητας και κατοίκους στην αυλή του Δημοτικού Σχολείου, που λόγω των ζημιών που υπέστη δεν μπορεί να επαναλειτουργήσει άμεσα.

Επίσης στο Γριζάνο , 21 κτίρια που στεγάζουν σπίτια και καταστήματα έχουν κριθεί μέχρι στιγμής ακατάλληλα προς χρήση με δεκάδες οικογένειες να μην έχουν «που την κεφαλή κλίνη»,  αφού μόλις σήμερα το μεσημέρι, τέσσερα 24ωρα από τον πρώτο σεισμό,  άρχιζε ο στρατός να στήνει σκηνές στο γήπεδο του χωριού. Οι άστεγοι κοιμούνται στα αυτοκίνητα, σε συγγενείς ή βγάζουν τη νύχτα στο ύπαιθρο γύρω από πρόχειρες εστίες φωτιάς για να αντιμετωπίσουν το κρύο. 

Κατά την επίσκεψη στην περιοχή , με δηλώσεις του ο Γιώργος Λαμπρούλης σημείωσε:

«Είναι επιτακτική ανάγκη η πολιτεία να φροντίσει για να αποκατασταθούν άμεσα ό,τι ζημιές υπάρχουν στα σπίτια των κατοίκων, να ελεγχθούν τα κτίρια, τα σχολεία, να στεγαστεί ο κόσμος με όλα τα απαραίτητα (θέρμανση, φαγητό, τουαλέτες).

Ζητάμε να αποζημιωθούν στο 100% των καταστροφών χωρίς όρους και προϋποθέσεις καθώς και μέτρα οικονομικής στήριξης.

Ταυτόχρονα, από τις περιοδείες που γίνονται όλες αυτές τις μέρες σε όλη τη Θεσσαλία, αναδεικνύονται οι μεγάλες ελλείψεις στον τομέα της αντισεισμικής προστασίας, για τις οποίες ευθύνονται διαχρονικά όλες οι κυβερνήσεις.

Αναδεικνύεται η επικαιρότητα και αναγκαιότητα των προτάσεων που το ΚΚΕ έχει καταθέσει για την πολιτική προστασία. Οι διεκδικήσεις αυτές αποτελούν τη διέξοδο στον υπαρκτό κίνδυνο που ελλοχεύει στις ζωές και τις περιουσίες των λαϊκών στρωμάτων κάθε φορά που έρχονται αντιμέτωπα με φυσικές καταστροφές. Μπορούν να δώσουν απαντήσεις στα προβλήματα ζωής και επιβίωσης, αλλά και να βάλουν μπροστά το ίδιο το ζήτημα των σύγχρονων αναγκών για όλες τις απαραίτητες υποδομές που θα ανεβάζουν το επίπεδο ζωής».



 

Το Γραφείο Τύπου της ΤΕ Τρικάλων του ΚΚΕ 

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.