Τελευταίες Ειδήσεις

Νίκος Καρδούλας: 17η η Ελλάδα στην Ευρώπη στη διαχείριση της πανδημίας όσον αφορά τη δημόσια υγεία


 


Συγκρίνοντας επτά παραμέτρους που επηρεάζουν τη δημόσια υγεία λόγω της πανδημίας, έγινε κατάταξη των ευρωπαϊκών χωρών όσον αφορά τη συνολική διαχείριση της πανδημίας στον τομέα της υγείας.

 

Εισαγωγή

 

Στην παρούσα μελέτη γίνεται μία προσπάθεια βαθμολογίας της συνολικής διαχείρισης της πανδημίας των ευρωπαϊκών χωρών όσον αφορά την υγεία, λαμβάνοντας υπόψη επτά παραμέτρους από επίσημα στοιχεία των παγκόσμιων εφαρμογών Wordmeter και Ourworldindata, από την αρχή της πανδημίας μέχρι τις 15 Μαρτίου 2021, σχεδόν ένα χρόνο μετά.

 

Οι επτά παράμετροι που ελήφθησαν υπόψη είναι τα κρούσματα ανά 1 εκατομμύριο κατοίκους, οι θάνατοι ανά 1 εκατομμύριο κατοίκους, η θνητότητα (αναλογία θανάτων προς κρούσματα), τα ενεργά κρούσματα  ανά 1 εκατομμύριο κατοίκους, οι διασωληνωμένοι ανά 1 εκατομμύριο κατοίκους, τα τεστ κορωνοϊού ανά 1 εκατομμύριο κατοίκους και οι συνολικές δόσεις εμβολιασμού ανά 100 κατοίκους.

 

Μεθοδολογία

 

Οι επτά παράμετροι βαθμολογούνται σε κλίμακα 0-100 για όλες τις χώρες, όπου το 100 δείχνει την καλύτερη απόδοση και το μηδέν τη χειρότερη και οι υπόλοιπες αποδόσεις κλιμακώνονται από την απόσταση μεταξύ τους. Η τελική βαθμολογία κατάταξης είναι ο μέσος όρος των αποδόσεων και των επτά παραμέτρων.

 

Αποτελέσματα

 

Το τελικό αποτέλεσμα κατάταξης των ευρωπαϊκών χωρών και η συνολική βαθμολογία τους φαίνεται στον παρακάτω πίνακα:

 



Οι τιμές των 7 παραμέτρων που ελήφθησαν υπόψη φαίνονται στον παρακάτω πίνακα:

 



 

Η ταξινόμηση των τιμών των 7 υγειονομικών παραμέτρων στην κλίμακα 0 έως 100 και ο μέσος όρος τους φαίνονται στον παρακάτω πίνακα:

 



 

Συμπεράσματα

 

Τις υψηλότερες βαθμολογίες στη διαχείριση της πανδημίας στον τομέα της υγείας παρουσιάζουν η Δανία (83), η Ισλανδία (82), η Νορβηγία  (76), η Φινλανδία (74) και η Κύπρος (71), ενώ τις χαμηλότερες η Τσεχία (28), το Μαυροβούνιο, το Βέλγιο, η Βοσνία και Ερζεγοβίνη (32 και οι τρεις) και η Βουλγαρία (37).

 

Η Ελλάδα με συνολική βαθμολογία 56,89 στην κλίμακα 0-100, βρίσκεται στην 17η θέση ανάμεσα στις 40 ευρωπαϊκές χώρες.

 

Η σύγκριση και των 7 υγειονομικών παραμέτρων οδηγεί σε αντικειμενικά και ασφαλή συμπεράσματα για κάθε χώρα.

 

Ο Νίκος Καρδούλας είναι Αγρονόμος Τοπογράφος Μηχανικός του Ε.Μ.Π., MSc στην Αγγλία, πρώην καθηγητής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και Συνταγματάρχης ε.α.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.