Τελευταίες Ειδήσεις

Παράταση του Lockdown για μία εβδομάδα-Τι θα γίνει με σχολεία και λιανεμπόριο



Με την εικόνα των κρουσμάτων, των νοσηλειών και της διαθεσιμότητας ΜΕΘ , κυβέρνηση και επιστήμονες είναι με το βλέμμα στην Τετάρτη, όπου οι λοιμωξιολόγοι στην σύσκεψή τους θα λάβουν τις σχετικές αποφάσεις έχοντας αναλύσει τα δεδομένα που προκύπτουν από τα κρούσματα και τις νοσηλείες στα νοσοκομεία της Αττικής. Ωστόσο, παρά την καλή διάθεση, τα στοιχεία είναι αμείλικτα και η παράταση του lockdown είναι πλέον κοντά.


Το βασικό σενάριο θέλει την επέκταση των μέτρων περιορισμού για μία, ίσως και δύο εβδομάδες μετά την 28η Φεβρουαρίου. Ο χρόνος αυτός θα λειτουργήσει θεραπευτικά για τα νοσοκομεία της Αττικής, αφού η μείωση στα κρούσματα θα αποτυπωθεί και στην πίεση στο ΕΣΥ, αφού οι διασωληνώσεις, που δεν είναι καθαρή στατιστική καταμέτρηση, αποτυπώνονται με χρονοκαθυστέρηση.


Κυβέρνηση  και επιστήμονες εκτιμούν ότι το lockdown θα πρέπει να παραταθεί για τουλάχιστον μια εβδομάδα.


Ωστόσο τα επιδημιολογικά δεδομένα τις επόμενες ημέρες θα καθορίσουν την εισήγηση των λοιμωξιολόγων.


Όταν πάντως ανάψουν το πράσινο φως για χαλάρωση των μέτρων, προτεραιότητα θα δοθεί στο λιανεμπόριο με τη μέθοδο του click away και στα δημοτικά και νηπιαγωγεία ενώ φαίνεται σχεδόν απίθανο να ανοίξουν καταστήματα και σχολεία ταυτόχρονα.


Ο Μάρτιος έτσι κι αλλιώς θεωρείται κομβικός μήνας καθώς υπάρχει βάσιμη αισιοδοξία ότι ο εμβολιασμός και τα επιδημιολογικά δεδομένα θα επιτρέψουν μετά να μπούμε σταθερά σε τροχιά επιστροφής στην κανονικότητα.


Με δεδομένη την εκπεφρασμένη άποψη ορισμένων επιστημόνων πως η 1η Μαρτίου θα είναι μέρα μερικού ανοίγματος, συζητείται πολύ το σενάριο της μέσης λύσης. Δηλαδή, μερική επιστροφή στην κανονικότητα για λιανεμπόριο με λειτουργία μέσω του click away,  την Δευτέρα ή το αργότερο στις 8 Μαρτίου.


Προς αυτήν την κατεύθυνση τοποθετήθηκε και ο καθηγητής Παθολογίας του Πανεπιστημίου Πατρών και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, Χαράλαμπος Γώγος, το πρωί της Δευτέρας μιλώντας στον ΣΚΑΪ. «Υπάρχει μια βάση συζήτησης για να ανοίξει το λιανεμπόριο από Δευτέρα από την άποψη ότι δε φαίνεται να επηρεάζει πολύ αυτό το σύστημα λειτουργίας, αφού έτσι κι αλλιώς υπάρχει κινητικότητα», είπε.


Για να συμβεί, όμως, κάτι τέτοιο, στην κυβέρνηση εξετάζουν κάθε πιθανή επιλογή προκειμένου να μην δημιουργείται σύγχυση κατά τους ελέγχους, αλλά και για να μην υπάρχει κατάχρηση των SMS. Στο πλαίσιο αυτό, στο τραπέζι έχουν πέσει αρκετές προτάσεις οι οποίες και εξετάζονται με την συμμετοχή όλων των αρμόδιων φορέων, κεντρικά της κυβέρνησης,  της Πολιτικής Προστασίας, του υπουργείου Ανάπτυξης και φυσικά του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης. 


Σύμφωνα με τις πληροφορίες μία από τις σκέψεις είναι να αυξηθούν οι διαθέσιμες επιλογές για τους πολίτες όσον αφορά στο SMS στο 13033. Μία από τις σκέψεις είναι να προστεθεί μία ακόμη επιλογή, η «7», η οποία θα αφορά αποκλειστικά στο λιανεμπόριο.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.