Τελευταίες Ειδήσεις

ΤΟ ΚΙΝΗΜΑ ΑΛΛΑΓΗΣ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΤΩΝ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΙΤΟΥΝΤΩΝ ΑΣΥΛΟ ΚΑΤΑ ΤΙΣ ΗΜΕΡΕΣ ΤΟΥ ΠΑΓΕΤΟΥ

 


Η “Μήδεια”, όπως κάθε φυσική καταστροφή, έπληξε σφοδρότερα τους πλέον ευάλωτους. Δίπλα στις χιλιάδες οικογένειες που έμειναν χωρίς ρεύμα τις τελευταίες ημέρες, οι πρόσφυγες και αιτούντες άσυλο που βρίσκονται στις δομές φιλοξενίας της ηπειρωτικής χώρας κλήθηκαν να αντιμετωπίσουν το κρύο και τα ακραία καιρικά φαινόμενα μέσα σε αντίσκηνα και κοντέινερ, χωρίς να διαφαίνεται κάποιο σχέδιο αντιμετώπισης της κατάστασης από την πλευρά του Υπουργείου. 


Σε Σχιστό, Σκαραμαγκά, Ελαιώνα και Μαλακάσα είδαμε αντίσκηνα θαμμένα στο χιόνι, κοντέινερς και αντίσκηνα χωρίς ρεύμα και νερό, “παγωμένες” εξωτερικές τουαλέτες και λοιπούς χώρους υγιεινής, άναρχη μεταφορά ανθρώπων σε δημοτικούς χώρους και κοντέινερς την τελευταία στιγμή. Δεν υπήρξε καμία πρόνοια μεταφοράς ούτε των πιο ευάλωτων, εγκύων και παιδιών, σε ειδικούς χώρους, παρά μόνο αφού είχαν μείνει επί ώρες αβοήθητοι εν μέσω χιονόπτωσης. Αυτές είναι οι λυπηρές συνθήκες που επιφυλάσσει η χώρα μας σε αναγνωρισμένους πρόσφυγες αλλά και σε αιτούντες άσυλο, 70 χρόνια μετά την υπογραφή της Σύμβασης της Γενεύης. 

Η ετοιμότητα της Πολιτείας απέναντι στη “Μήδεια” αποδείχθηκε κενό γράμμα και στη περίπτωση των προσφύγων και αιτούντων άσυλο. Αποτυχία που μετρά διπλά γιατί η χώρα είναι επιφορτισμένη με τη διεθνή υποχρέωση για την προστασία της ζωής και της υγείας αυτών των ανθρώπων. Έρχεται δε να προστεθεί στις πρόσφατες πλημμύρες που έπληξαν τον προσωρινό χώρο φιλοξενίας στο Καρά Τεπέ της Λέσβου, στον οποίο 7000 άνθρωποι ζουν κυριολεκτικά δίπλα στα κύματα.

Στην Ελλάδα, ακόμη και σήμερα, πρόσφυγες και αιτούντες άσυλο συνεχίζουν να διαβιούν σε άθλιες συνθήκες, ευάλωτοι απέναντι σε κάθε μορφής κακοκαιρία, απροστάτευτοι απέναντι σε κάθε έκτακτη περίσταση. Τίποτε λιγότερο δεν είναι ανεκτό από την αξιοπρεπή μεταχείριση αναγνωρισμένων προσφύγων, αιτούντων άσυλο και ευάλωτων ομάδων. Είναι μία υποχρέωση που δεν χωρά αναβολή. Ως πότε το Υπουργείο θα αφήσει αυτή την κατάσταση να διαιωνίζεται;

Τομέας Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και Μετανάστευσης Κινήματος Αλλαγής 

Στις Κυρ, 31 Ιαν 2021, 4:58 μ.μ. ο χρήστης Κίνημα Αλλαγής Τρικάλων <kinal3kala@gmail.com> έγραψε:


Ενώ τα lockdowns συνεχίζονται, η αγορά παραμένει νεκρή, τα σχολεία ανοίγουν και δεν ανοίγουν, ο περιορισμός κυκλοφορίας εξακολουθεί να ισχύει, και η απαγόρευση συναθροίσεων προστέθηκε πρόσφατα στη λίστα για δήθεν υγειονομικούς λόγους, στην όμορφη πόλη μας γίναμε μάρτυρες της απαράδεκτης  εικόνας συνωστισμου στελεχών της ΝΔ , με την παρουσία του ίδιου του Πρωθυπουργού. 

Κόντρα στην προσπάθεια που κάνει σύσσωμη η χώρα τον τελευταίο ένα χρόνο, τα τοπικά στελέχη της ΝΔ και ο Πρωθυπουργός , δεν είχαν κανένα πρόβλημα να προκαλέσουν για άλλη μια φορά το κοινό περί δικαίου αίσθημα, στέλνοντας το μήνυμα ότι εκείνοι είναι υπεράνω των νόμων.  Μάλιστα την ώρα που η εστίαση παραμένει  κλειστή, οι παρευρισκόμενοι δεν είχαν κανένα ηθικό  και υγειονομικό δισταγμό να δοκιμάσουν και διαφόρων ειδών λιχουδιές, από μπουφε που υπήρχε στο χώρο, παραβιάζοντας και την τελευταία πτυχή του υγειονομικού πρωτοκόλλου. Εκτός βέβαια αν όλοι οι παρευρισκόμενοι πρόλαβαν να εμβολιασθουν, κατά το παράδειγμα των μελών της κυβέρνησης στην αρχή της διαδικασίας. 

Εφόσον λοιπόν ο Πρωθυπουργός και τα στελέχη της ΝΔ έχουν χάσει κάθε επαφή με το σφυγμό της κοινωνίας, καλό είναι να τους υπενθυμίσουμε ότι η οργή, η αγανάκτηση και η απόγνωση των ανθρώπων της εστίασης, του λιανεμπορίου, των γυμναστηριων και τόσων άλλων κλάδων  που έχουν πληγεί ανεπανόρθωτα, ξεχειλίζει. Τους καλουμε να αφήσουν επιτέλους τα κομματικά πανηγύρια  κατά μέρος και να ασχοληθούν σοβαρά με το πως θα μπει τέλος στην εφιάλτη της πανδημίας με τον ταχύτερο δυνατό τρόπο. 

Σε ότι αφορά την ουσία της επίσκεψης του Πρωθυπουργού, μετά την ματαίωση της επιτόπιας  επίσκεψης στην πολύπαθη Μεσοχώρα  ,  ο κ. Μητσοτακης προτίμησε μια ανέμελη βόλτα στην Ασκληπιού θυμίζοντας άλλες  εποχές. Από ότι φαίνεται τελικά, ο λόγος που πραγματοποιήθηκε όλο αυτό το κυβερνητικό show , ήταν για να γίνει η  ανάθεση της επικαιροποίησης της περιβαλλοντικής μελέτης του φράγματος , στην πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Περιβάλλοντος .

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.