Τελευταίες Ειδήσεις

Κορωνοϊός: Ποια μέτρα είναι στο τραπέζι - Σήμερα οι αποφάσεις



Κρίσιμες είναι οι επόμενες ώρες για τις τελικές αποφάσεις των ειδικών και της κυβέρνησης, σχετικά με το ενδεχόμενο λήψης νέων, πιο αυστηρών, μέτρων σε μία προσπάθεια να αποτραπεί η περαιτέρω διασπορά του κορωνοϊού.


Οι τετραψήφιοι αριθμοί κρουσμάτων κορωνοϊού, που ανακοινώνονται τα τελευταία 24ωρα, σε συνδυασμό με τα κρούσματα των μεταλλάξεων και την αύξηση στις νοσηλείες, προβληματίζουν ιδιαίτερα τους επιστήμονες, που καλούνται να πάρουν αποφάσεις και να εισηγηθούν αναλόγως για τους τρόπους με τους οποίους θα αντιμετωπιστεί η κατάσταση, που δείχνει σαφή σημάδια επιδείνωσης, ειδικά στην Αττική αλλά όχι μόνο.


Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, οι επιδημιολόγοι που είχαν τηλεδιάσκεψη το βράδυ της Πέμπτης φέρονται να εισηγούνται να μπει στις "κόκκινες" περιοχές του χάρτη και η Θεσσαλονίκη. Εάν η πρόταση αυτή υιοθετηθεί από την Ολομέλεια της επιτροπής, που θα συνεδριάσει σήμερα, θα σημάνει και εφαρμογή αυστηρότερων μέτρων στη συμπρωτεύουσα.


Η υποεπιτροπή των ειδικών συνεδρίαζε από το μεσημέρι της Πέμπτης, πρότεινε να υπάρξει ένα νέο χρώμα στο χάρτη, το βαθύ κόκκινο, το οποίο να αποτυπώνει τις πιο επιβαρυμένες επιδημιολογικά περιοχές. Σε αυτές εντάσσουν Αττική, Θεσσαλονίκη και Αχαΐα.


Σημειώνεται ότι οι ειδικοί αναμένεται να εισηγηθούν στις περιοχές που θα ενταχθούν στο βαθύ κόκκινο (Αττική, Θεσσαλονίκη, Αχαΐα) να κλείσει ξανά το λιανεμπόριο και να μην λειτουργεί ούτε με clickinshop ούτε με clickaway- με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την οικονομία.


Η εισήγηση των λοιμωξιολόγων αναμένεται να σταλεί στο Μαξίμου με τις προτάσεις για τη λήψη μέτρων, ενώ η Επιτροπή των Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας θα συνεδριάσει και το πρωί σήμερα, προκειμένου να αξιολογήσει τα τελευταία επιδημιολογικά δεδομένα και να κάνει τις τελικές εισηγήσεις της.


Πληροφορίες αναφέρουν πως θα πρέπει να θεωρείται δεδομένο ότι οι εισηγήσεις θα περιλαμβάνουν αυστηροποίηση των μέτρων, ειδικά στις "κόκκινες" περιοχές, μεταξύ των οποίων βρίσκεται και η Αττική.


Ενδεικτικά είναι, εξάλλου, τα στοιχεία που παρέθεσε ο Σωτήρης Τσιόδρας, και σύμφωνα με τα οποία στο λεκανοπέδιο καταγράφηκε εβδομαδιαία αύξηση κρουσμάτων κατά 81% στον βόρειο τομέα, 67% στον κεντρικό τομέα και 123% στον δυτικό τομέα, με μέσο όρο ηλικίας τους άνω των 40 ετών. Επίσης, για τον Δυτικό τομέα, είπε ότι έχει πρόβλημα και χρειάζονται περισσότερος έλεγχος, περισσότερες ιχνηλατήσεις, συνεργασία με τους δήμους και ενημέρωση του κόσμου.


Παραθέτοντας αναλυτικά στοιχεία για το σύνολο της επικράτειας, ο λοιμωξιολόγος εξέφρασε μεγάλη ανησυχία και για την Αχαΐα, καθώς όπως είπε καταγράφεται σημαντική αύξηση κρουσμάτων στην Πάτρα (94%) και αύξηση των νοσηλειών και χρειάζεται προσοχή. Προσοχή είπε χρειάζεται στο Λασίθι όπου η αύξηση είναι 372% με την παραλλαγή του ιού να κυκλοφορεί, ενώ για την Εύβοια έκανε λόγο για 116% αύξηση.


Ένα από τα σενάρια που εξετάζουν οι ειδικοί, είναι να αλλάξει το ωράριο απαγόρευσης κυκλοφορίας στο λεκανοπέδιο. Συγκεκριμένα, υπάρχουν σκέψεις το μέτρο να εφαρμοστεί από τις 18:00 έως τις 05:00 το πρωί, τα Σαββατοκύριακα. Αυτό το σενάριο φαίνεται να κερδίζει "έδαφος", καθώς τα Σαββατοκύριακα η πλειονότητα των πολιτών δεν εργάζεται και επίσης δεν λειτουργούν τα σχολεία, δραστηριότητα που αυξάνει την κινητικότητα και τον κίνδυνο μετάδοσης του ιού.


Σε περίπτωση που οι ειδικοί εισηγηθούν αυτό το μέτρο, αυτόματα θα επηρεαστεί και το ωράριο λειτουργίας των καταστημάτων, που θα κλείνουν στις 17:00 τα Σάββατα.


Μεταξύ των μέτρων, που φαίνεται πως συζητούν οι επιστήμονες, είναι και το ενδεχόμενο περιορισμού των μετακινήσεων μεταξύ δήμων της ίδιας Περιφέρειας, εάν είναι "κόκκινοι", κάτι όμως που ειδικά στην περίπτωση της Αττικής εκτιμάται πως είναι δύσκολο να εφαρμοστεί. Επίσης, στο "τραπέζι" φαίνεται πως έχει πέσει και το σενάριο λειτουργίας των καταστημάτων αποκλειστικά και μόνο με click away, δηλαδή να καταργηθεί η μέθοδος του click inside.


Ένα ακόμη μέτρο που φαίνεται πως βρίσκεται υπό συζήτηση είναι αυτό της επέκτασης της τηλεργασίας.


Οι τελικές αποφάσεις θα ληφθούν σήμερα, ενώ οι ανακοινώσεις αναμένεται να γίνουν το απόγευμα από τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας, Νίκο Χαρδαλιά.


Στο ζήτημα αναφέρθηκε την Πέμπτη ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Χρήστος Ταραντίλης, σημειώνοντας πως η κυβέρνηση αναμένει την εισήγηση της Επιτροπής προκειμένου να λάβει την απόφαση για τη λήψη νέων μέτρων ώστε να αναχαιτισθεί η διασπορά του κορονοϊού.


Σε ερώτηση για το εάν υπάρχει στο τραπέζι το μέτρο ενός lockdown τύπου Μαρτίου και από τι θα εξαρτηθεί, ο Χρήστος Ταραντίλης απάντησε ότι "η πανδημία είναι ένα δυναμικό φαινόμενο. Τα δεδομένα αλλάζουν από μέρα σε μέρα και από ώρα σε ώρα. Μάλιστα αλλάζουν πιο γρήγορα προς το χειρότερο. Καθήκον μας είναι να μπορέσουμε να προσαρμοζόμαστε όσο το δυνατόν πιο γρήγορα σε αυτές τις αλλαγές. Κοιτάμε τα δεδομένα και ανάλογα με την εισήγηση της Επιτροπής θα αποφασίσει η κυβέρνηση".


Όπως υπογράμμισε, "το στοιχείο εκείνο που θα κρίνει τη λήψη νέων μέτρων είναι ο ρυθμός μεταβολής των δεδομένων που έχουμε. Το όριο των κρουσμάτων που θα κρίνει το εύρος των μέτρων θα το αναλύσει και θα το αποφασίσει η Επιτροπή των ειδικών, η οποία και θα εισηγηθεί". Σχετικά με την απαγόρευση κυκλοφορίας στην Αττική πριν από τις 21:00, ο κ. Ταραντίλης υποστήριξε ότι "η εισήγηση είναι της Επιτροπής και βγαίνει από την πλειοψηφία της Επιτροπής, ανεξαρτήτως την προσωπική άποψη του καθενός που μπορεί να εκφράζεται δημοσίως. Αυτό που περιμένουμε εμείς, είναι η η εισήγηση της Επιτροπής την Παρασκευή". Σε ερώτηση εάν εξετάζεται αύξηση των προστίμων για άσκοπες μετακινήσεις και συναθροίσεις, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος απάντησε ότι δεν έχει συζητηθεί κάτι τέτοιο.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.