Τελευταίες Ειδήσεις

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΠΕΔ ΜΕ ΤΟΝ ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΗ ΥΠΟΥΡΓΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ Κ. ΠΕΤΣΑ


Σε θερμό κλίμα πραγματοποιήθηκε η συνάντηση του Προέδρου της Περιφερειακής Ένωσης Θεσσαλίας κου Αθανασίου Νασιακόπουλου με τον νέο αναπληρωτή Υπουργό Εσωτερικών κο Στέλιο Πέτσα στο πλαίσιο της επίσκεψής του στην πόλη της Λάρισας. Στη συνάντηση παρευρέθηκαν επίσης οι Βουλευτές του Νομού Λάρισας κος Χρήστος Κέλλας και κα Στέλλα Μπίζιου, ο αντιπρόεδρος της ΠΕΔ Θεσσαλίας κος Γεώργιος Μουλάς και η γ.γ. της ΠΕΔ Θεσσαλίας κα Ρένα Καλαριώτου.

Η συνάντηση, που διεξήχθη στα γραφεία της Π.Ε.Δ. Θεσσαλίας στη Λάρισα, ξεκίνησε στις 11:30 π.μ. και διήρκησε περίπου μιάμιση ώρα. Ο κ. Νασιακόπουλος είχε την ευκαιρία να θέσει στον κο Υπουργό τα κυριότερα ζητήματα που αφορούν στους Δήμους της Περιφέρειας και τη λειτουργία της ΠΕΔ Θεσσαλίας και χρήζουν αντιμετώπισης. Ο κος Πέτσας έδειξε ενήμερος για όλα τα ζητήματα και δεσμεύτηκε για τη συνεργασία της Κυβέρνησης σε όλα όσα του ετέθηκαν.

Ειδικότερα ο Πρόεδρος της ΠΕΔ Θεσσαλίας ξεκίνησε τη συζήτηση και έθεσε υπόψη του Υπουργού τα κάτωθι ειδικότερα ζητήματα θεσμικού κυρίως περιεχομένου, ήτοι:

1)      Αναβάθμιση της λειτουργίας της Περιφερειακής Αυτοδιοίκησης με ουσιαστικές αρμοδιότητες, ιδίως για δράσεις περιφερειακής εμβέλειας, όπως η Λίμνη Κάρλα, ο δρόμος Λάρισας-Φαρσάλων κ.α.

2)      Στελέχωση των Δήμων με το αναγκαίο προσωπικό και ταυτόχρονη μεταφορά αντίστοιχων πόρων

3)      Απόδοση των παρακρατηθέντων πόρων των Δήμων σε εύλογο χρονικό διάστημα

4)      Κατοχυρωμένη θεσμικά συμμετοχή των Δήμων στη διαμόρφωση του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων, του ΕΣΠΑ κλπ μέσω των Περιφερειακών Ενώσεων Δήμων (Π.Ε.Δ.)

5)      Επίσπευση των διαδικασιών για την υλοποίηση του προγράμματος «ΑΝΤΩΝΗΣ ΤΡΙΤΣΗΣ»

6)      Διαμόρφωση ενιαίου θεσμικού πλαισίου για τη λειτουργία των Π.Ε.Δ. με τη δημιουργία ενιαίου Κανονισμού Λειτουργίας

7)      Επαναπροσδιορισμός των κριτηρίων για την απόδοση της ΚΑΠ ώστε να μην αδικούνται, πέραν των ορεινών και νησιωτικών Δήμων, οι μεγάλοι σε έκταση πεδινοί Δήμοι που έχουν τεράστιες αποστάσεις για αγροτική οδοποιία, ύδρευση και καθαριότητα

8)      Σαφής καθορισμός αρμοδιοτήτων και σχέσεων μεταξύ Κυβέρνησης, α’βάθμιας και β’βάθμιας Αυτοδιοίκησης

9)      Ενίσχυση των Δήμων για την αντιμετώπιση των συνεπειών της πανδημίας COVID-19

10)   Εκλογικός νόμος για την τοπική Αυτοδιοίκηση

11)   Αντιμετώπιση καταστροφών που προκάλεσε ο ΙΑΝΟΣ με τη δημιουργία νέων υποδομών και πρωτοβουλίες για την ολοκλήρωση των ημιτελών έργων του Αχελώου

Από τη μεριά του ο κος Υπουργός δεσμεύτηκε ότι τόσο ο ίδιος όσο και οι συνεργάτες του Υπουργείου του θα ενεργήσουν δεόντως ότι αυτά τα τόσο σημαντικά ζητήματα που ετέθησαν από τον Πρόεδρο της ΠΕΔ θα τύχουν άμεσης αντιμετώπισης και ότι σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα, εφόσον το επιτρέψει η πανδημία, θα επισκεφτεί σε ολομέλεια την ΠΕΔ Θεσσαλίας, προκειμένου να συζητήσουν, έχοντας πιθανώς και τις λύσεις στα χέρια του.

Αναφορικά με το πρόγραμμα «ΑΝΤΩΝΗΣ ΤΡΙΤΣΗΣ», ανέφερε ότι θα γίνει άμεσα ομαδοποίηση των έργων, ώστε να προκύψει μία σωστή κατανομή, δίνοντας μεγαλύτερη έμφαση στον τομέα των υποδομών και όχι στις προμήθειες.

Σχετικά με τον εκλογικό νόμο ο κος Υπουργός δεσμεύτηκε ότι θα είναι σε θέση να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες εφόσον συζητηθεί το θέμα σε επίπεδο Υπουργείου Εσωτερικών και με τον Πρωθυπουργό της χώρας, στοχεύοντας στην άμεση τροποποίηση του εκλογικού νόμου, με την ψήφισή του από τη Βουλή ως το τέλος του Φεβρουαρίου, αποσκοπώντας την πιο αποτελεσματική λειτουργία της Αυτοδιοίκησης,

Με το τέλος της συνάντησης αμφότεροι, αναφέρθηκαν στο άριστο κλίμα στο οποίο διεξήχθη η συνάντηση και εκδήλωσαν την πρόθεσή τους στην επόμενη συνάντηση να έχουν λυθεί τα περισσότερα από τα θέματα που συζητήθηκαν σήμερα.

Αναφορικά με τον ΙΑΝΟ και τις καταστροφές που προκάλεσε το πέρασμά του στην περιοχή της Θεσσαλίας, ο κος Πέτσας προέβαλε την πρωτοφανή και ταχύτατη προσπάθεια της Κυβέρνησης για την αντιμετώπισή του, κάνοντας λόγο για την προώθηση της καταβολής των αποζημιώσεων σε επικοινωνία με τους Δημάρχους για τα υπόλοιπα που υπάρχουν σήμερα και δηλώνοντας ότι ο ίδιος ο Πρωθυπουργός θα ενημερωθεί προσωπικά για όλα τα σχετικά ζητήματα.

Κλείνοντας, αμφότεροι ευχαρίστησαν αλλήλους για την άριστη συνεργασία, με τον τον Πρόεδρο της Π.Ε.Δ. Θεσσαλίας να παραδίδει στον κο Υπουργό ως αναμνηστικά δώρα ένα δίτομο έργο με τη Θεσσαλική Ιστορία, έναν τόμο με τις αρχαίες πόλεις της Θεσσαλίας και το άλμπουμ με τίτλο «Στη χώρα των Λαπιθών» και τον κο Υφυπουργό να τονίζει πως Κυβέρνηση και Αυτοδιοίκηση είναι Σύμμαχοι και Συνεργάτες, εργαζόμενοι όλοι μαζί βάζοντας πρώτα τον πολίτη.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.