Τελευταίες Ειδήσεις

Κορωνοϊός: Νέα μέτρα ανακοινώνει σήμερα ο πρωθυπουργός - Ποια είναι στο τραπέζι



Αναφορά στο δεύτερο κύμα της πανδημίας και προαναγγελία της σημερινής ανακοίνωσης περαιτέρω μέτρων για την αντιμετώπισή του περιελάμβανε η εισαγωγική τοποθέτηση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στη χθεσινή συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, μέσω τηλεδιάσκεψης.


«Πρέπει όπως και στην πρώτη φάση όπου πήραμε μέτρα νωρίς, να λάβουμε ξανά και πιο έγκαιρα από άλλες ευρωπαϊκές χώρες αυστηρότερα μέτρα ώστε να προλάβουμε τα χειρότερα, να σώσουμε ανθρώπινες ζωές και να μειώσουμε την πίεση η οποία ασκείται στο σύστημα υγείας. Αύριο θα ανακοινώσω ένα νέο σχέδιο δράσης διάρκειας ενός μήνα», τόνισε ο πρωθυπουργός. «Θα ξαναπώ ότι ο στόχος μας παραμένει η αποφυγή ενός καθολικού lockdown για αυτό και θα προχωρήσουμε σε μια περαιτέρω ενίσχυση των στοχευμένων περιορισμών. Μια πολιτική η οποία όμως πρέπει να εφαρμοστεί με τρόπο απόλυτο» πρόσθεσε.


Τι εισηγούνται οι ειδικοί


Σύμφωνα με πληροφορίες, φαίνεται πως έχει "κλειδώσει" η εισήγηση για γενικευμένη χρήση μάσκας σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους, ανεξάρτητα από το επίπεδο συναγερμού της κάθε περιοχής. Σε ό,τι αφορά τα στοχευμένα μέτρα, αυτά θα επικεντρώνονται στις "πορτοκαλί" περιοχές, δηλαδή θα αφορούν σχεδόν ολόκληρη τη χώρα. Η Αττική θα είναι το βαρόμετρο, καθώς αν τα μέτρα αποδώσουν στο Λεκανοπέδιο απομακρύνεται το απευκταίο σενάριο του γενικού lockdown αργότερα τον Νοέμβριο. Πληροφορίες αναφέρουν ότι μεταξύ των εισηγήσεων είναι η απαγόρευση εξόδου από τις περιφερειακές ενότητες που βρίσκονται στο "πορτοκαλί" επίπεδο συναγερμού, το βράδυ, όταν θα κλείνουν τα μαγαζιά. Αυτό μπορεί να γίνει σε συνάρτηση με τις όμορες περιοχές, ανάλογα με το επιδημιολογικό φορτίο τους, και αν τελικά προταθεί ως μέτρο, θα αφορά πιθανότατα σε περιοχές στη Βόρεια Ελλάδα και όχι για παράδειγμα σε περιοχές όπως η Αττική. Ωστόσο, υπάρχουν και οι απόψεις που λένε ότι δεν υπάρχει λόγος για την εφαρμογή του συγκεκριμένου μέτρου, καθώς με τη νυχτερινή απαγόρευση κυκλοφορίας αντιμετωπίζεται και η μετακίνηση σε κοντινές περιοχές όπου ισχύουν λιγότερα περιοριστικά μέτρα.


Σε ό,τι αφορά την εστίαση, έχει πέσει στο τραπέζι η μείωση του ωραρίου λειτουργίας, να κλείνουν δηλαδή τα μαγαζιά στις 10 ή πριν από τις 10 το βράδυ, όμως ακόμα αυτό δεν έχει "κλειδώσει". Αν δεν αποφασιστεί μείωση ωραρίου, συζητείται και ένα μείγμα άλλων μέτρων όπως το ενδεχόμενο να φορούν μάσκα όλοι και στα τραπέζια και να αφαιρείται μόνο την ώρα του φαγητού. Αν και θα πρόκειται για γενικευμένη πρόταση για την εστίαση, στο επίκεντρο της ανησυχίας βρίσκονται τα μπαρ, καθώς έχει διαπιστωθεί ότι από εκεί ξεκινάει το πρόβλημα.


Σχετικά με την απαγόρευση κυκλοφορίας τη νύχτα σε "πορτοκαλί" και "κόκκινες" περιοχές, εξετάζεται να μην ξεκινά από τις 12.30 αλλά νωρίτερα, γύρω στις 22.00-22.30, ανάλογα με την ώρα λήξης του ωραρίου της εστίασης.


Οι λοιμωξιολόγοι θεωρούν επιβεβλημένη τη λήψη πολύ σοβαρών μέτρων, γιατί υπάρχει πολύ μεγάλη πίεση στο σύστημα υγείας ιδίως στα νοσοκομεία της Βόρειας Ελλάδας. Μάλιστα, το θέμα δεν είναι μόνο ο μεγάλος αριθμός των νοσηλευομένων, αλλά το σύντομο χρονικό διάστημα μέσα στο οποίο φτάσαμε σε αυτόν τον αριθμό. Τέλος, θεωρείται δεδομένο ότι θα επεκταθεί η τηλεργασία στο 50%, με κάποιες πληροφορίες να κάνουν λόγο ακόμη και για ποσοστό 80% σε εταιρείες στις οποίες μπορεί να ισχύσει λόγω της φύσης των υπηρεσιών που παρέχουν. Μια ακόμη πρόταση αναμένεται να είναι η τηλεκπαίδευση στα ΑΕΙ, με εξαίρεση το 6ο έτος της Ιατρικής.


Τέλος, υπάρχουν εισηγήσεις για αλλαγές στο όριο των πιστών που επιτρέπεται στις εκκλησίες, ενώ μέτρα αναμένεται να ληφθούν και για τις αθλητικές διοργανώσεις.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.