Τελευταίες Ειδήσεις

Πρόγραμμα ποιμαντικών δραστηριοτήτων ενορίας Αγίου Δημητρίου Διάβας (2020 – 2021).


‘’Μόνον μέσα στην Ενορία υπάρχει δυναμική απόδειξη, ιστορική πραγμάτωση, αληθινή ελπίδα. Όπως ορθά έχει λεχθεί, μόνο η ζωή της Ενορίας μπορεί να δώσει ιερατική διάσταση στην πολιτική, προφητικό πνεύμα στην επιστήμη, ανθρώπινο πρόσωπο στις οικονομικές σχέσεις και μυστηριακό χαρακτήρα στον έρωτα’’. (Επίσκοπος Διοκλείας κ.κ. Κάλλιστος Ware)
.

 

Με τη βοήθεια του Θεού και την ευλογία του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου μας κ.κ. Θεοκλήτου, σε δύσκολες συνθήκες και καταστάσεις, όσο και όπου επιτρέπεται, με βάση τα νέα υγειονομικά δεδομένα από την πανδημία, η ενορία του Αγίου Δημητρίου Διάβας συνεχίζει να εργάζεται προς δόξα Θεού και διακονία ανθρώπων.

Η Εκκλησία έρχεται σε μία αλλόκοτη εποχή να διακονήσει τον άνθρωπο. Η ενορία που αποτελεί το κέντρο της ζωής μιας πόλης, ενός χωριού, έχει να επιτελέσει ύψιστη διακονία στο σύγχρονο κόσμο. Για να συμβεί όμως αυτό, χρειάζεται να ανοίξει τις βαριές της πόρτες, την αγκαλιά της προς όλους τους ανθρώπους χωρίς προτιμήσεις και διαιρέσεις, να αποβάλλει το επιτιμητικό και αυστηρό ύφος, να φέρει το λόγο του Χριστού και των Πατέρων της Εκκλησίας στη σύγχρονη κοινωνία, να μπει μέσα στον κόσμο χωρίς να γίνει κοσμική, να ανάψει το φως των καντηλιών μέσα στον Ναό και να χτυπήσει την καμπάνα για να αφυπνίσει συνειδήσεις. Έτσι, θα αποτελέσει πνευματικό φάρο σε φουρτουνιασμένες συνήθειες, πικρές σκέψεις και δύσκολες καταστάσεις.

Η ενορία μας θέτει ως κέντρο της ζωής της τη Θεία Ευχαριστία. Κάθε ποιμαντικό ενδιαφέρον και δραστηριότητα χρειάζεται να διακρίνονται για το ευχαριστιακό τους ήθος, την αγάπη προς τον κάθε άνθρωπο και τη διακονία του σύγχρονου πονεμένου ανθρώπου. Δεν νοείται τίποτε χωρίς τη Θεία Ευχαριστία. Το Σώμα και το Αίμα του Χριστού τρέφουν την ανθρώπινη ύπαρξη και αποτελούν πρόγευση της ουράνιας αιώνιας ζωής.

Μεταξύ των ήδη υπαρχουσών ποιμαντικών δραστηριοτήτων που λειτουργούν από πέρυσι στην ενορία μας (καφές με τους νέους, διανομή σχολικών ειδών στους μαθητές από το Χαμόγελο του Παιδιού, Κατηχητικό, Καλλιτεχνικό Εργαστήρι, παιδική χορωδία, Κύκλος μελέτης Αγίας Γραφής, Συνάξεις γυναικών - ανδρών, θεολογικές ομιλίες, ενημερώσεις πάνω σε ποικίλα θέματα, 5ήμερες εορταστικές εκδηλώσεις προς τιμή του Αγίου Δημητρίου, 4ήμερες εορταστικές εκδηλώσεις προς τιμή της Αγίας Παρασκευής και Αγίου Παντελεήμονα), στην ενορία μας κατά το χρονικό διάστημα 2020 - 2021, θα ξεκινήσουν τη λειτουργία τους, κι εφόσον το επιτρέψουν οι συνθήκες:

Ενοριακή Βιβλιοθήκη: Την άνοιξη του έτους 2021 θα λειτουργήσει Ενοριακή Βιβλιοθήκη υπό το όνομα ‘’Πολυζώειος Βιβλιοθήκη’’ προς τιμή του νεομάρτυρος Πολύζου του Πρεβεντινού (εκ Διάβας), η οποία θα στεγαστεί στο ‘’σπίτι του ιερέα’’ που βρίσκεται σε αχρησία. Οποιοσδήποτε, θα έχει τη δυνατότητα να δανείζεται βιβλία. Τα βιβλία θα οργανωθούν, θα κατανεμηθούν σε ομάδες και θα αρχειοθετηθούν σε πρόγραμμα. Την οργάνωση και διεύθυνση της βιβλιοθήκης θα αναλάβει η βιβλιοθηκονόμος Έφη Δούλη που κατάγεται από τη Διάβα.

Χριστουγεννιάτικο Χωριό: Κατά τη χριστουγεννιάτικη περίοδο η ενορία μας θα οργανώσει το ‘’Χριστουγεννιάτικο Χωριό’’ στην πλατεία του χωριού. Συγκεκριμένα, κατά τη διάρκεια μίας ημέρας, θα στήνονται πάγκοι με θεματικές ενότητες (εργαστήρια, ομαδικά παιχνίδια, σιντριβάνι σοκολάτας, χειροτεχνίες, κεράσματα). Οι μικροί αλλά και οι μεγαλύτεροι μας φίλοι θα έχουν τη δυνατότητα να δημιουργήσουν κατασκευές, να παίξουν και να διασκεδάσουν υπό τους ήχους χριστουγεννιάτικης μουσικής. Λόγω των φετινών συνθηκών της πανδημίας, αναβάλλεται η λειτουργία του για του χρόνου.

Από τη Σοφία των Τριών Ιεραρχών: Από το 2021 και κάθε χρόνο, η ενορία μας θα τιμά τα πρόσωπα των Τριών Ιεραρχών μέσα από διήμερες εκδηλώσεις. Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων θα περιλαμβάνει θεολογική ομιλία (1η ημέρα) και διαγωνισμό έκθεσης (2η ημέρα) κατά τον οποίο οι μαθητές του Δημοτικού καθώς και του Γυμνασίου - Λυκείου θα διαγωνίζονται στην έκθεση σε θέμα σχετικό με τους Τρεις Ιεράρχες. Στους μαθητές του Δημοτικού καθώς και του Γυμνασίου - Λυκείου που θα παρουσιάζουν την αρτιότερη έκθεση (από θέμα γλώσσας, ύφους, σύνταξης, περιεχομένου κ.τ.λ.), θα τους απονέμεται έπαινος και βραβείο. Υπεύθυνη αξιολόγησης των εκθέσεων ορίζεται η φιλόλογος κα. Ευθυμία Τσιαντή, Πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Διάβας (Μ.Ε.ΕΣ.). Σκοπός των εκδηλώσεων είναι η γνωριμία των μαθητών με τα πρόσωπα των Τριών Ιεραρχών και η μύηση στο παιδαγωγικό και πνευματικό τους έργο.

Ενοριακό Site: Μέσα στο έτος 2020 θα δημιουργηθεί ενοριακό site. Μέσα από αυτό, ο καθένας θα έχει τη δυνατότητα να ενημερώνεται για την Ιερά μας Μητρόπολη, την ιστορία των Ιερών Μονών των Μετεώρων, την Διάβα, την ενορία του Αγίου Δημητρίου, τον Ιερό Ναό του Αγίου Παντελεήμονα, τα εξωκλήσια, τις δραστηριότητες της ενορίας, διάφορες ενημερώσεις και ανακοινώσεις της ενορίας, θα έχει πρόσβαση σε φωτογραφικά άλμπουμ που αφορούν τα παραπάνω, τα στοιχεία επικοινωνίας κ.ά.. Αυτό το εγχείρημα συμβάλει στη γνωριμία με την ενορία, αλλά και στην άμεση ενημέρωση των πιστών για τις δραστηριότητες και εκδηλώσεις που προγραμματίζονται. Τη δημιουργία του site θα αναλάβει αφιλοκερδώς ο Δρ. Παύλος Μεγαλοβασίλης, Γεωλόγος και Γεωχημικός MSc, Ph. D, Αναπληρωτής Καθηγητής στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση.

 

Τρία σημαντικά γεγονότα…

 

Εγκαίνια Ιερού Ναού Αγίου Παντελεήμονα: Το 2008 ξεκίνησε στη Διάβα η ανέγερση Ιερού Ναού του Αγίου Παντελεήμονα. Ο περικαλλής Ναός αποτελεί κόσμημα για την Διάβα και με τη βοήθεια του Θεού το 2021 θα τελεστούν τα εγκαίνια από τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Σταγών & Μετεώρων κ.κ. Θεόκλητο. Ο λαμπρός αυτός Ναός θα καταστεί σημείο αναφοράς για την περιοχή, τόσο για το γεγονός ότι είναι ο μοναδικός Ναός στην Μητρόπολη και την ευρύτερη περιοχή που είναι αφιερωμένος στον Άγιο Παντελεήμονα, όσο και για το απαράμιλλο κάλλος του.

120 χρόνια από την ανοικοδόμηση του Ιερού Ναού Αγίου Δημητρίου: Στις 20 Σεπτεμβρίου 2021 συμπληρώνονται 120 χρόνια από την ανοικοδόμηση του Ναού. Η ενορία μας προγραμματίζει για τον επόμενο Σεπτέμβριο εορταστικές εκδηλώσεις με προβολή σλάιτς (slides) που σχετίζονται με τον Ιερό Ναό και την Διάβα, ομιλίες σχετικές με τον Άγιο Δημήτριο, τον Ιερό Ναό κ.ά. Επίσης, θα τιμηθούν και θα δοθούν αναμνηστικά στον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Σταγών & Μετεώρων κ.κ. Θεόκλητο που ως Επίσκοπος μας στέκεται δίπλα στο ενοριακό μας έργο, στον πρ. Εφημέριο του Ιερού Ναού Αγίου Δημητρίου, Πρωτοπρεσβύτερο Φώτιο Βούρλα, στους απογόνους των εφημερίων που διακόνησαν στον Ναό και σε άλλα πρόσωπα για την προσφορά τους στην ενορία του Αγίου Δημητρίου.

Νεομάρτυς Πολύζος ο Πρεβεντινός: : Σύμφωνα με χειρόγραφο που φυλάσσεται στην Ιερά Μονή Βαρλαάμ Μετεώρων (αριθμ. 297), ο Πολύζος με καταγωγή από τη Διάβα Καλαμπάκας μαρτύρησε από τους Τούρκους τον 18ο αιώνα με απαγχονισμό (νεομάρτυρας). Μαζί του μαρτύρησαν ο ιερομάρτυρας Κωνσταντίνος από την Περιστέρα Καλαμπάκας και ο νεομάρτυρας Αθανάσιος από την Θεόπετρα από τους Τούρκους. Ελπίζουμε πως το επόμενο έτος θα καταστεί δυνατή η τιμή του αγίου νεομάρτυρα στη Διάβα, αλλά και στην ευρύτερη περιοχή μαζί με τους άλλους δύο μάρτυρες της πίστης μας (πληροφορίες: www.agathan.wordpress.com/2011/10/02/τρεισ-αγνωστοι-νεομαρτυρεσ-του-νομου/).

 

 

Ο Πρόεδρος & τα Μέλη του Εκκλησιαστικού Συμβουλίου

Οι συνεργάτες του ενοριακού έργου

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.