Κορονοϊός: Στους 340 οι νεκροί - Δραματική αύξηση των διασωληνωμένων
Ένα ακόμη θύμα του κορονοϊού μετρά η χώρα μας, καθώς κατέληξε το βράδυ της Κυριακής (20/09), ένας 85χρονος άνδρας που νοσηλευόταν στο Γενικό Νοσοκομείο Πτολεμαΐδας.
Δύο νέους θανάτους από κορονοϊό ανακοίνωσε το βράδυ της Κυριακής ο ΕΟΔΥ ανεβάζοντας τον αριθμό των νεκρών στην χώρα μας σε 340.
Σύμφωνα με τον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας, ένας 85χρονος άνδρας κατέληξε στο Γενικό Νοσοκομείο Πτολεμαΐδας το βράδυ της Κυριακής.
Σύμφωνα με πληροφορίες ο 85χρονος είχε υποκείμενα νοσήματα.
Νωρίτερα, είχε γίνει γνωστό ότι κατέληξε και μια 84χρονη, η οποία νοσηλευόταν στο Γενικό Νοσοκομείο Ηρακλείου «Βενιζέλειο». Η 84χρονη, σύμφωνα με πληροφορίες, είχε συνοδά νοσήματα.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση του ΕΟΔΥ μέχρι τις 3 το μεσημέρι της Κυριακής είχαν καταγραφεί 7 θάνατοι. Ωστόσο, λίγο μετά τις 9 έγινε γνωστό ότι ακόμα δύο άνθρωποι κατέληξε ανεβάζοντας τον αριθμό των νεκρών στην Ελλάδα στους 340.
Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 78 έτη και το 96.4% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.
Υπενθυμίζεται ότι το απόγευμα της Κυριακής (20/09) ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) ανακοίνωσε 170 νέα κρούσματα του νέου κορονοϊού στη χώρα, εκ των οποίων τα 89 εντοπίζονται στην Αττική.
Αναλυτικότερα, η κατανομή των κρουσμάτων έχει ως εξής:
12 κρούσματα κατά τους ελέγχους που διενεργήθηκαν στις πύλες εισόδου της χώρας
3 εισαγόμενα κρούσματα που προσήλθαν αυτοβούλως για έλεγχο
89 κρούσματα στην Περιφέρεια Αττικής, εκ των οποίων 12 συνδέονται με γνωστές συρροές, ενώ 3 κρούσματα αναφέρουν πρόσφατο ταξίδι στο εσωτερικό της χώρας
11 κρούσματα στην Π.Ε. Θεσσαλονίκης
1 κρούσμα στην Π.Ε. Ιωαννίνων
1 κρούσμα στην Π.Ε Καλύμνου
2 κρούσματα στη Π.Ε. Κορινθίας
3 κρούσματα στην Π.Ε. Πέλλας, εκ των οποίων 1 αναφέρει πρόσφατο ταξίδι στο εσωτερικό της χώρας
4 κρούσματα στην Π.Ε. Πιερίας
2 κρούσματα στην Π.Ε. Πρέβεζας
22 κρούσματα στην Π.Ε. Σάμου, εκ των οποίων 21 συνδεονται με συρροή στο ΚΥΤ Σάμου
1 κρούσμα στην Π.Ε. Τρικάλων
19 κρούσματα βρίσκονται υπό διερεύνηση
Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 15.142, εκ των οποίων το 55.7% άνδρες.
Σύμφωνα με τα στοιχεία, τα 2.591 (17.1%) κρούσματα θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και τα 6.348 (41.9%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.
Παράλληλα, 78 συμπολίτες μας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Η διάμεση ηλικία τους είναι 68 ετών. 24 (30.8%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. To 70.5%, των διασωληνωμένων, έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω. 177 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.
Μεγάλη ανησυχία για τις ΜΕΘ - Κατακόρυφη αύξηση των διασωληνωμένων
Τα κρούσματα του κορονοϊού καθημερινά το τελευταίο διάστημα ανέρχονται σε διψήφιο αριθμό, με τον κρατικό μηχανισμό και την κυβέρνηση να βρίσκονται σε διαρκή συναγερμό.
Από τις 12 Αυγούστου οπότε τα κρούσματα του κορονοϊού έσπασαν το φράγμα των 200 μέχρι και το τελευταίο 24ωρο (20/9) που είχαμε 170 παρατηρείται σταθεροποίηση των κρουσμάτων και μοιραία η ανησυχία όλου του κρατικού μηχανισμού αλλά και του υγειονομικού δυναμικού της χώρας μετατοπίζεται στις μάχες που δίνονται στις εντατικές μονάδες (ΜΕΘ) των νοσοκομείων αναφοράς. Δυστυχώς και στην περίπτωση της Ελλάδας επιβεβαιώνονται οι αμείλικτοι κανόνες των μαθηματικών και των μοντέλων που χρησιμοποιούν με θρησκευτική ευλάβεια οι επιδημιολόγοι και οι λοιμωξιολόγοι.
Έτσι λοιπόν από τις αρχές Αυγούστου παρατηρείται αύξηση με γεωμετρική πρόοδο στους ασθενείς με COVID-19 στις ΜΕΘ. Είναι ενδεικτικό ότι σύμφωνα με τη σημερινή ενημέρωση οι διασωληνωμένοι είναι 78, χθες Σάββατο 19/9 ήταν 65, ενώ την Παρασκευή 18/9 ήταν 71.
Σαράντα ΜΕΘ μέσα στην εβδομάδα
«Οι κλίνες στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας στα Νοσοκομεία της επικράτειας ανέρχονται σήμερα σε 930» δήλωσε την Τετάρτη 16 Σεπτεμβρίου, ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας. «Από αυτές, 701 διατίθενται για ασθενείς με νοσήματα πλην COVID-19 και 229 διατίθενται αποκλειστικά για την νοσηλεία ασθενών με Covid-19», πρόσθεσε.
Επιπλέον, σύμφωνα με τον ίδιο, από τις 229 ΜΕΘ-Covid στην επικράτεια, είναι κατειλημμένες οι 86 και κενές οι 143, δηλαδή, όπως είπε, το ποσοστό πληρότητας είναι 37,5%. Σε ό,τι αφορά τα Νοσοκομεία της Αττικής, ο κ. Κικίλιας ανέφερε ότι «από το σύνολο των 330 κλινών ΜΕΘ έχουμε διαθέσει 255 κλίνες ΜΕΘ για νοσήματα πλην COVID-19, εκ των οποίων 207 είναι κατειλημμένες και 48 κενές και 75 κλίνες ΜΕΘ-Covid, εκ των οποίων 53 είναι κατειλημμένες και 22 κενές».
Αναφορικά με τα Νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης, ο υπουργός Υγείας δήλωσε ότι «είναι διαθέσιμες 81 κλίνες ΜΕΘ για νοσήματα πλην COVID-19, εκ των οποίων 60 είναι καλυμμένες και 21 κενές και 43 κλίνες ΜΕΘ-Covid, εκ των οποίων 17 είναι κατειλημμένες και 26 κενές».
Στη συνέχεια, τόνισε ότι λόγω της αύξησης των εισαγωγών στα Νοσοκομεία της Αττικής, το υπουργείο Υγείας σχεδιάζει «αύξηση των κλινών ΜΕΘ-Covid, όπως έκανε και στην πρώτη φάση της πανδημίας». Ειδικότερα, σύμφωνα με τον κ. Κικίλια, προστίθενται 40 επιπλέον κλίνες ΜΕΘ-Covid για την κάλυψη των αυξημένων αναγκών της Αττικής εντός των επόμενων 7 ημερών.
Όπως εξήγησε, το σχέδιο που ενεργοποιείται περιλαμβάνει τις εξής επιπλέον κλίνες:
12 στο ΓΝΝΘΑ «Η Σωτηρία»,
12 στο ΓΝ Ασκληπιείο Βούλας,
6 στο ΠΓΝ «Αττικόν»,
4 στα στρατιωτικά Νοσοκομεία της Αττικής και
6 στο ΓΝ Χαλκίδας.
Παράλληλα, τόνισε ότι «βρίσκεται σε εξέλιξη η διαδικασία δημιουργίας 236 νέων μόνιμων κλινών ΜΕΘ από μεγάλες δωρεές των τελευταίων μηνών. Συγκεκριμένα, 155 υπερσύγχρονες ΜΕΘ και 19 ΜΑΦ από την δωρεά του ΙΣΝ θα αρχίσουν να παραδίδονται στο ΕΣΥ πριν το τέλος του έτους». Επίσης, σύμφωνα με τον ίδιο, ολοκληρώνεται εντός του Οκτωβρίου η δωρεά της Βουλής των Ελλήνων για την κατασκευή 50 κλινών ΜΕΘ στο Νοσοκομείο «H Σωτηρία».
Τέλος, επισήμανε ότι αναμένεται έως τα τέλη Οκτωβρίου και η παράδοση 8 ΜΕΘ και 4 ΜΑΦ στο Γενικό Κρατικό Νίκαιας από την δωρεά του κ. Ευάγγελου Μαρινάκη, της κας Αγγελικής Φράγκου και της ΙΟΝ Α.Ε.».
Τι λένε οι εργαζόμενοι
Οι εργαζόμενοι πάντως στα δημόσια νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ) μιλούν γενικά για ελλείψεις τόσο στις υποδομές όσο και στο προσωπικό. «Οι λειτουργούσες ΜΕΘ στα νοσοκομεία είναι 607 κλίνες για γενικά περιστατικά με δυνατότητα ανάπτυξης άλλων 28 με την πρόσληψη προσωπικού. Λειτουργούν και 169 κλίνες ΜΕΘ για περιστατικά κορονοϊού με δυνατότητα ανάπτυξης άλλων 39 με τη κατάλληλη στελέχωση. Κάθε χειμώνα έχουμε κατά μέσο όρο 50 διασωληνωμένους ασθενείς σε λίστα αναμονής για ΜΕΘ» αναφέρει ο Πρόεδρος των εργαζομένων στο ΕΣΥ (ΠΟΕΔΗΝ), Μιχάλης Γιαννάκος.
Εξαδάκτυλος: Τετραψήφιος αριθμός και στις ΜΕΘ αν δεν υπάρξει παρέμβαση
Σε μια ακόμη σοκαριστική πρόβλεψη προχώρησε στην εκπομπή «Ώρα Ελλάδος» του OPEN TV ο Αθανάσιος Εξαδάκτυλος, την Παρασκευή 18 Σεπτεμβρίου, καθώς δήλωσε πως αν δεν υπάρξει παρέμβαση από την Πολιτεία, είναι πολύ πιθανό τον Νοέμβριο να έχουμε όχι μόνο τετραψήφιο αριθμό κρουσμάτων αλλά και τετραψήφιο αριθμό ασθενών στις ΜΕΘ.
Ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου δήλωσε πως δεν υπάρχει δίλημμα «οικονομία ή υγεία», καθώς αν δεν έχουμε υγεία δεν μπορούμε να έχουμε και οικονομία και σημείωσε πως το γενικευμένο lockdown έχει αποκλειστεί ως ενδεχόμενο από την Πολιτεία για την αποφυγή της περαιτέρω διασποράς του κορονοϊού. Παράλληλα, ο κ. Εξαδάκτυλος σημείωσε πως υπάρχει μεγαλύτερη διασπορά στους νέους ηλικίας 25 - 34 ετών ενώ τόνισε πως πρέπει να παρθούν μέτρα για να μην φτάσουμε σε αυτά τα σκληρά νούμερα και επιβεβαιωθούν αυτές οι προβλέψεις.
Κορονοϊός: Με 1.000 κρούσματα την ημέρα δεν θα τα βγάλουμε πέρα
Έκκληση στους πολίτες να τηρούν τα μέτρα για τον κορωνοϊό απηύθυνε η Μίνα Γκάγκα, πνευμονολόγος και συντονίστρια διευθύντρια της 7ης Πνευμονολογικής Κλινικής του νοσοκομείου «Σωτηρία», πρόεδρος του Κεντρικού Συμβουλίου Υγείας.
Η πνευμονολόγος περιέγραψε την εξαιρετικά δύσκολη κατάσταση που επικρατεί στα νοσοκομεία που καλούνται να αντιμετωπίσουν τα περιστατικά με κορωνοϊό.
«Σήμερα έχουμε ανοίξει πέντε κλινικές και δύο μονάδες, οπότε τα πράγματα είναι δύσκολα. Εμείς ως γιατροί έχουμε άγχος για το πώς θα τα βγάλουμε πέρα με τα κρούσματα, να τους νοσηλεύσουμε καλά και να προλάβουμε θανάτους» περιέγραψε χαρακτηριστικά στον ΘΕΜΑ 104,6.
«Θα περίμενα ότι, έπειτα από αυτούς τους μήνες που έχουμε τα μέτρα, που έχουμε μάθει, που βλέπουμε τα πράγματα, θα ήμασταν ως πολίτες πιο έτοιμοι, να είμαστε προσεκτικοί και να σταματήσουμε την πανδημία. Αν έχουμε 1.000 κρούσματα την ημέρα και οι ασθενείς μένουν δύο και τρεις εβδομάδες, δεν υπάρχει περίπτωση, και διπλάσια νοσοκομεία να είχαμε, να τα βγάλουμε πέρα» επισήμανε.
«Έρχονται 15-15 τα περιστατικά, είναι τρομακτικό»
«Ήλπιζα ότι τώρα θα ήμασταν καλύτερα απ’ ό,τι την άνοιξη, δεν είμαστε. Ο ρυθμός εισόδου στο νοσοκομείο, πραγματικά μας φοβίζει. Έρχονται 15-15 τα περιστατικά, που για εμάς είναι τρομακτικό. Ο αριθμός μας φοβίζει πολύ. Με το που ανοίγει η μονάδα, γεμίζει. Ο ρυθμός μας φοβίζει πολύ και είναι στο χέρι μας να το σταματήσουμε», εξήγησε η Μίνα Γκάγκα.
«Δεν έχουμε εμβόλιο, δεν έχουμε κατάλληλα φάρμακα. Τα μέτρα δημόσιας υγείας είναι αυτά που μπορούν να σταματήσουν την πανδημία και για την υγεία, και για την οικονομία. Ο ρυθμός είναι γρήγορος και μας τρομάζει», κατέληξε.
Δεν υπάρχουν σχόλια
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.