Τελευταίες Ειδήσεις

Στην ελληνική υφαλοκρηπίδα το Oruc Reis


Για δεύτερη φόρά μέσα σε δύο εβδομάδες ο ελληνικός στόλος και οι ένοπλες δυνάμεις καλούνται να αντιμετωπίσουν τις τουρκικές προκλήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο, μετά τις navtex της Άγκυρας για έρευνες του "Oruc Reis", το οποίο συνοδευόμενο απο τουρκιά πολεμικά πλοία έριξε καλώδια αργά το απογευμα της Δευτέρας εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας.


Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, στην περιοχή βρίσκονται και ελληνικά πολεμικά πλοία τα οποία εκπέμπουν από τον ασύρματο ανά 15 λεπτά προς τον κυβερνήτη του Oruc Reis ότι βρίσκεται σε ελληνική υφαλοκρηπίδα, καλώντας τον να απομακρυνθεί από την περιοχή. Το Oruc Reis έχει απλώσει καλώδια ωστόσο λόγω του θορύβου που παράγουν τα ελληνικά και τουρκικά πλοία δεν μπορεί να πραγματοποιήσει έρευνες.


Την ίδια στιγμή συνεδρίασε το ΚΥΣΕΑ το οποίο εξέτασε όλα τα σενάρια με τον αρχηγο του ΓΕΕΘΑ να δηλώνει πως "όλα θα πάνε καλά".


Στο διπλωματικό πεδίο ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, είχε σειρά τηλεφωνικών επαφών με τον Σαρλ Μισέλ και τον Γενικό Γραμματέα του ΝΑΤΟ Γενς Στόλντεμπεργκ, τονίζοντας πως "η τουρκική συμπεριφορά υποσκάπτει τη σταθερότητα στην Νοτιοανατολική πτέρυγα".


Νωρίτερα η Αθήνα είχε απαντήσει με anti-navtex ενώ το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών έστειλες σαφές μήνυμα στην Άγκυρα ξεκαθαρίζοντας πως "η Ελλάδα δεν θα δεχθεί κανέναν εκβιασμό" ενώ αυστηρό ήταν και το διάβημα που εστάλη στο τουρκικό ΥΠΕΞ με εντολή του Νίκου Δένδια.


Στο μεταξύ, σκληρό μήνυμα στον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έστειλε και το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, ζητώντας από την Άκγυρα να σταματήσει άμεσα τις ερευνητικές δραστηριότητες του "Oruc Reis" στην Ανατολική Μεσόγειο.


Η Άγκυρα δημοσίευσε φωτογραφίες του Oruc Reis - Συνοδεύεται από τουρκικά πολεμικά


Σε επιφυλακή ο στόλος


Δεκατέσσερα τουρκικά πλοία του πολεμικού ναυτικού απέπλευσαν από το Ακσάζ, ενώ από ελληνικής πλευράς έχει κινητοποιηθεί μεγάλο μέρος του στόλου που βρίσκεται εν πλω στο Αιγαίο. Τα πληρώματα βρίσκονται σε κατάσταση υψηλής επιφυλακής. Κινητοποίηση επικρατεί και στην Πολεμική Αεροπορία.


Σύμφωνα με αξιόπιστες πηγές, στην περιοχή που βρίσκεται το "Oruc Reis" βρίσκονται μονάδες του Πολεμικού Ναυτικού, οι οποίες ανά 15 λεπτά εκπέμπουν μήνυμα ότι τα τουρκικά σκάφη βρίσκονται εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας στο πλαίσιο της διαδικασίας "hailing".


Να σημειωθεί πως στην ανάκληση των αδειών σε στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων προχώρησε το υπουργείο Εθνικής Άμυνας.


Στέιτ Ντιπάρτμεντ σε Άγκυρα: Σταματήστε άμεσα τις έρευνες στην Ανατολική Μεσόγειο


Στο μεταξύ, να σταματήσει άμεσα τις ερευνητικές δραστηριότητες του "Ορούτς Ρέις" στην Ανατολική Μεσόγειο, καλεί την Άγκυρα το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, και εκφράζει για μια ακόμα φορά την ανησυχία της Ουάσιγκτον για τις ενέργειες της Τουρκίας.


Απαντώντας σε ερώτηση, o εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών χαρακτήρισε τις συγκεκριμένες δράσεις ως προκλητικές και είπε ότι αυξάνουν τις εντάσεις στην περιοχή.


"Οι Ηνωμένες Πολιτείες γνωρίζουν ότι η Τουρκία έχει εκδώσει ειδοποίηση σε άλλα πλοία για ερευνητικές δραστηριότητες στην Ανατολική Μεσόγειο. Προτρέπουμε τις τουρκικές αρχές να σταματήσουν τέτοια σχέδια για επιχειρήσεις και να αποφύγουν μέτρα που αυξάνουν τις εντάσεις στην περιοχή. Οι Ηνωμένες Πολιτείες ανησυχούν βαθιά για τα δηλωμένα σχέδια της Τουρκίας για έρευνες φυσικών πόρων σε περιοχές στις οποίες η Ελλάδα και η Κύπρος διεκδικούν δικαιοδοσία στην Ανατολική Μεσόγειο. Τέτοιες δράσεις είναι προκλητικές και αυξάνουν τις εντάσεις στην περιοχή. Η ανάπτυξη των πόρων στην Ανατολική Μεσόγειο θα πρέπει να προάγει τη συνεργασία και να παρέχει τα θεμέλια για διαρκή ενεργειακή ασφάλεια και οικονομική ευημερία σε ολόκληρη την περιοχή".


Η ΕΕ παρακολουθεί την κατάσταση - Η Τουρκία στέλνει λάθος μήνυμα, τονίζει το Βερολίνο


Στενά παρακολουθεί η ΕΕ την κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο. Όπως τονίζει πηγή της ΕΕ στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ "είναι σε επικοινωνία για την κατάσταση με διάφορους ηγέτες". Επιπροσθέτως, η ίδια πηγή υπογράμμισε ότι "η επόμενη Σύνοδος Κορυφής είναι προγραμματισμένη για το Σεπτέμβριο". Ανάμεσα στα ζητήματα που θα συζητηθούν είναι αυτό της Τουρκίας, ενώ περισσότερες λεπτομέρειες αναμένεται να δοθούν "όσο πλησιάζει η συνάντηση", επισημαίνει η ευρωπαϊκή πηγή.


Παράλληλα, την "ανησυχία" της "για την απόφαση της Τουρκίας να διεξαγάγει περαιτέρω σεισμολογικές έρευνες" εξέφρασε η γερμανική κυβέρνηση, τονίζοντας ότι "αυτή την χρονική στιγμή είναι σίγουρα το λάθος μήνυμα", καθώς "μονομερή βήματα δεν μας φέρνουν ούτε βήμα προς μία λύση", ενώ "η Τουρκία με τέτοια βήματα επιβαρύνει περαιτέρω τις σχέσεις της με την Ευρωπαϊκή Ένωση". Κάλεσε δε τις δύο πλευρές να προχωρήσουν σε απευθείας διάλογο, ενώ επισήμανε ότι το Βερολίνο "βρίσκεται σε επαφή και με τις δύο πλευρές και όπου μπορεί να φανεί χρήσιμο, θα το κάνει".


Τουρκικό ΥΠΕΞ: Θα ανατρέψουμε την συμμαχία του κακού που σχηματίστηκε εναντίον μας


Νέα ανακοίνωση του τουρκικού ΥΠΕΞ αναφέρει πως η συμφωνία Ελλάδος-Αιγύπτου για τμηματική οριοθέτηση ΑΟΖ είναι "πειρατική". Συγκεκριμένα, ο εκπρόσωπος τύπου του τουρκικού ΥΠΕΞ Hami Aksoy, απαντώντας στο ελλαδικό ΥΠΕΞ, ανέφερε πως το Oruç Reis βρίσκεται για σεισμικές έρευνες σε αδειοδοτημένες περιοχές της TPAO.


Το τουρκικό ΥΠΕΞ ανέφερε πως οι έρευνες είχαν στο παρελθόν σταματήσει με εντολή Ερντογάν και έπειτα από τις παραινέσεις Γερμανίας και ΕΕ. Εκείνες οι κινήσεις καλής θέλησης ωστόσο, ανέφερε, έγιναν για να δοθεί μια ευκαιρία στην διπλωματία να δράσει αλλά δεν υπήρχε ανταπόκριση στα κανάλια επικοινωνίας.


Αυτός είναι ο διάλογος της ελληνικής φρεγάτας με το Oruc Reis


Η τουρκική ανακοίνωση κατηγορεί την Ελλάδα πως δεν ήταν ειλικρινής και έντιμη όσον αφορά τον διάλογο, αφού υπέγραψε "πειρατική συμφωνία" με την Αίγυπτο στις 6 Αυγούστου 2020. Αναφέρει πως η υφαλοκρηπίδα της Τουρκίας και της Λιβύης παραβιάζεται. Με βάση αυτή την εξέλιξη, στάληκε το Oruç Reis για να συνεχίσει τις έρευνες που είχαν προγραμματιστεί πιο παλιά, σημειώνει η ανακοίνωση.


Η Τουρκία συνεχίζει να επικαλείται τα δικαιώματα που, σύμφωνα με αυτήν, έχει και απορρέουν από το διεθνές δίκαιο. Προειδοποιεί πως κανένας δεν μπορεί να την αποκλείσει από την Μεσόγειο που ήταν υπό τουρκικό έλεγχο για αιώνες. Όσοι νομίζουν πως είναι μοναδικοί ιδιοκτήτες της Μεσογείου θα απογοητευτούν, αναφέρει.


Σε απειλητικό τόνο η Τουρκία αναφέρει πως θα ανατρέψει την συμμαχία του κακού που σχηματίστηκε εναντίον της και έχει τις δομές, την δύναμη και την βούληση να το πράξει. Η στρατιωτική παρουσία της στην περιοχή δεν είναι κλιμάκωσει, λέει το τουρκικό ΥΠΕΞ, αλλά άσκηση του δικαιώματος άμυνας αν χρειαστεί. Δεν θα επιτραπεί καμία παρέμβαση σε πολιτικό πλοίο, αναφέρει.


Τραβάει το σχοινί ο Ερντογάν: Δεν θα συναινέσουμε στην προσπάθεια εγκλωβισμού μας στις τουρκικές ακτές


Τους προκλητικούς τόνους συνεχίζει ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, σημειώνοντας ότι δεν υπάρχει κανένας τρόπος με τον οποίο η Τουρκία θα συναινέσει σε οποιαδήποτε πρωτοβουλία προσπαθεί να την "κλειδώσει" στις ακτές της, αγνοώντας την τουρκική επικράτεια.


Λίγο μετά τη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, ο Τούρκος πρόεδρος εμφανίστηκε αποφασισμένος να μην κάνει βήμα πίσω, ενώ ανέφερε ότι αν και είχε συμφωνήσει με την Άνγκελα Μέρκελ και το Βερολίνο η Άγκυρα να μην κάνει γεωτρήσεις και έρευνες στην ανατολική Μεσόγειο, "η Ελλάδα έδειξε τις αλγεινές της προθέσεις με την συμφωνία της με την Αίγυπτο για οριοθέτηση της ΑΟΖ".


"Το να αγνοεί κανείς τα 780.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα, ένα τεράστιο κομμάτι γης όπως είναι η Τουρκία αποτελεί λάθος. Δεν θα συναινέσουμε στην προσπάθεια εγκλωβισμού μας στις τουρκικές ακτές" προειδοποίησε ακόμα.


thetoc

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.