Τελευταίες Ειδήσεις

Να μην ξεχνάμε την ιστορία μας και να σεβόμαστε τους ήρωες

23 Αυγούστου 1881. Η απελευθέρωση της πόλης των Τρικάλων από τους Τούρκους.

Τα Τρίκαλα διαδραμάτισαν σπουδαίο ρόλο σε όλες τις ιστορικές φάσεις του Ελληνισμού. Η 23η Αυγούστου 1881 αποτελεί μια ημερομηνία-ορόσημο, καθώς είναι η ημερομηνία που η πόλη, η περιφέρεια, η Θεσσαλία απελευθερώθηκαν με την συνδρομή του Ελληνικού στρατού από τον Τουρκικό ζυγό.

Στην απελευθέρωση της πόλης των Τρικάλων και της Θεσσαλίας γενικότερα, αγωνιστήκαν και ο τέσσερις (4) Δήμαρχοι-κολοσσοί της εποχής εκείνης (Κ. Ραδινός, Γ. Κανούτας, Π. Χατζηγάκης, Β. Δεληλίγκας), όπως και άλλα επώνυμα στελέχη της τοπικής κοινωνίας, καθώς και απλοί πολίτες.

Σημαντική όμως ήταν και η συμβολή της εκκλησίας στην απελευθέρωση του γένους, με τους παπάδες μπροστάρηδες να κρατάνε στην πρώτη γραμμή του αγώνα τα τουφέκια, όπως έκανε ο Παπαφλέσσας και να προσπαθούν να μάθουν στα ελληνόπουλα τα πρώτα τους γράμματα με το κρυφό σχολειό.

Σε όλους τους εθνικούς αγώνες η εκκλησία ήταν πάντοτε παρούσα, ακόμη και σήμερα στην οικονομική κρίση η εκκλησία είναι παρούσα με τα συσσίτια και την βοήθεια σε όσους έχουν ανάγκη.

Η φωτό είναι από το παλιό ξύλινο Δημαρχείο, πριν την πυρκαγιά που το κατέστρεψε ολοσχερώς το 1959.

Μπάμπης Δ. Δεληλίγκας

Πρώην Αντινομάρχης και Αντιδήμαρχος Τρικκαίων

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.