Τελευταίες Ειδήσεις

Τρίκαλα: Δυσοίωνο το μέλλον των μικρών επιχειρήσεων


Ζήτημα επιβίωσης αντιμετωπίζουν οι μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις στο ν. Τρικάλων, με τη έλλειψη ρευστότητας να βρίσκεται πρώτη στον μακρύ κατάλογο των προβλημάτων. 


Το Διοικητικό Συμβούλιο της Ομοσπονδίας ΕΒΕ Τρικάλων συνεδρίασε χθες για να εξετάσει την κατάσταση που βιώνουν οι ελεύθεροι επαγγελματίες, ζητώντας ταυτόχρονα και άλλα μέτρα από την Κυβέρνηση. 


Αυτό που τονίσθηκε κατά τη διάρκεια της σύσκεψης είναι ότι το επόμενο διάστημα προβλέπεται δυσοίωνο, ενώ τα περιθώρια βιωσιμότητας των επιχειρήσεων στενεύουν. 


Μάλιστα, δεν παρέλειψαν να σταθούν και στην αποτέλεσμα της πρόσφατης έρευνας της ΓΣΕΕ, σύμφωνα με τα οποία, οκτώ στις 10 μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις- μετά την άρση των περιοριστικών μέτρων- θα κληθούν να αντιμετωπίσουν πρόβλημα ρευστότητας. 


Όπως σημείωσαν τα μέλη της Διοίκησης «από τα ευρήματα της έρευνας προέκυψε πως 1 στις 7 επιχειρήσεις διέκοψε την δραστηριότητά της. Τα δύο αυτά στοιχεία καταδεικνύουν σύμφωνα και με τη ΓΣΕΒΕΕ τις σοβαρές συνέπειες της υγειονομικής και οικονομικής κρίσης στις μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις και όπως είναι επόμενο επηρεάζουν και την αγορά εργασίας που φαίνεται πως αλλάζει δραματικά».


Και πρόσθεσαν: «Στο πλαίσιο της επανεκκίνησης της οικονομίας οι επιχειρήσεις καλούνται να προσαρμοστούν μέσα σε ένα έκτακτο αλλά σε κάθε περίπτωση νέο ρυθμιστικό πλαίσιο λειτουργίας και σε μία αγορά στην οποία η υγειονομική κρίση έχει ήδη αφήσει το αποτύπωμά της με την εκτεταμένη μείωση των εισοδημάτων, τα προβλήματα ρευστότητας και τη μεταφορά υποχρεώσεων για το μέλλον». 


Ενώ, υπογράμμισαν ότι «θα πρέπει να συνεχίσουν να είναι πολύ προσεχτικοί όλοι μας να προστατέψουμε την τοπική μας κοινωνία και τις επιχειρήσεις μας».


Στη πρόσφατη συνεδρίαση έγινε αναφορά στη διοργάνωση του τρικαλινού παζαριού και στο «Μύλο των Ξωτικών». 


Αυτό που ειπώθηκε είναι ότι εάν πραγματοποιηθούν, θα πρέπει η διοργάνωση να γίνει σε αυστηρό πλαίσιο, καθώς και να υπάρξει συνάντηση με τους τοπικούς φορείς, προκειμένου να κατατεθούν προτάσεις για την άρτια διοργάνωση των δύο σημαντικών αυτών θεσμών. 


Μέτρα για τις επιχειρήσεις 


Στο πλαίσιο αυτό, η Ο.Ε.Β. Τρικάλων σε συνεργασία με τη ΓΣΕΒΕΕ κατέθεσε οκτώ άξονες στα αρμόδια Υπουργεία που αφορούν στη χρηματοδότηση των επιχειρήσεων, τη χρηματοδότηση, τη ρευστότητα, τη χρηματοδότηση, τις επενδύσεις και την ανάσχεση της διόγκωσης του ιδιωτικού χρέους, τα φορολογικά, την απασχόληση, την ανεργία και την ενίσχυση του συστήματος υγείας. 


Οι Τρικαλινοί ελεύθεροι επαγγελματίες ζητούν την άμεση θεσμοθέτηση ειδικού ακατάσχετου επιχειρηματικού λογαριασμού, διότι τα έσοδα μιας επιχείρησης δεν αποτελούν καθαρά κέρδη, αλλά προορίζονται για να καλύπτουν σημαντικό μέρος των υποχρεώσεων και της καθημερινής λειτουργίας της επιχείρησης, την κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος, μείωση συντελεστή φορολόγησης των εταιρειών στο 20% για το τρέχον φορολογικό έτος, έναρξη εφαρμογής της νέας κατώτατης φορολογικής κλίμακας (9% για τις ατομικές επιχειρήσεις και τους ελεύθερους επαγγελματίες από το 2020, την επαναφορά του αφορολόγητου ορίου για τους επαγγελματίες – βιοτέχνες και εμπόρους, στο πλαίσιο της ισονομίας, την κατάργηση του συμπληρωματικού φόρου ΕΝΦΙΑ των επιχειρήσεων και αυτοαπασχολούμενων για τα ιδιοχρησιμοποιούμενα επαγγελματικά ακίνητα και την αύξηση του μέγιστου ύψους κύκλου εργασιών για τους μη υπόχρεους υποβολής ΦΠΑ στα 30.000 Ευρώ, και επέκταση της πάγιας ρύθμισης οφειλών από 12 σε 36 δόσεις για τις επιχειρήσεις που πλήττονται από την υγειονομική κρίση.


Τέλος πρόταση όλων ήταν να δημιουργηθεί στη χώρα μας ένα αξιόπιστο και δυνατό συνδικαλιστικό κίνημα όπως είναι και σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες όπου εισακούονται όλα τα αιτήματά τους από τις κυβερνήσεις τους.
TV10

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.