Τελευταίες Ειδήσεις

Στο EURONEWS ο Πρόεδρος του ΚΕΘΕΑ Χρίστος Λιάπης, για την αύξηση της χρήσης κοκαΐνης και της λήψης ψυχοτρόπων φαρμάκων εν μέσω της Πανδημίας.


Συνέντευξή μέσω skype, από το γραφείο του στα κεντρικά του ΚΕΘΕΑ, παραχώρησε στο EURONEWS, ο Ψυχίατρος, Διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Αθηνών και Πρόεδρος του ΚΕΘΕΑ, Χρίστος Λιάπης, σχολιάζοντας τα αποτελέσματα έρευνας του Τμήματος Χημείας του Πανεπιστημίου Αθηνών, στο Κέντρο Επεξεργασίας Λυμάτων Αττικής στην Ψυττάλεια Η έρευνα αποτυπώνει με μετρήσιμο τρόπο την αντίδραση του πληθυσμού της Αττικής στην ψυχολογική πίεση της πανδημίας από τα μέσα Μαρτίου μέχρι το τέλος Μαϊου.
Σύμφωνα με τον Καθηγητή Αναλυτικής Χημείας του Πανεπιστημίου Αθηνών, Νίκο Θωμαϊδη, παρατηρήθηκε αύξηση κατά 60% στη χρήση κοκαΐνης σε σχέση με το 2019. Αυτό ήταν το πρώτο εντυπωσιακό εύρημα, καθώς 80.000 άνθρωποι στην Αττική έκαναν χρήση αυτή την περίοδο, ενώ είδαμε, ακόμη,  αύξηση σε αντικαταθλιπτικά και αγχολυτικά. Η αύξηση αυτή κυμαίνεται από 30-60% ανάλογα με τη δραστική ουσία.
Ο Δρ. Λιάπης ανέφερε σχετικώς:


«Όπως είχα τονίσει και παλαιότερα, ακόμα και πριν την εμφάνιση της πανδημίας, τα στοιχεία έδειχναν μια αύξηση της χρήσης τόσο ψυχοφαρμάκων, όσο και ναρκωτικών ουσιών. Τώρα, σε συνθήκες ακόμη μεγαλύτερης ψυχολογικής πίεσης, εν μέσω των περιοριστικών μέτρων, η κατάσταση είναι επόμενο να έχει επιδεινωθεί. Σε ότι αφορά στη χρήση αντικαταθληπτικών και αγχολυτικών, είναι αναμενόμενο όταν κάποιος βλέπει τον εαυτό του χωρίς αξία, τους γύρω εχθρικούς και το μέλλον αβέβαιο και χωρίς ελπίδα-συνθήκες που διαμορφώθηκαν εντός της πανδημίας-να κρούει την θύρα της κατάθλιψης».

Δείτε όλη τη συνέντευξη στον παρακάτω σύνδεσμο:
https://gr.euronews.com/2020/06/18/karantina-80000-hristes-kokkainis-stin-attiki
Ο Δρ. Λιάπης είχε μιλήσει για τα αποτέλεσματα αντίστοιχης έρευνας και προ της COVID-19, στο κεντρικό δελτίο του STAR στις 18/09/2016 . (δείτε το σχετικό απόσπασμα στον παρακάτω σύνδεσμο: https://youtu.be/0eACrZlL-cM ).
Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.