Τελευταίες Ειδήσεις

Πέθανε ο Κερκ Ντάγκλας – O θρυλικός «Σπάρτακος» και ιερό τέρας της Χρυσής Εποχής του Χόλιγουντ


Σε ηλικία 103 ετών έφυγε από τη ζωή ο Κερκ Ντάγκλας. Γεννημένος στις 9 Δεκεμβρίου 1916 ο Αμερικανός θρύλος του σινεμά ήταν ένας από τους εναπομείναντες εν ζωή αστέρες της Χρυσής Εποχής του Χόλιγουντ.
Τον θάνατό του γνωστοποίησε τα ξημερώματα με ανάρτησή του στο Instagram o γιος του και επίσης ηθοποιός Μάικλ Ντάγκλας.


«Με απίστευτη οδύνη τα αδέρφια μου και εγώ σας ανακοινώνουμε ότι ο Κερκ Ντάγκλας πέθανε σήμερα σε ηλικία 103 ετών. Για τον κόσμο υπήρξε ένας θρύλος, ένας ηθοποιός της χρυσής εποχής, που έζησε καλά ως τα βαθιά του γεράματα, ένας ανθρωπιστής αφιερωμένος στη δικαιοσύνη και σε όσα πίστευε που έθεσε πρότυπα και υπήρξε έμπνευση για όλους μας», ανέφερε ο γιος του.
«Αλλά για εμένα και τα αδέρφια μου Τζόελ και Πίτερ ήταν απλά ο μπαμπάς, για την Κάθριν ένας υπέροχος πεθερός, για τα εγγόνια του και τα δισέγγονά του ένας αξιαγάπητος παππούς και για τη σύζυγό του Αν ένας καταπληκτικός σύζυγος. Ο Κέρκ έζησε καλά τη ζωή του και άφησε μία παρακαταθήκη στον κινηματογράφο που θα διαρκέσει για τις επόμενες γενιές και μια ιστορία ως ο φιλάνθρωπος που εργάστηκε για να βοηθήσει τον κόσμο και να φέρει την ειρήνη στον πλανήτη. Αφήστε με να τελειώσω με τις λέξεις που του είπα στα τελευταία του γενέθλια και είναι αληθινές. Μπαμπά σε αγαπώ τόσο πολύ και είμαι περήφανος που είμαι γιος σου», κατέληξε ο Μάικλ Ντάγκλας στο μήνυμά του.
Πρωταγωνίστησε σε ταινίες όπως το Αμάρτημα του Παρελθόντος (Out of the Past, 1947), Φλογισμένα Πάθη (Champion, 1949), Αστυνομική Ιστορία (Detective Story, 1951), Το Τελευταίο Ατού (Ace in the Hole, 1951), Η Ωραία και το Κτήνος (The Bad and the Beautiful, 1952), 20 Χιλιάδες Λεύγες Υπό την Θάλασσα (20000 Leagues Under the Sea, 1954), Η ζωή ενός ανθρώπου (Lust for Life, 1956), Σταυροί στο Μέτωπο (Paths of Glory, 1957), Σπάρτακος (Spartacus, 1960) και Επτά Ημέρες του Μαΐου (Seven Days in May, 1964).

Προτάθηκε τρεις φορές για Όσκαρ Α’ Ανδρικού Ρόλου χωρίς να το κερδίσει ποτέ και το 1995 η Αμερικανική Ακαδημία Κινηματογραφικών Τεχνών και Επιστημών του απένειμε Τιμητικό Όσκαρ για τα 50 χρόνια παρουσίας ως δημιουργική και ηθική δύναμη στον κόσμο του κινηματογράφου.
Έχει επίσης βραβευτεί από το Αμερικανικό Ινστιτούτο Κινηματογράφου με βραβείο προσφοράς στην 7η τέχνη και το 1999 το Αμερικανικό Ινστιτούτο Κινηματογράφου τον κατέταξε στη 17η θέση της λίστας με τους μεγαλύτερους αστέρες όλων των εποχών.
Ο Ντάγκλας υπήρξε παντρεμένος από το 1944 μέχρι το 1951 με την Νταϊάνα Ντιλ με την οποία απέκτησε δυο γιους τον Μάικλ και τον Τζόελ. Ο μεγαλύτερος του υιός, ο Μάικλ Ντάγκλας είναι επίσης ηθοποιός.
Ξαναπαντρεύτηκε το 1954 με την Αν Μπάιντενς με την οποία είναι παντρεμένος μέχρι και σήμερα και με την οποία έχει αποκτήσει άλλους δυο γιους τον Πίτερ και τον Έρικ. Ο Έρικ Ντάγκλας πέθανε από χρήση ναρκωτικών το 2004.

Το 1964, ο Κερκ Ντάγκλας περιόδευσε σε ελληνικά χωριά ως πρεσβευτής καλής θελήσεως. Απεσταλμένος του Σχεδίου Μαθητικών Συσσιτίων επισκέφτηκε σχολεία, μίλησε και για τη δική του παιδική ηλικία, τονίζοντας ότι και εκείνος έπαιρνε σχολικό συσσίτιο, και για «το χρέος της ανθρωπότητας στον ελληνικό πολιτισμό».
Οι δημοσιογράφοι τον βρήκαν προσηνή και ευφυή. Στην Αθήνα συνομίλησε με τους φοιτητές στο πανεπιστήμιο, έδωσε διαλέξεις, φωτογραφήθηκε με τη γυναίκα του στην Ακρόπολη και αποχώρησε ύστερα από ολιγοήμερη παραμονή.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.