Τελευταίες Ειδήσεις

Κρίσιμη συνάντηση Μητσοτάκη - Ερντογάν



Κρίσιμη συνάντηση Μητσοτάκη - Ερντογάν. Η ατζένταΤο μεσημέρι πραγματοποιείται η κρίσιμη συνάντηση του Έλληνα Πρωθυπουργού με τον Τούρκο Πρόεδρο, στο περιθώριο της επετειακής Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ στο Λονδίνο.
Η συνάντηση, στην οποία θα συμμετέχουν και οι αντιπροσωπείες των δύο χωρών, γίνεται στη «σκιά» των συνεχών και κλιμακούμενων τουρκικών προκλήσεων, οι οποίες κορυφώθηκαν όταν πριν από λίγες μέρες η Τουρκία υπέγραψε συμφωνία για την επέκταση της ΑΟΖ της στην ανατολική Μεσόγειο με τη Λιβύη.
Αν και το ακριβές περιεχόμενο της εν λόγω συμφωνίας δεν έχει γίνει γνωστό, έχει ήδη απορριφθεί από το αντιπολιτευόμενο εν μέσω εμφυλίου κοινοβούλιο της Λιβυής, καθώς και πρωτίστως της Ελλάδας που έχει θέσει τελεσίγραφο μέχρι την Παρασκευή στον Λίβυο πρέσβη στην Αθήνα να ακυρώσει τη συμφωνία με την Άγκυρα ειδάλλως θα απελαθεί.

Την ίδια ώρα που του ΝΑΤΟ διά στόματος του ΓΓ του «νίπτει τα χείρας του», προκαλώντας και πάλι την αντίδραση της Αθήνας, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ χαρακτήρισε «προκλητικό και μη χρήσιμο» το εν λόγω μνημόνιο, ενώ σε ηπιότερους τόνους και η ρωσική διπλωματία αποδοκίμασε την τουρκολιβυκή συνεννόηση, συνιστώντας «σύνεση» στα συμβαλλόμενα μέρη.
Η γενικότερη στάση της Τουρκίας στα όρια του ΝΑΤΟ προκάλεσε και τα «πυρά» εκ μέρους του Εμανουέλ Μακρόν, ο οποίος είχε μία δύσκολη συνάντηση με τον Ντόναλντ Τραμπ.
Αντιδράσεις προκάλεσε και στην ελληνική αντιπολίτευση, με τον ΣΥΡΙΖΑ να ζητεί τη συνεδρίαση του Συμβουλίου Εξωτερικής Πολιτικής.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, πάντως, έχει προαναγγείλει ότι θα θέσει τόσο στο διήμερο στο ΝΑΤΟ, όσο και στην ίδια την τουρκική ηγεσία το θέμα των προκλήσεων, κάτι που έκανε ήδη χθες ο Υπουργός Εξωτερικών στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Μιλώντας σε συνεργάτες του το πρωί της Τρίτης, ο πρωθυπουργός τόνιζε: «Θα θέσω στον Πρόεδρο Ερντογάν όλα τα θέματα της τουρκικής προκλητικότητας. Θα μιλήσουμε με ανοιχτά χαρτιά. Και είναι προς το συμφέρον και της Τουρκίας να αναδιπλωθεί από προκλητικές ενέργειες».
Αναλυτικά το πρόγραμμα του Πρωθυπουργού την Τετάρτη έχει ως εξής:
-Στις 11:45 ώρα Ελλάδας θα παραστεί στην τελετή για τα 70 χρόνια του ΝΑΤΟ.
-Στις 12:00 είναι προγραμματισμένη η έναρξη της συνεδρίασης στη διάρκεια της οποίας θα υπάρξει παρέμβαση του Πρωθυπουργού.
-Στις 15:00 ο Πρωθυπουργός θα παρακαθίσει σε γεύμα που παραθέτει ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ για τους αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων που υλοποιούν  τον στόχο της διάθεσης 2% ΑΕΠ για τις αμυντικές δαπάνες.
-Στις 16:30 ο Πρωθυπουργός θα συναντηθεί με τον Πρόεδρο της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.