Τελευταίες Ειδήσεις

Ευρεία σύσκεψη με πρωτοβουλία Αγοραστού για τη δημόσια υγεία στη Θεσσαλία





Τον Υγειονομικό Χάρτη της  Θεσσαλίας καταγράφουν από κοινού Περιφέρεια Θεσσαλίας, 5η ΥΠΕ και οι Ιατρικοί σύλλογοι της Περιφέρειας. Στόχος είναι να ολοκληρωθεί σε σύντομο χρονικό διάστημα ένας αξιόπιστος οδηγός με πλήρη καταγραφή των δυνατοτήτων αλλά και των ελλείψεων του δημόσιου συστήματος υγείας στη Θεσσαλία,  που θα οδηγήσει σε σοβαρό Επιχειρησιακό Πλάνο  εν όψει και του νέου ΕΣΠΑ Θεσσαλίας 2021-2027.
«Στη νέα θητεία» δήλωσε ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός «η  δημόσια υγεία είναι η βασική προτεραιότητα μας. Θέλουμε να δώσουμε ένα σοβαρό στίγμα για τη δημόσια υγεία, να καταγράψουμε εξοπλισμό, υποδομές και προσωπικό και να προχωρήσουμε με ταχύτητα,  υπευθυνότητα, ολοκληρωμένο σχεδιασμό και συνεργασίες. Κοινός μας στόχος είναι η πρόληψη και η βελτίωση του επιπέδου περίθαλψης προς τους πολίτες της Περιφέρειας. Πιστεύω στο δημόσιο σύστημα υγείας. Χωρίς δημόσιο δεν μπορεί να υπάρχει ισορροπία στην κοινωνία. Είναι η ασφαλιστική δικλείδα της εύρυθμης κοινωνικής λειτουργίας. Κάθε χρόνο γινόμαστε καλύτεροι και μπορούμε να κάνουμε περισσότερα. Δεν θέλουμε να χάσουμε πολύτιμο χρόνο, μέχρις ότου εγκατασταθούν οι  νέοι διοικητές στα  Νοσοκομεία. Για αυτό και συγκαλέσαμε σύσκεψη,  αναλαμβάνουμε  πρωτοβουλίες και θα προχωρήσουμε άμεσα σε συσκέψεις ανά Περιφερειακή Ενότητα για τα προβλήματα και τις ανάγκες τόσο των Νοσοκομείων όσο και των Κέντρων Υγείας» υπογράμμισε ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κ. Αγοραστός.

Παράλληλα συμφωνήθηκε, η Περιφέρεια Θεσσαλίας να προχωρήσει σε πιλοτικό πρόγραμμα τηλειατρικής σε συνεργασία με εταιρία που είναι εγκατεστημένη στη Λάρισα και απασχολεί 25 νέους Θεσσαλούς επιστήμονες πληροφορικής, οι οποίοι έχουν αναπτύξει εξειδικευμένο λογισμικό για παροχή υπηρεσιών υγείας μέσω διαδικτυακών εφαρμογών. Το πρόγραμμα θα εφαρμοστεί σε πιλοτική φάση σε τέσσερις περιοχές της Θεσσαλίας, μία ανά Περιφερειακή Ενότητα, κατά προτίμηση απομακρυσμένες, εκεί όπου υπάρχει ανάγκη και που θα υποδειχθούν σε συνεργασία με τους πρόεδρους των κατά τόπους Ιατρικών Συλλόγων και την ΥΠΕ.
Τέλος η Περιφέρεια Θεσσαλίας προχωρά στην ίδρυση Περιφερειακού Παρατηρητηρίου για την Δημόσια  Υγεία, ένα πρωτοποριακό εγχείρημα που δεν υπάρχει πουθενά στη χώρα και  για το οποίο δεσμεύτηκαν να βοηθήσουν όλοι  με την εμπειρία και τις γνώσεις τους.
Στη συνάντηση παραβρέθηκαν ο πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου Θεσσαλίας Βασίλης Πινακάς, ο διοικητής της 5ης ΥΠΕ Φώτης Σερέτης και οι πρόεδροι των Ιατρικών Συλλόγων Λάρισας Ντίνος Γιαννακόπουλος, Μαγνησίας Ευθύμιος Τσιάμης, Τρικάλων Γιώργος  Πέτρου και Καρδίτσας Τέλης  Σπάνιας. Οι πρόεδροι  συμφώνησαν ότι υπάρχει περιθώριο για εξορθολογισμό των δαπανών και της κατανομής προσωπικού στο δημόσιο σύστημα υγείας και υπογράμμισαν ότι η υποχρηματοδότηση πρέπει να αντιμετωπιστεί με γενναίες κινήσεις που θα κατευθύνονται όμως στις πραγματικές ανάγκες του συστήματος και όχι  στην εξυπηρέτηση σκοπιμοτήτων.



Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.