Τελευταίες Ειδήσεις

ΚΟΙΝΗ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΕΝΩΣΕΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΚΑΙ ΕΠΙΚΟΥΡΙΚΩΝ ΤΑΜΕΙΩΝ ΤΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ


Οι τρεις Περιφερειακές Ενώσεις Συντακτών (ΕΣΗΕΜΘ, ΕΣΗΕΠΗΝ, ΕΣΗΕΘΣΤΕ-Ε) καθώς και τα επικουρικά ταμεία της Περιφέρειας ( ΤΕΑΣ-ΕΤΑΣ) συστρατεύονται στο πλευρό του ΕΟΔΕΑΠ εν όψει της εκδίκασης στο Συμβούλιο της Επικρατείας, αύριο Δευτέρα, 24 Ιουνίου, της προσφυγής μερίδας εργοδοτών, που ζητούν την κατάργηση της θεσμοθετημένης εισφοράς 2% επί του κύκλου εργασιών τους. Παρ’ ότι την είχαν αποδεχθεί οι κυριότεροι εργοδοτικοί φορείς -μεταξύ των οποίων και οι περισσότεροι από τους προσφεύγοντες- όσο και το σύνολο σχεδόν των πολιτικών κομμάτων, αφού ο σχετικός νόμος ψηφίστηκε με πλειοψηφία άνω του 90% από την Ελληνική Βουλή και καταψηφίστηκε μόνον από τη Χρυσή Αυγή.
Σημειώνεται ότι αύριο στη συζήτηση της υπόθεσης στο ΣτΕ, θα παραστούν οι πρόεδροι της ΕΣΗΕΠΗΝ και ΕΣΗΕΘΣΤΕ-Ε κ.κ. Κυριάκος Κορτέσης και Δημήτρης Χορταργιάς αντίστοιχα όπως και οι πρόεδροι των ΤΕΑΣ και ΕΤΑΣ κ.κ Θανάσης Μπαμπανέβας και Σωτήρης Κέλλας, αντίστοιχα.
Τη νομική εκπροσώπηση των δύο Ενώσεων και Ταμείων στο Συμβούλιο της Επικρατείας έχει αναλάβει ο καθηγητής Κοινωνικής Ασφάλισης στο ΑΠΘ κ. Αγγελος Στεργίου και η δικηγόρος (διδάκτωρ της νομικής) για ασφαλιστικά θέματα κ. Βασιλική Κουζιώρτη.

Σημειώνεται πως οι τρεις συνδικαλιστικές Ενώσεις Συντακτών της Περιφέρειας, όπως και τα δύο επικουρικά ταμεία συνυπογράφουν την ανακοίνωση του ΕΟΔΕΑΠ, στηρίζοντάς τον με όλες τους τις δυνάμεις, καθώς η προσφυγή των εργοδοτών, εάν κερδηθεί, θα οδηγήσει σε ξαφνικό ασφαλιστικό θάνατο 18.000 οικογένειες, αφήνοντας χωρίς περίθαλψη πάνω από 30.000 ασφαλισμένους (άμεσους και έμμεσους), χωρίς επικουρικές συντάξεις και εφάπαξ και αβοήθητους τους δεκάδες άνεργους συναδέλφους μας. Και ταυτόχρονα θα σημάνει ποδηγέτηση της ενημέρωσης.
Οι εργοδότες ισχυρίζονται ότι η εισφορά του 2% τούς επιβαρύνει οικονομικά, ενώ με τη συνδρομή των Ενώσεων Συντακτών για τη διασφάλιση των θέσεων εργασίας, εξοικονόμησαν οφέλη εκατομμυρίων  ευρώ. Είχαν μάλιστα δεσμευθεί, ζητώντας τη βοήθεια των Ενώσεων ότι, εάν ωφεληθούν από μέτρα στήριξης, θα αποσύρουν τις προσφυγές τους στο ΣτΕ. Ήρθε η ώρα να το τηρήσουν.
Ταυτόχρονα οι εκδότες των πανελλαδικών ημερήσιων εφημερίδων έχουν λαμβάνειν φέτος περί τα 12 εκατ. ευρώ, ενώ στον ΕΔΟΕΑΠ καλούνται να αποδώσουν μόλις 4 εκατ. ευρώ. Αναλυτικά, θα λάβουν 6 εκατ. ευρώ από τα μέτρα ενίσχυσης του Τύπου και εξοικονομούν γύρω στα 6 εκατ. ευρώ από την κατάργηση των κρατήσεων επί των πωλήσεών τους.
Στο ίδιο μήκος κύματος και οι περιφερειακοί εκδότες που θα λαμβάνουν από φέτος και για μια τετραετία από 4 εκατ. ευρώ (16 εκατ. ευρώ συνολικά για τέσσερα χρόνια) από τα μέτρα ενίσχυσης Τύπου, ενώ δεν καταβάλλουν σχεδόν τίποτε για τον ΕΔΟΕΑΠ. Από τους εκατοντάδες ιδιοκτήτες, μόλις 5 αποδίδουν τις εισφορές που τους αναλογούν, απειλώντας με τη στάση τους το δικαίωμα στην υγεία για τους εργαζόμενούς τους, τους οποίους αφήνουν ανασφάλιστους.
Παράλληλα, οι ιδιοκτήτες των τηλεοπτικών σταθμών, ενώ εξοικονομούν ετησίως 30 εκατ. ευρώ από τη μείωση του φόρου διαφήμισης, ζητούν να μη καταβάλλουν την εισφορά του 2%, που αντιστοιχεί στα 4 εκατ. ευρώ.
Τη συμπαράστασή τους στον ΕΔΟΕΑΠ έχουν ήδη εκφράσει  η Διεθνής Ομοσπονδία Δημοσιογράφων – με ψήφισμα στο πρόσφατο συνέδριό της στο οποίο μετείχαν 94 χώρες -, η Διεθνής Ένωση Αυτοδιαχειριζομένων Ταμείων – που εκπροσωπούν 200 εκατομμύρια Ευρωπαίους πολίτες -, η Ομοσπονδία Αυτοδιαχειριζόμενων Ταμείων Υγείας Ελλάδος, το Ταμείο Υγείας Προσωπικού Εθνικής Τράπεζας, το Αλληλοβοηθητικό Ταμείο Περιθάλψεως Συλλόγου Υπαλλήλων Τραπέζης της Ελλάδος και  το Ταμείο Υγείας Προσωπικού Αγροτικής Τράπεζας.


Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.