Τελευταίες Ειδήσεις

« ΠΕΡΙ ΛΑΪΚΙΣΜΟΥ Ο ΛΟΓΟΣ»


                      
  Γράφει ο  ΚώσταςΠρεβέντης,Ενεργός Πολίτης Δημότης του Δήμου Μετεώρων
 Θεμιτή κρίνεται η πολιτική αναγκαιότητα του δημάρχου Καλ/κας  να ευχαριστήσει τον κόσμο που τον τίμησε με την παρουσία του ,στην παρουσίαση του εκλογικού του συνδυασμού στις 23-03-2019 ,στην αίθουσα του πολιτιστικού κέντρου Καλ/κας.
Θεμιτό επίσης ,θα έλεγα, το στοιχείο της υπερβολής στις αναφορές του, κυρίως στο μέγεθος του ακροατηρίου ,ως μια προσπάθεια να δημιουργήσει  προστιθέμενη αξία , καθ’ότι σε προεκλογική περίοδο βρισκόμαστε, η έκφραση του λόγου θα εμπεριέχει και αναφορές που δεν συνάδουν με την πραγματικότητα ,αλλά με την εικονική πραγματικότητα.
Εκείνο όμως που δεν τον τιμά τον κ.Δήμαρχο  είναι η αναφορά του στον επίλογο του ευχαριστηρίου ,ότι δεσμεύεται για έναν αγώνα χωρίς λαϊκισμούς και ψεύτικες υποσχέσεις!!
Δεν θα μπορούσα να αφήσω αναπάντητη μια τέτοια αναφορά ,η οποία μάλιστα προέρχεται από τους φανατικούς λάτρεις του λαϊκισμού- τη σημερινή δημοτική αρχή , πράγμα που έχει ενοχλήσει αφάνταστα την συντριπτική πλειοψηφία των συμπολιτών μας-κρίμα που εκ των πραγματών φαίνεται ότι το αγνοούν-ο Μέντορας του λαϊκισμού να κατηγορεί άλλους για λαϊκισμό και ψεύτικες υποσχέσεις!!
Κύριε Δήμαρχε ,
Κατ’αρχάς θέλω να πιστεύω ,αυτή τη φορά ότι τα γραφόμενα ήταν δικά σας ,γιατί επί της αρχής επιτρέψτε με πλέον να διατηρώ κάποιες αμφιβολίες.
Για ποιο λαϊκισμό λοιπόν  μας μιλάτε κ.δήμαρχε ; Γι’αυτόν που εσείς έχετε υπογράψει συμβόλαιο;

Αλήθεια ποιος ορίζει ποιος είναι λαϊκιστήςκαι  ποιος όχι και τι τελικά είναι λαϊκισμός;
Κύριε Δήμαρχε, λαϊκισμός είναι η κατ’επίφαση λαϊκότητα,δηλαδή αυτό που δείχνει λαϊκό ,ενώ στην πραγματικότητα δεν είναι. Ο λαϊκισμός στηρίζεται στην εσκεμμένη ανειλικρίνεια και βεβαίως υπ’αυτή την έννοια,
Λαϊκισμός είναι η αποδοχή έκφρασης σε μια κορυφαία πολιτική εκδήλωση για τον συνδυασμό –παρουσίαση ιδρυτικής διακήρυξης,αρχών και θέσεων του συνδυασμού σας, να υιοθετείτε –παραπλανώντας το ακροατήριο,δηλαδή αυτούς που εκ των υστέρων ευχαριστείτε,πολιτικό λόγο κλεμμένο από έναν άλλο πολιτικό συνδυασμό- έμεινα άναυδος όταν σε ραδιοφωνικό σταθμό των Τρικάλων με υψηλή ακροαματικότητα άκουσα κατ’αντιπαράθεσιν και εσάς και τον κύριο Βοσκόπουλο ,υποψήφιο δήμαρχο Φλώρινας ,να λέτε ακριβώς τα ίδια πράγματα! Μιλάμε για την απόλυτη αντιγραφή παρακαλώ ,όσο κι αν μερικοί προσπαθούν να υποβιβάσουν το γεγονός ως ήσσονος σημασίας,δημιουργώντας συνειρμικά με συμψηφισμούς,οι οποίοι με θυμίζουν έναν χαρακτηριστικό μύθο του Αισώπου με την αλεπού τον λύκο και τον γαίδαρο και του μαρουλόφυλλο. Δεν νομίζω πανελλαδικά να υπήρξε παρόμοιο φαινόμενο. Η ΑΠΟΛΥΤΗ ΔΙΑΠΟΜΠΕΥΣΗ ΓΙΑ ΕΝΑΝ ΜΑΛΙΣΤΑ ΥΠΟΨΗΦΙΟ! Η λέξη διαπόμπευση μπορεί να γραφεί και στη δημοτική γλώσσα ,για  να το καταλάβει και ο τελευταίος συνδημότης μας ,αλλά δεν το κάνω γιατί πραγματικά λυπάμαι. Οι αναγνώστες όμως θα καταλάβουν τι εννοώ.
Λαϊκισμός είναι οι αναφορές του δικού σας γραφείου τύπου,που εκπροσωπείται από άτομα που λένε ότι υπηρετούν την τοπική ενημέρωση με «άμεμπτο και αμερόληπτο τρόπο», να γράφουν και  να κατακρίνουν μονομερώς έναν συνδυασμό με ανέντιμο τρόπο,
( χαρακτηριστικά αναφέρω παραδείγματα: συνεδριάζουμε σε υπόγεια και ανήλια ξενοδοχεία, εκπροσωπούμε το παλιό και φθαρμένο,ανακοι-
νώνει αυθαίρετα και αντιδεοντολογικά πλειάδα ονομάτων του συνδυασμού ,χωρίς την έγκριση κανενός ,αλλά και δημοσιογραφικά απολύτως αντιδεοντολικό,,προαναγγέλλει αποχωρήσεις υποψηφίων μιλώντας απαξιωτικά ,χαρακτηρίζει τις μετέπειτα αποχωρήσεις ως κάτι το πρωτόγνωρο για την πολιτική!!!!, όταν παροτρύνει και ενισχύει περιστατικά ανυπόστατα με απίστευτες αναφορές και σχόλια.)
Γενικά λαϊκισμός είναι ο φανατισμός έκφρασης υπέρ του ενός συνδυασμού και εις βάρος του άλλου.
Επανέρχομαι σε σας κύριε Δήμαρχε,
Λαϊκισμός είναι η οικειοποίηση ξένων έργων και το πατρονάρισμα αυτών.Σε αντιπαράθεση όλων αυτών αναφέρω πως κάποτε ο υποφαινόμενος δέχθηκε μια απίστευτη επίθεση από φανατικό ψηφοφόρο σας,ο οποίος-α ,εμφορούμενος από απίστευτο μίσος, εμφανίστηκε με ψευδώνυμο ( για ευνοήτους λόγους,την συγκάλυψη),  γιατί μέσα σ’ένα άρτιο και εμπεριστατωμένο λόγο-δελτίο τύπου αναφέρθηκαν και δύο προτάσεις προερχόμενες από τους Οικολόγους – Πράσινους,με τους οποίους εγώ προσωπικά έχω ανοιχτό δίαυλο επικοινωνίας ,μιλώντας μάλιστα  για ένδεια πολιτικού λόγου που
 στερείται προτάσεων! Εδώ τι πρέπει να πω;Και προτάσεις υπήρχαν και μάλιστα καινοτόμες και υπέροχη δομή έκφρασης του  λόγου ,αλλά στο βωμό της σκοπιμότητας θυσιάζονται τα πάντα με πρώτο την αξιοσύνη και την ικανότητα. Ο απόλυτος μηδενισμός κύριοι.
Τι πρέπει να απαντήσω  στη λογική του συμψηφισμού, όταν προσπαθούν να χρησιμοποιήσουν ως άλλοθι για το μέγα πολιτικό ατόπημα το οποίο διαπράξατε ,τη χρήση δύο φράσεων  σε ένα δικό μου μήνυμα! Δέκα έξι σειρών-λόγω έλλειψης χρόνου και από κεκτημένη ταχύτητα- για την 25η Μαρτίου; Ε, έγινε και από τους άλλους συνδυασμούς! Δεν γνωρίζω τι καταχωρούν και στο συνδυασμό του κ. Παπαμιχαήλ,ποιος αυτοί που αποτελούν την μητρόπολη του λαϊκισμού!
Ε  ΟΧΙ ΚΥΡΙΟΙ ! ΔΙΑΠΡΑΞΑΤΕ ΕΝΑ ΜΕΙΖΟΝΟΣ ΣΗΜΑΣΙΑΣ ΑΤΟΠΗΜΑ ,ΕΙΣΤΕ ΕΚΤΕΘΕΙΜΕΝΟΙ ΑΝΕΠΑΝΟΡΘΩΤΑ ΣΤΗΝ ΤΟΠΙΚΗ ΚΟΙΝΩΝΙΑ. Ο συμψηφισμός  προκαλεί οίκτο και μόνον οίκτο! Δεν έχει καμία σχέση το ένα γεγονός με το άλλο, όσο για την αξιοσύνη του καθενός ιδού πεδίο δόξης λαμπρό! Η πρόκληση ισχύει για κάθε αμφισβητούντα.
Και βεβαίως συγκρίνοντας τον λαϊκισμό με τη ευθύνη ,την οποία επικαλείσθε ως συνδυασμός, οδηγούμεθα με απόλυτο τρόπο στην ανευθυνότητα! Η δύναμη ευθύνης γίνεται δύναμη ανευθυνότητας!
Μας αρέσει λοιπόν ο συμψηφισμός ,μας αρέσει να πετάμε την μπάλλα στην εξέδρα
Προφανώς έχετε ασπασθεί το γεγονός ότι ο λαϊκισμός προσφέρει λύσεις . Μπορεί ακολουθώντας αυτή την τακτική κάποιος-εσείς- να κερδίσει εκλογές! Μπορεί να παρασύρει ακόμη και τους αντιπάλους! Αμ δεν….Κύριε δήμαρχε θεωρώ ότι πλανάσθε πλάνην οικτράν!
Οι λαϊκιστές πολιτικοί έχουν στενή σχέση με το ψέμα. Οι υποσχέσεις τους δεν έχουν αντίκρισμα ,αλλά γίνονται πιστευτές από τους άδολους και αφελείς ψηφοφόρους του ,οι οποίοι πείθονται ότι όλα μπορούν να γίνουν.
Η επιλογή του ψέματος και μάλιστα με περίσσεια άνεση και φυσικότητα, χειροκροτείται από τους οπαδούς ως δείγμα « μαγκιάς».
Άλμπερ Καμύ ( Γάλλος συγγραφέας,Νόμπελ λογοτεχνίας 1957): Κάθε φορά που ακούω έναν πολιτικό λόγο ή διαβάζω αυτούς που μας διοικούν εδώ και χρόνια αισθάνομαι τρόμο,δεν ακούω τίποτα που να ηχεί ανθρώπινα. Πάντα οι ίδιες λέξεις που λένε τα ίδια ψέματα.
Κλείνοντας θέλω να τονίσω πως στην πολιτική σας πορεία κύριε Δήμαρχε ο λαϊκισμός , ως μέρος της ρητορικής σας αποτελεί κομμάτι του « πολιτικού σας οπλοστασίου». Προσπαθείτε να κατασκευάσετε ένα ανύπαρκτο ιδεολογικό δίπολο « εμείς» εναντίον των « άλλων»,στη βάση της ηθικοποίησης της πολιτικής. Δηλαδή εσείς ο αγνός ο οποίος πείθετε ,ενάντια στους άλλους τους «διεφθαρμένους»,αυτούς που δεν πείθουν. Θα μπορούσα να πω ότι προσπαθείτε να αναγάγετε τον λαϊκισμό σε ιδεολογία!
Η ποιότητα της ηγεσίας φαίνεται ότι παίζει μικρό ρόλο. Αυτό που μετράει είναι η αλαζονική χειρονομία, η παντελής αδιαφορία για τη γνώμη των άλλων,η εγωκεντρική περιφρόνηση του κόσμου.
                                                            Εric Hoffer, Αμερικανός Συγγραφέας
( Ίσως σας εκφράζει κύριε δήμαρχε ο Eric Hoffer.)
Κύριε Δήμαρχε,
Ο αυθεντικός πολιτικός λόγος ,είναι η κορυφαία πολιτική πράξη ,χωρίς την οποία είναι αδύνατη η πολιτική λειτουργία και βεβαίως όταν αυτός δεν υπάρχει,καλύπτει το κενό του ο λαϊκισμός!!
Ο πολιτικός λόγος πρέπει να έχει ως κύριο συστατικό την ειλικρίνεια των αναφορών,διαφορετικά είναι λαϊκισμός.
Για ποιες ψεύτικες υποσχέσεις μας μιλάτε κύριε δήμαρχε; Και από πού προέρχονται αυτές; Προφανώς πάλι από τους αντιπάλους σας!
Στο σημείο αυτό θα κλείσω,γιατί ξέρω ότι κουράζω,όχι όμως έτσι κάθετα. Θα αναφέρω κλείνοντας μία φράση του μεγάλου Γερμανού ποιητή και φιλόσοφου Γκαίτε: Πρέπει να αντιμετωπίζουμε το λαό όπως τις γυναίκες: Δεν πρέπει να του λέμε τίποτα που δεν θέλει να ακούσει!
Αυτό κάνετε εσείς  κύριε δήμαρχε!
  Σας ευχαριστώ θέλοντας να πιστεύω πως σας στενοχωρώ μόνον πολιτικά.-

                                           Κώστας  Πρεβέντης


Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.