Τελευταίες Ειδήσεις

Μιχάλης Γιαννούλας-Πρέπει να εξαφανιστούν από την αυτοδιοίκηση τα χρώματα και τα τζάκια


Νέος άνθρωπος και ελεύθερος επαγγελματίας ρίχνεται στη μάχη των επικείμενων εκλογών της τοπικής αυτοδιοίκησης διεκδικώντας την εμπιστοσύνη των συμπολιτών με τον συνδυασμό του υποψηφίου Δημάρχου Μετεώρων Θοδωρή.
Ο λόγος για τον Μιχάλη Γιαννούλα που όνειρό του και στόχος είναι να αλλάξει ο Δήμος τροχιά και να εισέλθει σε αυτή της πραγματικής ανάπτυξης και να βγει από τη μιζέρια.
Η απόφασή του να ασχοληθεί με τα κοινά συνειδητή για να προσφέρει ανιδιοτελώς γιατί όπως τονίζει σε συνέντευξή του στο "Μeteoravoice" ο τόπος το αξίζει και το δικαιούνται όλοι οι δημότες υπογραμμίζοντας ότι είναι ανάγκη να αλλάξει η νοοτροπία στην αυτοδιοίκηση και να εξαφανιστούν από αυτή τα χρώματα και τα τζάκια.


-Τι είναι αυτό που οδήγησε στην απόφαση να κατέλθεις υποψήφιος στις επικείμενες εκλογές;

Υπάρχουν πολλοί λόγοι για να θέσει ένας άνθρωπος τον εαυτό του στη διαδικασία των εκλογών. Δυστυχώς είναι πασιφανές στις μέρες μας, ότι οι περισσότεροι από αυτούς τους λόγους δεν σχετίζονται με την πραγματική διάθεση για προσφορά και την υπηρέτηση του εκλεγμένου προς τους συμπολίτες του. Αν αυτό το «κακό» δεν περιοριστεί, τότε είμαστε ως κοινωνία καταδικασμένοι να προχωράμε κουτσαίνοντας, μέσα στη μιζέρια. Φιλοδοξία μου είναι να βγούμε από αυτή τη μιζέρια. Η χειρότερη ίσως διακυβέρνηση που πέρασε από αυτό το τόπο και οι κάκιστοι χειρισμοί της σημερινής δημοτικής αρχής με αρχηγό τον κ. Σινάνη, σε πλήθος ζητημάτων, με ανάγκασαν, να ριχτώ σε αυτή τη μάχη. Μία μάχη που έχω ξεκινήσει ως απλός πολίτης, ανιδιοτελώς, και πλέον νοιώθω υποχρεωμένος να συνεχίσω να προσπαθώ από μία θέση ευθύνης. Αφού τόλμησα να προσβάλω το σύστημα, θα πρέπει να είμαι διατεθειμένος να μπω στο σύστημα. Και να προσπαθήσω να το αλλάξω, πάντα προς το καλύτερο, και ας αποτύχω, δεν με νοιάζει. Έτσι θα μπορώ να αντικρίζω την οικογένεια μου και τους φίλους μου στο μέλλον και να τους δείχνω, ότι τουλάχιστον, προσπάθησα.  


-Συμμετέχεις στο συνδυασμό του κ. Αλέκου. Πιστεύεις ότι σε εκφράζουν οι απόψεις και το πρόγραμμα του για το Δήμο Μετεώρων;
Πρώτα απ’ όλα με εκφράζει ο χαρακτήρας του κ. Αλέκου. Ενός ανθρώπου που ξέρει να ακούει, ενός ανθρώπου που σέβεται αυτόν που έχει απέναντι του, ασχέτως με την ηλικία του ή τις πολιτικές του πεποιθήσεις. Μου αρέσει που εμπιστεύεται τους συνεργάτες του, που τους δίνει πρωτοβουλίες, βεβαίως, κάποιες φορές διακυβεύοντας την εικόνα του συνδυασμού από τα λάθη τους. Όμως η εμπιστοσύνη στα πρόσωπα των συνεργατών σου, αποτελεί κομβικό κλειδί για την επιτυχία στην αυριανή διακυβέρνηση του τόπου. Ποιος άλλος συνδυασμός το έχει αυτό; Κανείς. Έπειτα με εκφράζει και μεγάλος αριθμός συνυποψήφιων μου, πολλούς τους ήξερα από πριν άλλους τους γνώρισα τώρα. Όλοι τους είναι άνθρωποι με θετική ενέργεια και αυτό μου αρκεί. Αυτό που μου αρέσει πολύ επίσης είναι ότι οι περισσότεροι από τους συνυποψήφιους μου στο συνδυασμό κατεβαίνουν για πρώτη φορά, και κυρίως, δεν έχουν κομματικές ταμπέλες.
Με ρωτάς αν μου αρέσει το πρόγραμμα του. Ασφαλώς και μου αρέσει, αφού εμείς το φτιάχνουμε. Ο Θοδωρής έθεσε τις αρχές που τον πρεσβεύουν σαν άνθρωπο, αρχές απαράβατες που οφείλουμε να διατηρήσουμε μέχρι το τέλος. Ο επικεφαλής μας όμως είναι ανοικτόμυαλος και πολύ δημοκρατικός και μας έχει δώσει πολλές πρωτοβουλίες. Το πάθος, η δημιουργικότητα και η ομαδικότητα μεταξύ όλων των υποψηφίων, έχουν αναπτύξει ένα δεσμό ισχυρό που φτιάχνει ένα μοναδικό πρόγραμμα, πάντα από την εποπτεία του Θοδωρή, και που θα παρουσιαστεί σε μία ειδική εκδήλωση πριν τις εκλογές.

-Ως νέος άνθρωπος που έχει τις ανησυχίες του για τον τόπο τι πιστεύεις ότι του λείπει όλα αυτά τα χρόνια;
Από τα 34 χρόνια μου, τα 21 ζω στη Καλαμπάκα. Από αυτά, τα 12 μετακινούμαι καθημερινά λόγω επαγγέλματος σε μια απόσταση 150 χιλιομέτρων γύρω από την Καλαμπάκα. Η σύγκριση της ανάπτυξης των γύρω περιοχών ( Τρίκαλα, Λίμνη Πλαστήρα, Τζουμέρκα, Ζαγοροχώρια, παράλια Αιγαίου, Ιωάννινα κλπ) σε σχεση με τη πόλη μας και κατ’ επέκταση με το Δήμο μας, στο πέρασμα του χρόνου είναι πραγματικά αποκαρδιωτική. Προσθέτοντας και το αδιαμφισβήτητο πλεονέκτημα της τουριστικής μας μοναδικότητας λόγω Μετεώρων, είναι πραγματικά εξωπραγματικό να μη γνωρίζει ο τόπος μας ανάπτυξη και απλά να επιπλέει σε μία λίμνη στασιμότητας. Είναι δυνατό να μην έχουμε πεζόδρομο; Είναι δυνατό να μην έχουμε αθλητικές εγκαταστάσεις; Είναι δυνατό να μην έχουμε αναπτυγμένο πρωτογενή τομέα; Είναι δυνατό να μην μπορούμε να διαχειριστούμε με ορθολογικό και επωφελή τρόπο τον τουρισμό που δεχόμαστε; Είναι δυνατό  να μην έχουμε παιδεία;

-Μιχάλη, μιλώντας για τουρισμό, αποτελεί τη βαριά βιομηχανία για την περιοχή με σημαία τα Μετέωρα. Τα οφέλη που προκύπτουν από αυτόν είναι αρκετά ή μπορεί να υπάρξουν περισσότερα και ποια;
Θανάση για το θέμα Μετέωρα, ξέρεις ότι έχω ασχοληθεί πάρα πολύ και θα μπορούσαμε να μιλάμε για πολλές ώρες. Κατά καιρούς εκφράζω ανοικτά και δημόσια, γραπτώς ή ρητώς την υφιστάμενη κατάσταση και πιθανές λύσεις της. Θα στοχεύσω στην ουσία. Ο τουρισμός του Μνημείου μας, από τη δεκαετία του ‘90 και μετά, γίνεται με μαζικό και άναρχο τρόπο. Δεν τηρούνται οι αρχές που το διέπουν, δεν υπάρχει έλεγχος, δεν υπάρχει σεβασμός, σε ένα χώρο που θα έπρεπε να το προσέχουμε πιο πολύ και από τα σπίτια μας. Ενώ λοιπόν στηριζόμαστε στα Μετέωρα, δεν προσέχουμε τα Μετέωρα και το Μνημείο μας υποβαθμίζεται χρόνο με το χρόνο με σκουπίδια, ρύπους και ηχορύπανση. Όταν έχεις ταυτόχρονα σε ένα μόλις δρόμο εντός του αρχαιολογικού χώρου πενήντα λεωφορεία και διακόσια Ι.Χ. καταλαβαίνουμε ότι επιβαρύνεται πολύ ο χώρος. Προς Θεού, δεν λέω να μην έρχεται κόσμος στα Μετέωρα, αυτό που λέω είναι ότι για να έρθει περισσότερος κόσμος, να περάσει πιο όμορφα και ταυτόχρονα να μην υποβαθμίζεται το Μνημείο, πρέπει να γίνει σωστή μελέτη και διαχείριση του μαζικού τουρισμού. Αυτό επιτυγχάνεται μόνο με την ολοκληρωμένη διαχείριση από καταρτισμένο επιστημονικό προσωπικό με τη συμβολή του Δήμου και την ενεργή συμμετοχή και γνωμοδότηση της σεβαστής μοναστικής μας κοινότητας και των φορέων/ συλλόγων που δραστηριοποιούνται στο χώρο. Όπως γίνεται δηλαδή στα περισσότερα Μνημεία της Unesco, δεν θα ανακαλύψουμε τον τροχό απ’ την αρχή. Χαίρομαι που σε συζητήσεις με πολλούς συμπολίτες μου πλέον ακούω όλο και πιο πολύ την έκφραση «Ολοκληρωμένος Φορέας Διαχείρισης Μετεώρων». Αυτή είναι η λύση.

-Η απερχόμενη Δημοτική Αρχή θεωρείς ότι έκανε έργο ή υπάρχουν πράγματα που δεν τα προώθησε;
Όταν ο απερχόμενος δήμαρχος βγαίνει στην κεντρική του ομιλία παρουσίασης των υποψηφίων του, ναι για αυτήν τη κόπια με άρωμα Φλώρινας μιλάω, παρουσιάζοντας ως «Ναυαρχίδα» των έργων της παρούσας δημοτικής αρχής την αλλαγή ονομασίας του δήμου μας, τότε καταλαβαίνει κανείς ότι τα όπλα του είναι λίγα και τα έργα του ελάχιστα. Ασφαλώς, ποτέ δεν διαφώνησα με το όνομα. Όμως ένα όνομα δεν αλλάζει τίποτε επί της ουσίας, δεν βελτιώνει την ποσότητα και κυρίως την ποιότητα τον τουρισμού μας, δεν ενισχύει την πρωτογενή παραγωγή, δεν βελτιώνει τις συνθήκες τις καθημερινότητας στα χωριά μας και στην Καλαμπάκα. Όνομα δίχως όραμα είναι απλά μία κούφια λέξη.  Τώρα τι να πούμε; Για έργα της Περιφέρειας και Ιδιωτών που τα βάφτισε δικά της; Σε όλο αυτό βέβαια δεν μπορώ να μη κατηγορήσω και την αντιπολίτευση, η οποία σε πλήθος ζητημάτων έδρασε επιφανειακά, με «χάιδεμα στα αυτιά», χωρίς να δούμε πάθος για προσφορά με διαφορετικές και φρέσκες αντιπροτάσεις που θα κάνανε τη διαφορά.

-Πιστεύεις ότι στις εκλογές οι πολίτες θα επιλέξουν το συνδυασμό σας και γιατί;
Κοίτα Θανάση. Πολλοί με χαρακτηρίζουν ρομαντικό, και μάλλον είμαι σε αρκετό βαθμό. Ρομαντικό, όχι ονειροπαρμένο. Πρέπει να είμαστε ρεαλιστές. Ο κ. Σινάνης μεθυσμένος από την πενταετή βόλτα του από το δημαρχείο και ορμώμενος με όπλα του την αλαζονεία αλλά και το φόβο, φωνάζει ή μάλλον τραυλίζει καλύτερα, «Νίκη από την πρώτη Κυριακή». Αυτό δεν πρόκειται να γίνει.  Με τα ποσοστά του 2014 που ήταν κάπου 35% με 40% και με δεδομένη την αυταρχική, αντιλαϊκή και άκρως συντηρητική παρουσία της διακυβέρνησης του απέναντι στο λαό μας, δεν έχω λόγο, προς τα παρών τουλάχιστον, να θεωρώ ότι θα πάει καλύτερα φέτος. Εξάλλου, αρνητικό παράγοντα για τον συνδυασμό του, πάλι προς το παρών, φαίνεται να αποτελεί η πορεία του συνδυασμού του κ. Παπαμιχαήλ που στο κάτω – κάτω έχει μια πιο φιλική, ανανεωμένη και ενδιαφέρουσα παρουσία στο χώρο της αυτοδιοίκησης, προερχόμενη βεβαίως, από τον ευρύτερο πολιτικό χώρο που κινείται ο κ Σινάνης. Διαφωνώ σε σημαντικά ζητήματα με κάποιες αρχές και κινήσεις του κ. Παπαμιχαήλ  αλλά σε καμία περίπτωση δεν μπαίνουν στο ίδιο καζάνι. Τέλος, ρόλο και δυνατή φωνή θα έχει και ο κ. Χατζιάρας που με πυγμή και πάθος, πιστεύω θα συσπειρώσει τους ψηφοφόρους του γύρω από τις Αρχές της Αριστεράς του ΚΚΕ.
Στον αντίποδα βέβαια δεν θα πρέπει να λησμονούμε ότι, ο κ. Σινάνης, καθήμενος σε μια καρέκλα που την μπερδεύει για θρόνο, είχε και έχει, έναν πολύ δυνατό μηχανισμό από πίσω του, ένα μηχανισμό που θα δώσει λυσσαλέες μάχες για να τον κρατήσει στην εξουσία.
Νομίζω λοιπόν, θα είναι ντέρμπι  και εδώ θα μου επιτρέψεις να γίνω ρομαντικός. Για μένα δεν είναι, ή Σινάνης  ή Αλέκος. Δεν είναι ή Αριστερά ή Δεξιά. Το έχω ξαναπεί, πρέπει να εξαφανιστούν από την αυτοδιοίκηση τα χρώματα και τα τζάκια. Για μένα είναι Πρόοδος και όχι Συντήρηση, Δημοκρατία και όχι Αυταρχισμός, θετική ενέργεια και όχι μιζέρια, έργα ουσίας και όχι αέρας κοπανιστός. Γι’ αυτό και έπεσα στη μάχη, για να προσπαθήσω να διαφυλάξω το καλό και να πολεμήσω το κακό. Αν μπερδεύω το καλό με το κακό, θα το δείξει η Ιστορία και θα δικαστώ, αφού μπήκα στην διαδικασία να δικάσω.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.