Τελευταίες Ειδήσεις

Χρήση κάνναβης και ψύχωση & έφηβοι


Του Γεωργίου Ζάχου παιδοψυχιάτρου 
Η κάνναβη (χασίς) είναι η πιο διαδεδομένη παράνομη ουσία και η χρήση της συνεχώς αυξάνεται. Ταυτόχρονα αυξάνονται και οι ενδείξεις για τους κινδύνους που αυτή έχει για την ψυχική υγεία των χρηστών.
Είναι πολλές οι ενδείξεις ότι η κάνναβη σχετίζεται με αρκετές ψυχικές διαταραχές και μάλιστα θεωρείται υπεύθυνη για μία ψυχωσική διαταραχή τύπου σχιζοφρένειας με ξεχωριστά δικά της χαρακτηριστικά. Η άγνοια αυτών των κινδύνων για την ψυχική υγεία, σε συνδυασμό με τις διάφορες παρεξηγήσεις που υπάρχουν γύρω από τη ιατρική χρήση της κάνναβης μπορεί να αποδειχτεί καταστροφική.
Πώς προκαλεί την ψύχωση η κάνναβη; (Νευροβιολογία)
Η χρήση της κάνναβης θεωρείται ένας παράγοντας που αυξάνει τις πιθανότητες εμφάνισης ψυχωτικού επεισοδίου ανάλογα και με τη διάρκεια και την ποσότητα που χρησιμοποιείται. Η ουσία που είναι υπεύθυνη γι αυτό είναι η 9δ-τετραϋδροκανναβινόλη (9delta-THC). Η ουσία αυτή παρεμβαίνει στο σύστημα ντοπαμίνης του εγκεφάλου όπως και η σχιζοφρένεια. Ο τρόπος που παρεμβαίνει όμως είναι διαφορετικός και εκεί φαίνεται ότι οφείλονται και τα διαφορετικά χαρακτηριστικά της  . Φαίνεται επίσης ότι και ορισμένοι γεννετικοί παράγοντες παίζουν ρόλο στο άν κάποιος χρήστης θα εμφανίσει ψύχωση από τη χρήση της κάνναβης 4 .
Ποιά είναι η εικόνα της ψύχωσης που προκαλεί η κάνναβη;
Μεγάλη συζήτηση έχει γίνει για το αν η ψύχωση που προκαλείται από την κάνναβη είναι κάτι το ξεχωριστό και όχι η αρχή μιας σχιζοφρένειας. Πάντως είτε το ένα ισχύει είτε το άλλο, ένα πράγμα είναι σίγουρο: ότι υπάρχει μία σαφής σχέση ανάμεσα στην ψύχωση της κάνναβης και στη σχιζοφρένεια.
Παρόλα αυτά υπάρχουν και χαρακτηριστικά τα οποία διακρίνουν την ψύχωση που προκαλεί η χρήση της κάνναβης, από τη σχιζοφρένεια:

στην ψύχωση της κάνναβης έχουμε απότομη έναρξη των συμπτωμάτων δηλαδή των μεγάλων συναισθηματικών διακυμάνσεων (λύπη, χαρά, θυμός κλπ) αλλά και των παρανοϊκών συμπτωμάτων (“με κυνηγάνε”, “με δηλητηριάζουνε”, “με παρακολουθούνε” κλπ)
η ψύχωση της κάνναβης εμφανίζεται πολύ σύντομα (από μία μέρα έως μία εβδομάδα) μετά τη χρήση
στην ψύχωση της κάνναβης έχουμε πιο συχνά τα λεγόμενα “θετικά” συμπτώματα όπως ιδέες μεγαλείου, παραλήρημα και ψευδαισθήσεις  και λιγότερο τα “αρνητικά” συμπτώματα όπως δυσχέρεια επικοινωνίας με το περιβάλλον, πτωχεία ιδεών και σκέψεων, διαταραχές του συνειρμού κλπ, τα οποία είναι και τα πιο χαρακτηριστικά της σχιζοφρένειας.
Το πιο χαρακτηριστικό ίσως σύμπτωμα το οποίο εμφανίζεται σε μεγάλο ποσοστό των ασθενών με ψύχωση από χρήση κάνναβης είναι η “κοινωνική φοβία” 5. Σχεδόν ο ένας στους 5 με ψύχωση που οφείλεται στη χρήση κάνναβης εμφανίζει αυτό το σύμπτωμα, ενώ στους “γνήσιους σχιζοφρενείς” το σύμπτωμα αυτό εμφανίζεται σε ένα ποσοστό κάτω από το 4%.

Γεώργιος Ζάχος

Παιδοψυχίατρος Παίδων&Εφήβων MD. McS , MRCPSych


Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.