Τελευταίες Ειδήσεις

ΠΓΔΜ-Δημοψήφισμα: Με πρόωρες εκλογές απειλεί ο Ζαεφ -Τι σημαίνει για την Ελλάδα

Mε πρόωρες εκλογές απείλησε σε δήλωσή του λίγη ώρα μετά το κλείσιμο της κάλπης του δημοψηφίσματος στην πΓΔΜ ο πρώθυπουργός Ζόραν Ζάεφ, στην περίπτωση που βουλευτές του VMRO-DPMNE «δεν σεβαστούν τη βούληση του λαού στο δημοψήφισμα. Διαφορετικά θα χρησιμοποιήσουμε ένα άλλο εργαλείο, τις πρόωρες βουλευτικές εκλογές. Τώρα η βούληση εκείνων που ψήφισαν ΝΑΙ στο δημοψήφισμα θα πρέπει να μετατραπεί σε πολιτική δραστηριότητα στο νομοθετικό σώμα», τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Ζάεφ, εγκαινιάζοντας και επίσημα μία περίοδο αστάθειας στην γειτονική χώρα.
Πάντως, τυχόν προσφυγή στις κάλπες θα μεταθέσει την όλη διαδικασία για το 2019, καθώς η νομοθεσία της πΓΔΜ προβλέπει μεταβατική περίοδο 100 ημερών.
Να σημειωθεί ότι, σύμφωνα με τις επίσημες μετρήσεις, μισή ώρα πριν κλείσουν τα εκλογικά κέντρα η συμμετοχή είχε διαμορφωθεί στο 34,76%, ενώ υπέρ του ΝΑΙ ψήφισε το 91,03% με καταμετρημένο το 20% των εκλογικών τμημάτων και υπέρ του ΟΧΙ το 6%.

Την ίδια ώρα η ελληνική κυβέρνηση παρακολουθεί τα γεγονότα στην γειτονική χώρα, αναμένοντας τις εξελίξεις.  Σε κάθε περίπτωση, εφόσον επιβεβαιωθεί το σενάριο των πρόωρων εκλογών, οι εξελίξεις στη γειτονική χώρα θα καθυστερήσουν, μαζί και αυτές στην χώρα μας, καθώς είναι άγνωστο πότε και αν η Βουλή θα κληθεί να επικυρώσει την Συμφωνία των Πρεσπών.
Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ από τα προκαταρκτικά στοιχεία που δημοσιεύθηκαν από την Κρατική Επιτροπή Εκλογών (SEC) στo 50% των εκλογικών τμημάτων, υπερ του «Ναι» απάντησε 90,81% και «κατά» το 6,18%.

Η προσέλευση στο δημοψήφισμα μέχρι τις 18:30 ήταν 34,09%.
Πρόεδρος VMRΟ DPMNE: Ο λαός ψήφισε κατά της Συμφωνίας των Πρεσπών
Ο πρόεδρος του VMRΟ DPMNE Χρίστιαν Μίτσκοφσκι δήλωσε μετά το δημοψήφισμα πως ο λαός ψήφισε κατά της Συμφωνίας των Πρεσπών. Το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος δεν αποτελεί μόνον ήττα για τη συμφωνία των Πρεσπών αλλά και για την εγκληματική διακυβέρνηση της χώρας , ανέφερε.
Ερωτηθείς αν θα αποδεχθεί τις πρόωρες εκλογές ανέφερε πως ο Ζάεφ αντί για πρόωρες εκλογές να ετοιμάζει την πολιτική συνταξιοδότηση του.

Αλι Αχμέτι: Η πΓΔΜ έχει πολύ πιο σημαντικά πράγματα από τις πρόωρες κοινοβουλευτικές εκλογές
Η σημερινή μέρα είναι σημαντική για όλους τους πολίτες, για τα θεσμικά όργανα, για τη δημοκρατία, δήλωσε ο ηγέτης του αλβανικού κόμματος DUI Αλί Αχμέτι.
Σήμερα, επιδείξαμε τη δημοκρατία, μια διαδικασία ένταξης στο ΝΑΤΟ και στην ΕΕ. Αυτή η διαδικασία σημαίνει πρόοδο για το κλείσιμο του θέματος με την Ελλάδα. Απόψε, θέλουμε να πούμε ότι το Κοινοβούλιο πρέπει να λάβει αυτή τη σημαντική απόφαση για τη Συμφωνία με την Ελλάδα. Θα ψηφίσουμε. Λάβαμε την εντολή να εισέλθουμε στο ΝΑΤΟ, διότι δεν έχουμε άλλη εναλλακτική λύση. Το δημοψήφισμα ήταν συμβουλευτικό, δήλωσε ο ηγέτης του DUI . Ερωτηθείς αν δεν γίνουν οι συνταγματικές αλλαγές, είτε πρόωρες κοινοβουλευτικές εκλογές, ο Αχμέτι είπε ότι η πΓΔΜ έχει πολύ πιο σημαντικά πράγματα από τις πρόωρες κοινοβουλευτικές εκλογές.
Ταλάτ Τζαφέρι: Το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος θα είναι προς το καλύτερο μέλλον για όλους τους πολίτες της πΓΔΜ
Ο πρόεδρος των Βουλής Ταλάτ Τζαφέρι συνεχάρη για την ψηφοφορία στο δημοψήφισμα χωρίς επεισόδια και την ειρηνική και δημοκρατική διαδικασία της ψηφοφορίας. Οι πολίτες απέδείξαν ότι έχουν το επίπεδο πολιτικού πολιτισμού των δημοκρατικά ανεπτυγμένων χωρών, αλλά κυρίως ανήκουν στην μεγάλη ευρωπαϊκή οικογένεια, δήλωσε ο Τζαφέρι .. Με την ευκαιρία αυτή, ο Τζαφέρι συνεχάρη όλους τους εγχώριους θεσμούς για την ειρηνική εκλογική διαδικασία, χωρίς να αναφερθούν σοβαρές παρατυπίες. Οι πολίτες σήμερα έθεσαν τα θεμέλια της μελλοντικής “ Μακεδονίας”. Η φωνή της «κυρίαρχιας» είναι εκείνη που αποφασίζει για το μέλλον αυτής της χώρας. Ελπίζω και ελπίζουμε ότι η απόφαση υπέρ της κυριαρχίας θα είναι προς το καλύτερο μέλλον για όλους τους πολίτες της πΓΔΜ, δήλωσε ο Τζαφέρι.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.