Τελευταίες Ειδήσεις

Τι ζήτησε ο Τσίπρας από τον ΕρντογάνΟλοκληρώθηκε η διμερής συνάντηση του Έλληνα πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, με τον Πρόεδρο της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, στο περιθώριο της 73ης Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, στη Νέα Υόρκη.
Στη συνάντηση, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, τέθηκε όλο το φάσμα των θεμάτων που άπτονται των διμερών σχέσεων όπως η κατάσταση στο Αιγαίο, το Κυπριακό, η συμφωνία Ε.Ε. - Τουρκίας και οι ευρω-τουρκικές σχέσεις.
Συγκεκριμένα, στο τετ α τετ διαπιστώθηκε βελτίωση του κλίματος μεταξύ των δύο πλευρών, με τον κ. Τσίπρα να θέτει στον Τούρκο πρόεδρο το ζήτημα των τουρκικών προκλήσεων στο Αιγαίο, με τους δύο ηγέτες να συμφωνούν στην μείωση της έντασης στην περιοχή, μέσα και από συνεχή επικοινωνία, ενώ αποφασίσθηκε και η επαναφορά των μέτρων οικοδόμησης εμπιστοσύνης.
Επιπλέον, αποφασίσθηκε η ενίσχυση της συνεργασίας Αθήνας-Άγκυρας στα ζητήματα ασφάλειας, καθώς και η μείωση των προσφυγικών ροών με απόλυτη εφαρμογή της συμφωνίας Ε.Ε.-Τουρκίας.

Οι δύο ηγέτες αποφάσησαν, ακόμη, να επαναφέρουν τη θετική ατζέντα, κυρίως στον τομέα της οικονομίας, ενώ τέθηκε και η ακτοπλοϊκή σύνδεση Σμύρνης-Θεσσαλονίκης.
Σε ό,τι αφορά το Κυπριακό ο Έλληνας πρωθυπουργός υπογράμμισε την ανάγκη προσήλωσης για δίκαιη και βιώσιμη λύση, με βάση τα ψηφίσματα του ΟΗΕ, ενώ επεσήμανε στον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν την ανάγκη συνέχισης των συνομιλιών από το σημείο που σταμάτησαν στη διάσκεψη του Κραν Μοντανά.
Τέλος, ο κ. Τσίπρας έθεσε και το ζήτημα επαναλειτουργίας της θεολογικής σχολής της Χάλκης.
Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Τουρκίας ανέφερε πως πρέπει να γίνει επανέναρξη των συνομιλιών στο Κυπριακό, με βάση το πλαίσιο Γκουτέρες, επανέλαβε ωστόσο τις πάγιες τουρκικές θέσεις στο ζήτημα.
Τέλος, σύμφωνα πάντα με κυβερνητικές πηγές ο Ερντογάν κάλεσε τον Αλέξη Τσίπρα να επισκεφθεί την Τουρκία.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.