Τελευταίες Ειδήσεις

Κορδελιό: Η μεγαλύτερη εκκένωση στη Θεσσαλονίκη σε περίοδο ειρήνης

Μέσα στις επόμενες ώρες στην πόλη της Θεσσαλονίκης τίθεται σε εφαρμογή το σχέδιο οργανωμένης μετακίνησης πληθυσμού, το μεγαλύτερο που έγινε ποτέ σε περίοδο ειρήνης στην σύγχρονη Ελλάδα.
Όπως γράφει η εφημερίδα «Καθημερινή», μετακινήθηκαν στην περίοδο του Εμφυλίου 1.000.000 άνθρωποι, οι αποκαλούμενοι «ανταρτόπληκτοι», για να γλιτώσουν από τις βόμβες στις εμπόλεμες περιοχές της Ηπείρου και της Δυτικής Μακεδονίας και 400.000 οθωμανοί προς την Τουρκία στη δεκαετία του ’20 στο πλαίσιο της προβλεπόμενης από τη Συνθήκη της Λωζάννης ανταλλαγής πληθυσμών, αλλά είναι η πρώτη φορά που οι Αρχές θα επιχειρήσουν να ξεσπιτώσουν «οργανωμένα και με ασφάλεια» 72.000 ανθρώπους για να τους προστατεύσουν από μια άσκαστη βόμβα του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου.

Επί χάρτου όλα έχουν σχεδιαστεί με βάση τα προβλεπόμενα. Μένει να φανεί ωστόσο αν θα λειτουργήσει το σχέδιο και στην πράξη, εάν, δηλαδή, θα καταστεί εφικτό να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους μέσα σε λίγες ώρες τόσοι άνθρωποι, συντεταγμένα και δίχως να προκληθεί το γνωστό αλαλούμ το οποίο, εάν δεν ελεγχθεί, μπορεί να οδηγήσει σε ναυάγιο το εγχείρημα.
Οι Αρχές δηλώνουν ότι έχουν λάβει όλα τα μέτρα ώστε να εκκενωθούν εντός τεσσάρων ωρών, από τις 7 έως τις 10 αύριο το πρωί, στο μεγαλύτερο οικιστικό κομμάτι τους ο Εύοσμος και το Κορδελιό στη Δυτική Θεσσαλονίκη και οι άνθρωποι προβλέπεται να μείνουν μακριά από τα σπίτια τους μέχρις ότου οι έξι πυροτεχνουργοί του στρατού απενεργοποιήσουν τη βόμβα και τη μεταφέρουν στο πεδίο βολής του Ασκού, εκτός πόλεως.
«Είναι η πρώτη φορά που βρίσκεται τέτοια βόμβα και πρέπει να απενεργοποιηθεί σε τόσο κατοικημένη περιοχή, αλλά εμείς ξέρουμε, έχουμε καταρτίσει ένα σχέδιο και ζητούμε από όλους τους πολίτες να είναι ψύχραιμοι, δεν χρειάζεται σε καμία περίπτωση πανικός», δήλωσε χθες ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας κ. Τζιτζικώστας, που θα έχει και τον συντονισμό της επιχείρησης. Με βάση το σχέδιο, σε ακτίνα 2 χλμ. από το σημείο όπου «κοιμάται» επί 73 χρόνια η βάρους 250 κιλών βόμβα δεν πρέπει να υπάρχει ψυχή, αφού σύμφωνα με εκτιμήσεις ειδικών εάν συμβεί το απευκταίο, σκάσει δηλαδή κατά τη διαδικασία απενεργοποίησής της, τότε σε απόσταση 900 μέτρων μπορεί και να έχουν εξαερωθεί τα πάντα.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.