Τελευταίες Ειδήσεις

«ΑΓΝΩΣΤΕΣ ΠΤΥΧΕΣ ΤΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ»-Ο ΑΡΧΙΜΑΝΔΡΙΤΗΣ ΜΟΔΕΣΤΟΣ


(από το αρχείο της Ιεράς Μονής Ασωμάτων Πετράκη)
           
Ένας από τους νεομάρτυρες της περιφέρειας Τρίκκης και Σταγών ήταν ο αρχιμανδρίτης Μόδεστος Ανδρομανάκος, ηγούμενος της Μονής Σταγιάδων. Περί αυτού, ο Μητροπολίτης Χερουβείμ, αναφέρει στην από 31 Μαῒου 1947 έκθεσή του προς την Ιερά Σύνοδο τα εξής: «…. Ο αρχιμανδρίτης Μόδεστος, υπήρξε ένας φωτεινός φάρος για τους Χριστιανούς των γύρω χωριών της μονής του, διότι ως κληρικός είχε χαρίσματα τα οποία σπανίζουν σε πολλούς.
» Άνθρωπος ανυποκρίτου αρετής, ειλικρινής και φιλαλήθης, πνευματικώς καταρτισμένος, ανίκανος από χαρακτήρα όχι μόνο να διαπράξει, αλλά και να σκεφθεί το παραμικρότερο κακό. …. Η αιτία της συλλήψεώς και εκτελέσεώς του υπήρξε ότι την Ε’ Κυριακή των Νηστείων (30 Μαρτίου 1947) στιγμάτισε από την Ωραία Πύλη, στο Μαλακάσι, τους κομμουνιστές, αφενός μεν διότι έγραφαν στους τοίχους της Εκκλησίας τα γνωστά συνθήματα: «Να φύγουν οι Άγγλοι», «Κ.Κ.Ε.», «Κάτω οι φασίστες» κλπ., αφετέρου δε, διότι χρησιμοποιούν τον ναό ως κρησφύγετο, τοποθετώντας μέσα σε αυτόν πολυβόλα και πολεμοφόδια για την αντίσταση εναντίον του Εθνικού Στρατού, αν ενδεχομένως προσεβάλλοντο από αυτόν.
» Γνωστός κομμουνιστής της περιοχής και μέλος της αυτοάμυνας Μαλακασίου, εκκλησιαζόμενος τυχαίως, άκουσε τα λεχθέντα του Μοδέστου και βγαίνοντας καταγανακτησμένος από τον ναό, άρχισε να καταφέρεται εναντίον αυτού, οπότε με συνεννόηση με πρώτο εξάδελφό του, αρχηγό του Κ.Κ.Ε., ενημέρωσαν τους αντάρτες τα λεχθέντα και μετά από συμβούλιο αποφασίστηκε η σύλληψή του.

» Την νύχτα της 2ας Απριλίου 1947 συνελήφθη στο Μαλακάσι από τους αναρχικούς και  με συνοδεία οδηγήθηκε νύχτα στο Αμπελοχώρι, όπου έφθασε στις 07:00 την 3η Απριλίου. Μπήκε στο ναό χαιρέτισε τον εφημέριο και τον βοήθησε για την ακολουθία του Όρθρου. Τον ρώτησε για τι τον συνέλαβαν και του απάντησε ότι τον πάνε για ανάκριση στην Καστανιά, που ήταν το Αρχηγείο.
» Από εκεί οδηγήθηκε στην Καστανιά, όπου έμεινε στην οικία του Στέλιου Κόφφα. …. Διανυκτέρευσε στην Καστανιά και ο εφημέριος του έδωσε μια κουβέρτα και την επόμενη ημέρα, στις 4 Απριλίου 1947 ημέρα Παρασκευή, τον παρέλαβε συνοδεία και αναχώρησαν για τον Κλεινοβό, όπου από εκεί οδηγήθηκε στην Καλογριανή. Την ημέρα των Βαῒων, όπως αναφέρει ο εφημέριος Καλογριανής, πήγε στον ναό. Μετά από ερώτηση στον εφημέριο αν θέλει να τον βοηθήσει, όπου και τον βοήθησε με ευχαρίστηση, του είπε τα εξής: «Θέλω να λειτουργήσω για τελευταία φορά και να κοινωνήσω, διότι δεν ξέρω αν θα κοινωνήσω άλλη φορά, οδηγούμαι προς το μαρτύριο από πέντε κομμουνιστές». …. Στην πρεσβυτέρα, η οποία τους ρώτησε για ποιο λόγο συνέλαβαν τον άγιο τούτο άνθρωπο (τον αρχιμανδρίτη Μόδεστο), της απάντησαν πως τον οδηγούν για μια ανάκριση και θα επιστρέψει. Επειδή ήταν κατάκοπος, ταλαιπωρημένος, λόγω του ότι όλη νύχτα βάδιζε πεζός, ο ιερέας του έδωσε ένα ζώο μέχρι την Χρυσομηλιά.
» Από την Χρυσομηλιά τον οδήγησαν στο Περτούλι, στις 6 Απριλίου Κυριακή των Βαῒων 1947, κατά τις 17:00. ….
» Το ίδιο απόγευμα από το Περτούλι οδηγήθηκε στο ΝεραϊΝεραϊδοχωρίου δοχώρι. Εκεί, την Μεγάλη Δευτέρα το απόγευμα, 7 Απριλίου 1947, τον είδαν οι κάτοικοι του Νεραϊδοχωρίου οδηγούμενο στο ανακριτήριο των αναρχικών, σιδηροδέσμιο. Την μεθεπόμενη ημέρα, 9 Απριλίου 1947 Μεγάλη Τετάρτη, φάνηκε δεμένος με σχοινί μαζί με άλλους τρείς, οι οποίοι ήταν και αυτοί δεμένοι με το ίδιο σχοινί, οδηγούμενοι ως πρόβατα επί σφαγή στη θέση «Μπαντανίκα» έξω από το Νεραϊδοχώρι.
» Ο νέος αυτός μάρτυρας του Έθνους και της Εκκλησίας εκτελέστηκε με σκαπάνη (κοινώς κασμά), αφού πρώτα ποικιλοτρόπως βασανίστηκε. Πριν την εκτέλεσή του τον απογύμνωσαν, για να νοιώσει μεγάλη ντροπή, και ύστερα από ποικίλα βασανιστήρια, μαχαιριών και ξυλοκοπημάτων, με το αιχμηρό μέρος του κασμά έθραυσαν το κρανίο του και το κεφάλι του παραμορφώθηκε εντελώς. Τον εκτέλεσαν σε μια στάση του σώματος κυρτοειδή (σχηματίζοντας καμπύλη) και το σώμα του πήρε μορφή κουβαριού. Οι κακώσεις σε ολόκληρο το σώμα του ήταν εμφανές ότι ήταν από τον ξυλοδαρμό και τις μαχαιριές.
» Μετά τον Μόδεστο εκτελέστηκε με βασανιστήρια και ο Δημήτριος Ξάνθης. Μετά από έρευνα του στρατού, βρέθηκαν στη προαναφερθείσα θέση και ενταφιάσθηκαν από τον ιερέα του Νεραϊδοχωρίου . ….

[το κείμενο μεταφράστηκε από την καθαρεύουσα για εύλογη ανάγνωση]


Γεώργιος Βασιλείου
Υποστράτηγος ε.α.
 
 

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.