Τελευταίες Ειδήσεις

Η 125ετής ιστορία της Δημοτικής Φιλαρμονικής Τρικάλων στα χέρια κάθε Τρικαλινού

Τα Τρίκαλα από χθες βράδυ έγιναν και επίσημα μία από τις ελάχιστες πόλεις της χώρας που διαθέτουν όχι μόνο μια φιλαρμονική μπάντα με ιστορία 125 χρόνων αλλά ταυτόχρονα μπορούν να υπερηφανεύονται και… γραπτώς, με στοιχεία και ντοκουμέντα για αυτή την ιστορία.

Αυτό έγινε γιατί σε μια διπλή εκδήλωση, στο Υπαίθριο Δημοτικό Φρούριο, παρουσιάσθηκε το βιβλίο-λεύκωμα με τίτλο «Η ιστορία της Δημοτικής Φιλαρμονικής Τρικάλων 1896-2020» και ταυτόχρονα τιμήθηκαν οι πρόεδροι, οι αρχιμουσικοί και οι μουσικοί που κατά καιρούς υπηρέτησαν την Δημοτική Φιλαρμονική.

Το βιβλίο έγραψε ο Οδυσσέας Τράντος, πρόεδρος σήμερα του Συλλόγου Φίλων της Δημοτικής Φιλαρμονικής Τρικάλων και μέλος της από τα παιδικά του χρόνια (1981) μέχρι και σήμερα. Την τεχνική του επιμέλεια, γραφιστικά κ.λπ. έκανε ο Δημήτρης Τσιγάρας και το ρίσκο της έκδοσής του ανέλαβαν οι «εκδόσεις ΚΡΟΥΠΗ»-εφημερίδα «διάλογος».

Βασικοί χορηγοί της έκδοσης είναι ο Δήμος Τρικκαίων, η Π.Ε. Τρικάλων και το Ίδρυμα Λεωνίδα Μακρή-Ιατρού.

 

Η εκδήλωση

Τον συντονισμό της εκδήλωσης έκανε η μηχανικός κ. Δώρα Σαργιώτη η οποία κάλεσε πρώτα στο βήμα τους επισήμους για ένα σύντομο χαιρετισμό καθώς και τον εκδότη του βιβλίου Δημήτρη Κρούπη.

Στη συνέχεια πήρε τον λόγο ο απόστρατος Πλωτάρχης και πρώην αρχιμουσικός της μπάντας του Πολεμικού Ναυτικού κ. Γιώργος Τσιλιμπάρης, η παρουσία του οποίου ήταν ιδιαίτερη τιμή για την πόλη και την εκδήλωση, ο οποίος προλόγισε το βιβλίο με ιδιαίτερα κολακευτικά λόγια για τον εκδότη και τον συγγραφέα του αλλά και για την ιστορία της Δημοτικής Φιλαρμονικής Τρικάλων.

Αμέσως μετά ο συγγραφέας του βιβλίου Οδυσσέας Τράντος παρουσίασε την ιστορία της Δημοτικής Φιλαρμονικής Τρικάλων, με την βοήθεια οπτικού υλικού. Έκπληξη της βραδιάς η οποία προκάλεσε σε πολλούς ρίγη συγκινήσεως ήταν η απόδοση ιστορικών κομματιών από την Φιλαρμονική Τρικάλων, όπως η «Πλημμύρα του Ληθαίου», ο «Ύμνος των Τρικάλων» και το κομμάτι του αείμνηστου αρχιμουσικού Σφαέλου «Τελευταίο αντίο», που είχε συνθέσει ο ίδιος με εντολή να παιχθεί για πρώτη φορά στην κηδεία του.

 

Βραβεύσεις

Το δεύτερο μέρος της εκδήλωσης περιελάμβανε βραβεύσεις των προέδρων, των αρχιμουσικών και των μουσικών που κατά καιρούς υπηρέτησαν τη Δημοτική Φιλαρμονική Τρικάλων.

Ακολούθησε δείπνο στους επισήμους και τον κ. Τσιλιμπάρη, στην ταβέρνα ΜΕΖΕΔΟΚΑΜΩΜΑΤΑ που ήταν και χορηγός της εκδήλωσης.

 

ΣΗΜ: Ολόκληρη η εκδήλωση βιντεοσκοπήθηκε και σύντομα θα προβληθεί από το νέο θεσσαλικό κανάλι FORMedia (πρώην TV10) και θα αναρτηθεί και στην ιστοσελίδα trikalaonline.gr.

Το βιβλίο θα βρίσκεται από σήμερα στα περισσότερα βιβλιοπωλεία της πόλης και στις «εκδόσεις Κρούπη», Αθηνάς Εργάνης 3, τηλ. 24310 73459.







Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.