Τελευταίες Ειδήσεις

Εορτιος Εσπερινός Αγιου Αθανασίου Μεγαλοχωριου

 




Με αναστάσιμη χαρά και σε κλίμα κατάνυξης πραγματοποιήθηκε o Αναστάσιμoς Εόρτιος Πανηγυρικός Εσπερινός επι τη εορτή και ανακομιδή των ιερών Λειψάνων του Αγίου Αθανασίου Πατριάρχου Αλεξανδρείας, στο Μεγαλοχώρι Τρικάλων.

Της Ιεράς Ακολουθίας συμμετείχαν. ο Πρωτ. π. Βασίλειος Μπραζιώτης, Αρχιερατικός Επίτροπος Φαρκαδόνας, ο Αιδεισιμολογιότατος π. Ευάγγελος Σαμαράς της Ιεράς Μητροπόλεως Ελασσόνος, ο οποίος κήρυξε και τον Θείο Λόγο προς ωφέλεια όλων και πνευματικό ανεφοδιασμό και ο Σταυροφόρος Οικονόμος π. Ευάγγελος Βαρώνη.
Ακολούθως τελέσθηκε Λιτάνευση της Ιεράς Εικόνος του Αγίου Αθανασίου, σε δρόμους του χωριού, υποβασταζόμενη από νεαρούς κατοίκους του χωρίου. Γυναίκες με παραδοσιακές φορεσιές κρατούσαν την ελληνική σημαία η οποία στο κέντρο έφερε την μορφή του Αγίου Αθανασίου.
Τους Ιερούς Ύμνους απέδωσαν ο Πρόεδρος του Σωματείου Ιεροψαλτών και Γ. Γραμματέας της ΟΜΣΙΕ κ. Αθανάσιος Γ. Δημητρίου και ο Πρωτοψάλτης του Ιερού Ναού κ. Αθανάσιος Τζέλης. 
Την οργάνωση της Πανηγύρεως καθώς και το γενικό πρόσταγμα της λιτανεύσεως της ιεράς εικόνας, είχε ο Προϊστάμενος του Ιερού Ναού, Πρωτοπρεσβύτερος π. Κων/νος Γιώτας.

Στις Κυρ, 1 Μαΐ 2022, 1:14 μ.μ. ο χρήστης Σωματείο Ιεροψαλτών Ν. Τρικάλων <ieropsaltes.trikalon@gmail.com> έγραψε:
Με επιτυχία διεξήχθη το σεμινάριο βυζαντινής μουσικής στη Λάρισα

Με επιτυχία διεξήχθη το Σάββατο 29 Απριλίου 2022 το επιμορφωτικό σεμινάριο Βυζαντινής Μουσικής και Ψαλτικής που διοργάνωσε η Μητρόπολη Λαρίσης και Τυρνάβου σε συνεργασία με τον Σύλλογο Βυζαντινής Μουσικής "Θεσσαλοί Μελωδοί" κατόπιν πρωτοβουλίας του προέδρου του Συλλόγου, καθηγητή Βυζαντινής Μουσικής και Πρωτοψάλτη κ. Γεωργίου Λεμονόπουλου και του Δ.Σ. στο πλαίσιο της διαφύλαξης και διάδοσης της Ψαλτικής Τέχνης, όπως αυτή διαμορφώθηκε ανά τούς αιώνες μέχρι σήμερα, αλλά και στην προσπάθεια επιμόρφωσης των Ιεροψαλτών πού διακονούν τα Ιερά Αναλόγια της Ιεράς Μητροπόλεως.
Κεντρικός ομιλητής ήταν ο Άρχοντας Μαΐστωρ της του Χριστού Μεγάλης Εκκλησίας κ. Γρηγόρης Νταραβάνογλου με θέμα: « Πολίτικο ύφος και Πατριαρχική Παράδοση ».
Κατά τη διάρκεια του Σεμιναρίου ο Πρόεδρος του Σωματείου Ιεροψαλτών Νομού Τρικάλων "Ιωάννης ο Δαμασκηνός" και Γ. Γραμματεας της ΟΜΣΙΕ Αθανάσιος Γ Δημητρίου παρουσιάσε το βιβλίο του Άρχοντος «Ο Μουσικος Ορθρος κατά την Ψαλτική Παράδοση της Πόλης».

Το Σεμινάριο πραγματοποιήθηκε στον περικαλλή ναό του Αγίου Μεγαλομάρτυρος Γεωργίου Λάρισας, παρουσία του Μητροπολίτη κ. Ιερώνυμου και του προϊσταμένου του ιερού ναού Αρχιμ. Νικηφόρου Κοντογιάννη.
Μεταξύ άλλων το σεμιναριο παρακολούθησε και ο μουσικολογιώτατος Αρχιμ. Κωνσταντίνος Δεληχρήστος ενώ επίκαιρους
ύμνους απέδωσε άριστα ο χορός του Συλλόγου.
Η μαθητεία του κ. Νταραβάνογλου δίπλα σε μεγάλους πρωτοψάλτες της Πόλεως, η πολυετής και υπεύθυνη διακονία του σε αναλόγια της Πόλης και της Ελλαδικης Εκκλησίας, αποτελούν τα εχέγγυα για μια γνήσια προσέγγιση της έκφρασης της ψαλτικής Πολίτικης τέχνης.

 

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.