Τελευταίες Ειδήσεις

Ουκρανική κρίση: Το μπραντεφέρ Ρωσίας-ΗΠΑ χτυπάει «κόκκινο» και το Κίεβο «λυγίζει» περιμένοντας... τον πόλεμο


Δυναμική είσοδος και της Άγκυρας στην γεωπολιτική εξίσωση με την παράμβαση Ερντογάν σε ρόλο «μεσολαβητή» - Πού αποσκοπεί ο Τούρκος πρόεδρος;

Στην ήδη περίπλοκη γεωπολιτική εξίσωση της ρωσο ουκρανικής κρίσης εισέρχεται δυναμικά και η Άγκυρα. H επίσκεψη του Ταγίπ Ερντογάν στο Κίεβο και οι συνομιλίες με τον Ουκρανό ομόλογό του Βολοντίμιρ Ζελένσκι είχαν τυπικά ως στόχο την επίλυση του Ουκρανικού. Στην πραγματικότητα, ο Ερντογάν επιθυμεί να κρατήσει και την πίτα ολάκερη και τον σκύλο χορτάτο.


Επιχειρεί να παρέχει διπλωματική και αμυντική στήριξη στην Ουκρανία, δίχως να χάσει την συμμαχική σχέση που έχει χτίσει τα τελευταία χρόνια με τη Ρωσία. Δεν πρέπει να ξεχνάει κανείς ότι η Άγκυρα έχει πουλήσει 20 τουρκικά drones Bayraktar TB2 στο Κίεβο. Έχει, επιπλέον, συμφωνηθεί και η δημιουργία ενός εργοστασίου της τουρκικής εταιρείας κατασκευής των drones μέσα στην Ουκρανία.


Και όλα αυτά τη στιγμή που το μπραντ εφέρ μεταξύ ΗΠΑ-Ουκρανίας έχει χτυπήσει κόκκινο. Ενδεικτική η κίνηση του Τζο Μπάιντεν, ο οποίος ανακοίνωσε ότι στέλνει επιπλέον στρατεύματα στην Ευρώπη, τριών χιλιάδων ατόμων. Επίλεκτη ομάδα του αμερικανικού αεροπλανοφόρου Χάρι Τρούμαν τίθεται υπό την διοίκηση των δυνάμεων του ΝΑΤΟ στη Μεσόγειο και αλεξιπτωτιστές που έχουν τη βάση τους στη Βόρεια Καρολίνα ετοιμάζονται να αναπτυχθούν στην Πολωνία. Με τη σειρά της η Ρωσία έχει συγκεντρώσει στα ανατολικά σύνορα της Ουκρανίας δύναμη 130.000 στρατιωτών.


Επιπλέον, οι Ρώσοι στρατιώτες στη Λευκορωσία έχουν ξεπεράσει τους 30.000. Ο πλανήτης παρακολουθεί με κομμένη την ανάσα αν και πότε η κατάσταση θα εκτροχιαστεί. Παρόλα αυτά, ο Λευκός Οίκος δήλωσε ότι «ακόμη δεν γνωρίζουμε εάν ο Βλαντιμίρ Πούτιν έχει καταλήξει σε απόφαση εισβολής στην Ουκρανία».


Είναι σαφώς αντιφατικό να προσπαθεί κανείς να προβλέψει ποια θα είναι η επόμενη κίνησή του, αλλά ο Πούτιν φαίνεται ότι μάλλον έχει πολλές επιλογές για να αφήσει το «στίγμα» του χωρίς να εισβάλει σε γείτονα χώρα. Η έγκριτη εφημερίδα New York Times πάντως αποκάλυψε ότι η Ουάσινγκτον έχει στην κατοχή της έγγραφο στο οποίο γίνεται αναφορά σε ρωσικό σχέδιο. Σύμφωνα με αυτό, η Μόσχα θα χρησιμοποιήσει ένα πρόσχημα για να δικαιολογήσει μία εισβολή. Την ίδια στιγμή, πληθαίνουν και οι αναλυτές που διστάζουν να προχωρήσουν σε κάποια πρόβλεψη της κατάστασης.


Θεωρούν αδύνατο να προβλέψουν την επόμενη κίνηση του Πούτιν, ο οποίος δεν αποκλείεται να επιλέξει και τον δρόμο της αναμονής. Η Ουκρανία, άλλωστε, λυγίζει οικονομικά, αναμένοντας έναν πόλεμο που ενδεχομένως δεν έρθει και ποτέ… Μονάχα τον Ιανουάριο χρειάστηκε να δαπανήσει περισσότερο από ένα δισ. δολάρια για να διατηρήσει την ροή του νομίσματος που επλήγη από τις διαφυγές κεφαλαίων ανήσυχων επενδυτών. Το ουκρανικό νόμισμα, η χρούβνια, βρίσκεται στο χαμηλότερο επίπεδό του εδώ και τέσσερα χρόνια. Η διπλωματική οδός δεν έχει κλείσει. Ο Αμερικανός πρόεδρος είναι σε ανοιχτή και διαρκή επικοινωνία με όλους τους Ευρωπαίους ηγέτες. Ο Ρώσος πρόεδρος επικοινώνησε με τον Γάλλο ομόλογό του. Πρόκειται για την τρίτη τηλεφωνική επικοινωνία μέσα σε διάστημα εφτά ημερών.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.